to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 03.02.2023

Διεθνή

Η απάντηση του Πεκίνου για το «μπαλόνι» - Αναβάλλει το ταξίδι του στην Κίνα ο Μπλίνκεν

«Το αερόπλοιο χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», αναφέρει το Πεκίνο


«Συγγνώμη λάθος» λέει η Κίνα, υποστηρίζοντας ότι το μπαλόνι που προκάλεσε αναστάτωση και νέα ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογική έρευνα και βρέθηκε εκτός τροχιάς.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από το Πεκίνο για το περιστατικό που δημιούργησε πολλά ερωτήματα και ενόχληση σε ΗΠΑ και Καναδά, καθώς υπήρξαν υποψίες ότι το μπαλόνι χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπευτικούς σκοπούς και είχε πετάξει πάνω από «ευαίσθητα» σημεία.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα «αερόπλοιο» που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικούς έρευνες, εκφράζοντας τη λύπη του καθώς το αερόπλοιο παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσινγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», συμπλήρωσε.

Πλέον το μπαλόνι άλλαξε πορεία και πλέον πετά προς τα ανατολικά, περίπου 60.000 πόδια πάνω από το κεντρικό τμήμα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα συνεχίσει να βρίσκεται στον αμερικανικό εναέριο χώρο για λίγες ακόμη ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται το μπαλόνι, λέγοντας ότι δεν θέλει να μπει σε έναν κύκλο ενημερώσεων «ώρα με την ώρα».

Τόνισε πως το μπαλόνι έχει ένα μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και κάτω από αυτό υπάρχει ένα εξάρτημα παρακολούθησης.

Συμπλήρωσε ότι δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος, πως όσοι θέλουν μπορούν να κοιτούν ψηλά στον ουρανό και πως το Πεντάγωνο δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το μπαλόνι φέρει πυρηνικό ή ραδιενεργό υλικό.

Ερωτηθείς για την κινεζική μεταμέλεια, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε: «Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι», αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναβάλλει το ταξίδι του στην Κίνα ο Άντονι Μπλίνκεν

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό αυτό συνέβη λίγες μέρες πριν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο Πεκίνο, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι δεν έχει ενημέρωση για το ταξίδι.

Παρά τις επίσημες εξηγήσεις από την κινεζική πλευρά, ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι αναβάλλει το ταξίδι που περίμεναν πολλοί ως πρώτο βήμα για άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Ο Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται. Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι το ταξίδι θα αναβληθεί.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που θα επισκεπτόταν την Κίνα, με αποστολή να μεσολαβήσει προκειμένου να βελτιωθούν οι κάκιστες σχέσεις των δύο κρατών, εν μέσω διαφωνιών για το εμπόριο, αλλά και για το ουκρανικό και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Εξηγήσεις ζητά και ο Καναδάς

Από την πλευρά του ο Καναδάς ζητά εξηγήσεις και καλεί τον Κινέζο πρέσβη στην Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)