to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η απόφαση του υπ. Εργασίας - «μπλόκο» στη «Boxing Day»: Υποχρεωτική αργία η 26η Δεκεμβρίου

Με απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου, η 26η Δεκεμβρίου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, μετά τη διατυπωμένη πρόθεση της McArthurGlen Athens να διατηρήσει ανοικτό το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα την συγκεκριμένη ημέρα


Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη, απόφαση με την οποία καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 26η Δεκεμβρίου, για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές. «Η κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων», τονίζει το υπουργείο, στέλνοντας μήνυμα σε όσους σκέπτονται να καθιερώσουν ακόμα ένα έθιμο επιθετικής στρατηγικής πωλήσεων, αυτό της Boxing Day.

Την αρχή έκανε προ ημερών η εταιρεία που διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen των Σπάτων, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδοποίησε τους εργαζόμενους να βρίσκονται stand by για το ενδεχόμενο να εργαστούν την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση αυτή, λίγο καιρό μετά τη για δεύτερη χρονιά «εφαρμογή» της Black Friday στη χώρα μας, προκάλεσε οξείες αντιδράσεις:

Όπως τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας αναφορικά με το McArthurGlen Athens, υπάρχουν καταγγελίες για καθημερινές παραβιάσεις του ωραρίου, για τα 10ωρα και 12ωρα ωράρια, τα κομμένα ρεπό, για την ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά 15 ώρες στο δρόμο.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας ζήτει άμεση συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ν. Ηλιόπουλο και την υπουργό Εργασίας για τα παραπάνω οξυμένα ζητήματα που προκύπτουν με ένα και μόνο αίτημα: Να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα στις αργίες 26 Δεκέμβρη και 2 Γενάρη (σ.σ.: όπως είχε γίνει φέτος) και να παρθούν όλα τα μέτρα από το υπουργείο και τις υπηρεσίες του, ώστε να σταματήσει το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) το οποίο απαιτεί να μην προχωρήσει η εταιρεία στην επίμαχη απόφαση, η 26η Δεκεμβρίου είναι «κατοχυρωμένη στη συνείδηση όλων μας ως αργία». Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η 26η Δεκεμβρίου δεν περιλαμβανόταν μέχρι σήμερα στις υποχρεωτικές αργίες, αλλά στις κατ’ έθιμον αργίες, κάτι που αλλάζει με τη σημερινή της απόφαση της υπουργού Εργασίας. 

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ότι κάποιες επιχειρήσεις θα τηρήσουν μεν τις κατ’ έθιμον αργίες (2 Ιανουαρίου και Θεοφάνια), όμως θα πιέσουν τους εργαζομένους τους να λάβουν υποχρεωτικά άδεια ή ρεπό για να μην τους πληρώσουν.

Επαναλαμβάνουμε ότι η McArthurGlen Athens είχε επιλέξει να λειτουργήσουν τα καταστήματά της στις 2 Ιανουαρίου 2017, ημέρα η οποία παραδοσιακά οι εμπορικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, επειδή το προσωπικό έχει εργαστεί τις τρεις προηγούμενες Κυριακές. Τώρα, επιδιώκει να εμφανιστεί ως «πρωτοπόρος» σε ακόμα ένα «έθιμο» εξάντλησης των εργαζόμενων ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλες αλυσίδες καταστημάτων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)