to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η απόφαση και η νομιμότητα

«Η απόφαση του ΣτΕ έχει μια βασική αντίφαση. Από τη μία πλευρά θεωρεί ότι η κυβέρνηση κακώς αποφάσισε να διενεργήσει τον διαγωνισμό χωρίς το ΕΣΡ και από την άλλη επαναβεβαιώνει και υπογραμμίζει ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μέχρι σήμερα λειτουργεί παράνομα»


Επειτα από δυόμισι μήνες δόθηκε επιτέλους στη δημοσιότητα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Παρά τα όσα λέγονταν το προηγούμενο διάστημα, η απόφαση αυτή δεν κρίνει αντισυνταγματικό ολόκληρο τον επίμαχο νόμο, αλλά μόνο εκείνη τη διάταξη (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν. 4339/15) που αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού από τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς τη συμμετοχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ταυτόχρονα το ΣτΕ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του (διατυπωμένη ρητώς σε δικές του αποφάσεις) ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματικώς μη ανεκτή και παράνομη. Συνεπώς η αποκατάσταση της νομιμότητας πρέπει να είναι άμεση με την επανάληψη του διαγωνισμού από το ΕΣΡ το ταχύτερο δυνατό.

Το ΣτΕ θεωρεί, επίσης, ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσια περιουσία, η οποία δεν μπορεί να παραχωρείται χωρίς οικονομικό αντίτιμο για το κράτος.

Η απόφαση του ΣτΕ έχει μια βασική αντίφαση. Από τη μία πλευρά θεωρεί ότι η κυβέρνηση κακώς αποφάσισε να διενεργήσει τον διαγωνισμό χωρίς το ΕΣΡ και από την άλλη επαναβεβαιώνει και υπογραμμίζει ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μέχρι σήμερα λειτουργεί παράνομα.

Το πώς αποκαθίσταται η νομιμότητα όταν δεν υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΕΣΡ, δεν φαίνεται να απασχολεί το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του.

Την αδυναμία -ουσιαστικά την παρεμπόδιση από την αντιπολίτευση- συγκρότησης του ΕΣΡ δεν τη λαμβάνει καθόλου υπόψη του και αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ζήτημα που προέταξε η κυβέρνηση όταν έφερε και εφάρμοσε τον νόμο Παππά: Μπορεί μια διαπιστωμένη παρανομία να συνεχίζεται στο διηνεκές από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΣΡ, τη συγκρότηση του οποίου είναι σε θέση να εμποδίζουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα; Είναι δυνατόν η νομιμότητα να είναι έρμαιο των συμφερόντων, να παραγνωρίζεται και να μην προτάσσεται το δημόσιο συμφέρον;

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο είναι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα. Ο νόμος Παππά, πλην της προαναφερόμενης διάταξης, υπάρχει και δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός. Η Βουλή είναι εδώ για να τον βελτιώσει αν και όπου χρειαστεί. Εδώ είναι και το ΕΣΡ. Η νομιμότητα πρέπει να επιβληθεί άμεσα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)