to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 17.01.2022

Πολιτισμός

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ και οι αρνητές της»: Σήμερα η διαδικτυακή εκδήλωση

Μια ειδική εκδήλωση με σημαντικές ομιλίες και παρεμβάσεις διοργανώνει την επόμενη Δευτέρα η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974. Θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας www.edia-makedonia.gr


φωτ.: Η αναθηματική στήλη που στήθηκε δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Μπουτάρη προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την πόλη από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1944. Δεξιά, η αφίσα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΔΙΑ, επιμέλεια efsyn.gr Εφ.
_

Μια ειδική εκδήλωση με πολύ ειδικό θέμα και ακόμη πιο συγκεκριμένη αφορμή διοργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974 (ΕΔΙΑ), αυτή τη Δευτέρα 17/01, στις 6.30 μ.μ.. Το θέμα της συζήτησης είναι «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ και οι αρνητές της» και η παρακολούθηση είναι ελεύθερη μέσω της ιστοσελίδας της ΕΔΙΑ (www.edia-makedonia.gr).

Για το ζήτημα θα μιλήσουν οι Σπύρος Κουζινόπουλος (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Μιχάλης Τρεμόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσ/κης), Δημήτρης Μαυροσκούφης (ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ). Με παρεμβάσεις θα συμμετάσχουν οι Νίκος Βούτσης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρ. πρόεδρος της Βουλής), Γιάννης Μπουτάρης (πρ. δήμαρχος Θεσ/κης) και Παναγιώτης Αβραμόπουλος (πρ. πρόεδρος Δ.Σ. Θεσ/κης).

Αφορμή δεν είναι κάτι ούτε τυχαίο ούτε καινούργιο. Για χρόνια οι υπερσυντηρητικοί παράγοντες της συμπρωτεύουσας ήθελαν να «ξαναγράψουν» την ιστορία της πόλης, διαγράφοντας την ιστορία της. Ωστόσο, επί δημαρχίας Γ. Μπουτάρη, μπήκε πράγματι μια αναθηματική στήλη στην πόλη (δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο) στην οποία αναγράφεται «Στη Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944». Η στήλη αυτή έχει δεχθεί βανδαλισμούς από ακροδεξιά στοιχεία (όπως όλα δείχνουν) αρκετές φορές και, σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ζητάνε να τους αποσταλεί από τον δήμο ο φάκελος με τα στοιχεία της ανάθεσης και της κατασκευής της πλάκας, καθώς και η δημοτική απόφαση για την κατασκευή της, αλλά και άλλα έγγραφα.

Πολύς φόβος για μια πλάκα. Και πολλή σκοτούρα από πολύ συγκεκριμένους κύκλους (μισαλλόδοξους, συντηρητικούς, δεξιούς και ακροδεξιούς) που δεν θέλουν με τίποτα όμως να υπάρχει η συγκεκριμένη υπενθύμιση. Στους κύκλους αυτούς υπάρχουν και καθηγητές Πανεπιστημίου: στέλνουν επιστολές και στον δήμο και στην κυβέρνηση, όπου φαίνεται πως βρίσκουν ευήκοα ώτα.

«Οι αρνητές της απελευθέρωσης-σωτηρίας της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική πανούκλα πασχίζουν με τους ανιστόρητους ισχυρισμούς τους να αποσιωπήσουν τους πολυαίμακτους αγώνες εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων, πρωτίστως των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και τις σκληρές μάχες που έδωσαν, εξαναγκάζοντας τους ναζί να εγκαταλείψουν την πόλη» λέει ο πρ. βουλευτής Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης... Τα όσα συμβαίνουν (και πρόκειται να συμβούν) καθιστούν την εκδήλωση της ΕΔΙΑ απολύτως απαραίτητη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)