to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 18.10.2019

Πολιτική

Η απόπειρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων στη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με Π. Σκουρλέτη και Αλ. Χαρίτση

Για σειρά ρυθμίσεων που "ισοδυναμούν με νέο εργασιακό μνημόνιο" και "προώθηση πλήρους ιδιωτικοποίησης" των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων, όπως η καθαριότητα, μίλησαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στη συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κ.Ε., Πάνο Σκουρλέτη, τον Εκπρόσωπο Τύπου, Αλέξη Χαρίτση και το μέλος του τμήματος Εργατικής Πολιτικής, Χρήστο Γιαμπουράνη, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Νίκο Τράκα, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, με αφορμή την κατάθεση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου από την κυβέρνηση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων  του κλάδου που βρίσκονται σε εξέλιξη . 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος ότι έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις για την αντίθεση της Ομοσπονδίας στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, οι οποίες προωθούν την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών των ΟΤΑ και θέτουν σε κίνδυνο δικαιώματα και θέσεις εργασίας, όπως και τα δικαιώματα των δημοτών.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Αλέξη Χαρίτση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ, εδώ στα γραφεία τους, για να συζητήσουμε με αφορμή το υποτιθέμενο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό εισαγάγει μια σειρά ρυθμίσεων που ισοδυναμούν με ένα νέο, εργασιακό μνημόνιο. Ιδιαίτερα, όμως, συζητήσαμε για διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, στα απορρίμματα. Με διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, όταν είναι γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να θωρακίσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες δίνοντας τη δυνατότητα νέων προσλήψεων μέσα από τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για περίπου 8.500 εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη πάει στους δήμους. Κι είχε δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει και αντίστοιχος μηχανολογικός εξοπλισμός. Ποιος είναι, άραγε, ο λόγος που προωθούνται αυτές οι διατάξεις; Ο κ. Γεωργιάδης ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής χθες στη Βουλή. Θέλουν να παραδώσουν αυτές τις υπηρεσίες στους ιδιώτες, αδιαφορώντας για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αδιαφορώντας εάν αυτό σημαίνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους ίδιους τους πολίτες. Είναι ακραία εμμονική αυτή η κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι με αυτή την πολιτική, ουσιαστικά ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου”. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι μας γυρνάει πίσω και ότι τελικά θα είναι επιβλαβές για το μεγαλύτερο κομμάτι της  ελληνικής κοινωνίας».

Ο Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Με αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η ανομολόγητη μέχρι και τις εκλογές, βούληση της Νέας Δημοκρατίας για την ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης -και αναφέρομαι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες- γίνεται πράξη. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο μας πάει πάρα πολύ πίσω και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους να αντιδρούν σε αυτές τις ρυθμίσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, όπως συζητήσαμε πριν από λίγο και με το προεδρείο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ότι ακριβώς αυτές τις ημέρες που ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία πρόσληψης περίπου 8.500 νέων εργαζόμενων σε υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους σε όλη την χώρα, η περίφημη 3Κ, μία προσπάθεια η οποία έγινε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους όλα τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό, τις ημέρες αυτές, λοιπόν, έχουμε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή. Θα ψηφιστεί, αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά αφαιρεί τη δυνατότητα από τους δήμους να διαχειριστούν το κομβικό ζήτημα των απορριμμάτων. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι απολύτως σαφές ότι θα βρεθούμε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, θα καταψηφίσουμε τις σχετικές ρυθμίσεις και το νομοσχέδιο στο σύνολό του και, βεβαίως, αναμένουμε και από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, από τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης και από την ΚΕΔΕ και από τους δημάρχους, να τοποθετηθούν σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, το οποίο βάζει βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του αυτοδιοικητικού χώρου στην Ελλάδα. Νομίζουμε ότι είναι πολύ κομβικό, μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να τοποθετηθούν, να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το νομοσχέδιο».

Νίκος Τράκας: «Ο κάθε εργολάβος ακόμα και τα πάρκα θα μπορεί να τα εκμεταλλεύεται ο ίδιος με τα λεφτά των δημοτών»

   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους εργολάβους και τα μεγάλα συμφέροντα να μην υπάρχουν πια δήμοι, αλλά ο κάθε εργολάβος ακόμα και τα πάρκα να τα εκμεταλλεύεται ο ίδιος με τα λεφτά των δημοτών». Ανέφερε ότι είναι πολύ σοβαρή η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, για να προσθέσει πως «είναι σοβαρές και οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη χτες στη Βουλή ότι ήρθαμε για να ιδιωτικοποιήσουμε κομμάτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ο κ. Τράκας συμπλήρωσε πως «πριν από ενάμιση χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο της Αθήνας, όπου ουσιαστικά είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση. Μάλλον υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση, μια που ο κ. Γεωργιάδης ήρθε για να ιδιωτικοποιήσει και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Θεοδωρικάκο θέλουν κατά πάσα πιθανότητα να μας προστατεύσουν...». «Όλα είναι για τα συμφέροντα», συνέχισε, για να καταλήξει πως «αν οι δήμαρχοι δεν πάρουν θέση, θα είναι δήμαρχοι που θα μιλάνε με τους εργολάβους και πολίτες που θα μπαίνουν με κάρτα στα πάρκα και όπου υπάρχει μπίζνα». Ανέφερε, τέλος, ότι η ομοσπονδία θα πάρει τις αποφάσεις της μετά το συλλαλητήριο αύριο.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)