to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 25.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Η απεργία της Caterpillar

Η αμερικανική εταιρεία Caterpillar, που κατασκευάζει εργαλεία, μηχανολογικό εξοπλισμό και οχήματα εκσκαφών, εξόρυξης και κατασκευών, είχε κέρδη ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2011, κάτι που σίγουρα ευχαρίστησε τους μετόχους της.


Οι προβλέψεις για το 2012 είναι ακόμα καλύτερες. Όμως η ίδια εταιρεία κάθε άλλο παρά γαλαντόμα είναι με τους εργαζομένους της, οι οποίοι της αποδίδουν κέρδη 39.000 δολαρίων ο καθένας.

Τον Ιανουάριο, στο εργοστάσιό της στο Λόντον του Καναδά, η Caterpillar απαίτησε από τους εργαζομένους της να δεχθούν μείωση 50% στους μισθούς τους. Όταν αυτοί αρνήθηκαν και κατέβηκαν σε απεργία, η εταιρεία έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στον δρόμο τους εργαζομένους. Στις ΗΠΑ, παρά τα κέρδη της, η εταιρεία απαιτεί ανάλογες θυσίες από τους εργάτες της στο Τζολιέτ του Ιλινόι, επικαλούμενη την ανάγκη για περιορισμό του κόστους εργασίας ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Απαιτεί λοιπόν από τους 780 εργάτες παραγωγής της εξαετές πάγωμα μισθών και συντάξεων και αύξηση των εισφορών τους στην ασφάλισή τους. Το βάρβαρο της απαίτησης αυτής γίνεται ακόμα εμφανέστερο αν αναλογιστεί κανείς πως η εταιρεία έδωσε στον διευθύνοντα σύμβουλό της το 2011 αύξηση 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προσφέροντάς του συνολικά 16,9 εκατομμύρια δολάρια!

Οι εργαζόμενοι στην Caterpillar δεν δέχθηκαν τις παράλογες απαιτήσεις της εταιρείας αδιαμαρτύρητα. Βρίσκονται σε απεργία από την 1η Μαΐου, παρά την εισαγωγή απεργοσπαστών και έκτακτων εργατών. Μόλις 50 από τους 750 εργαζόμενους στο εργοστάσιο επέστρεψαν στις δουλειές τους. Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται. Όπως και η νεοφιλελεύθερη κατρακύλα τής μέχρι πρότινος εύπορης Δύσης σε τριτοκοσμικά πρότυπα εργασίας και επιβίωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)