to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 24.01.2013

Πολιτισμός

Η απειλή των ιδιωτικοποιήσεων- εκδήλωση του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς

Η απειλή των ιδιωτικοποιήσεων Στρατηγικές για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών


Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013,
ώρα  7 μ.μ.
στο Art Garage, Σολωμού 13,  3ος όροφος
Εξάρχεια


ομιλήτριες
 Χίλαρι Γουεϊνράιτ
(κοινωνική επιστήμονας, ερευνήτρια, αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Red Pepper»)


Νάντια Βαλαβάνη
(οικονομολόγος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)


Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση

Η Ελλάδα έχει μπει το τελευταίο διάστημα σε μια τροχιά γρήγορων ιδιωτικοποιήσεων.


Δεκάδες συλλογικότητες κινητοποιούνται για να υπερασπιστούν τα δημόσια αγαθά (π.χ. Σκουριές Χαλκιδικής, ΕΥΑΘ, συγκοινωνίες, ηλεκτρική ενέργεια, ελεύθεροι χώροι κ.λπ.) από την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχονται. Γίνεται έτσι όλο και περισσότερο αναγκαίο (αλλά και εφικτό) να διευρυνθεί ο μεταξύ τους συντονισμός και να χαραχτεί μια στρατηγική συγκρότησης ευρύτερων κοινωνικών μετώπων.


Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ανοίγει τη συζήτηση για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια αποτελεσματική αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις, για τα εργαλεία των κινημάτων σε αυτή τους την προσπάθεια, αλλά και για τις οργανωτικές και πολιτικές δυσκολίες που καλούνται να υπερβούν. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν παραδείγματα αντίστοιχων αγώνων από διάφορα μέρη του κόσμου, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές συμμαχίες ανάμεσα στα συνδικάτα των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις, στα κοινωνικά κινήματα και στις τοπικές κοινωνίες.


Η Νάντια Βαλαβάνη είναι οικονομολόγος με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση από τα μαθητικά της χρόνια. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τους αγώνες που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών.


Η Χίλαρι Γουεϊνράιτ είναι κοινωνική επιστήμονας, αρχισυντάκτρια του βρετανικού ριζοσπαστικού περιοδικού «Red Pepper» και επιστημονική συνεργάτρια του Transnational Institute. Στα επιστημονικά και πολιτικά κείμενά της μελετά επιτυχημένα παραδείγματα κοινωνικών κινημάτων αλλά και τις προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε μια «κοινωνικά αποδοτική» δημοκρατία.


(δείτε τα πρόσφατά κείμενά της για τη δημοκρατία, τα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ στο www.poulantzas.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)