to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 23.10.2021

Πολιτική

Η απάντηση της Αριστεράς: Με μαζική συμμετοχή η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πρέβεζα

Τις σημαντικές πολιτικές διεργασίες και τα κρίσιμα πολιτικά και κομματικά διακυβεύματα που απασχολούν την Αριστερά στο δρόμο προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέδειξε η πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας “Όαση” το βράδυ της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πρέβεζας


Καλεσμένοι στην εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη και η Ελλάδα μπροστά στην τριπλή κρίση. Η απάντηση της Αριστεράς: Για μια νέα αρχή με την κοινωνία οδηγό», ήταν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ευρωομάδας “Η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο” Κώστας Αρβανίτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Βησσαρίων Μίχας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα θα δώσει την πολιτική μάχη προωθώντας την κοινωνική ατζέντα του και θα την κερδίσει.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μπάρκας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το Συνέδριό μας θα είναι συνέδριο συνέχειας και τομής, ικανό να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε έναν μετασχηματισμό, στην κατεύθυνση της αντιστοίχισης της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μαζικότητα του κόμματος και τη δυνατότητα παρέμβασής του στα κοινωνικά πράγματα.

Όλοι και όλες να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες του κόμματος, αλλά και στη μεγάλη καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών.

Είναι η ώρα να κάνουμε τα δύσκολα πράξη, με σεβασμό και κατανόηση στη διαφορετική άποψη. Με πείσμα και αυτοπεποίθηση να παλέψουμε για έναν σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όλους μας. Για έναν ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικό, για έναν ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο. Για να μπορέσει να δημιουργήσει τις προσδοκίες για έναν κόσμο, τον οποίο αξίζουμε όλοι μας και κυρίως οι νέες γενιές” και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει η αντιστοίχιση του κομματικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του παροτρύνοντας όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να εμπιστευτούν την επιστήμη. “Θα σταθώ στο ψέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας του. Από τις πρώτες ημέρες έλεγε, το' χουμε, ήρθε ο Μωυσής, σε έξι μήνες πάμε για καλό καλοκαίρι. Ήρθε το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και έχουμε χάσει 15.000 ανθρώπους. Εγκληματική είναι η στάση του κου Μητσοτάκη. Και από την άλλη άφησε το ΕΣΥ απροστάτευτο”, είπε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έδωσε στη συνέχεια το πολιτικό στίγμα, που εκείνος πιστεύει πως πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, εν' όψει και του Συνεδρίου του κόμματος, λέγοντας: “Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Κέντρο σύντροφοι. Μας ενδιαφέρει η τάξη του ανθρώπου με τον οποίο μιλάμε. Ο κόσμος από το 2012-2013 άλλαξε τάξη και άλλαξε και κόμμα που εμπιστεύεται. Μέχρι το 2012-2013 η Αριστερά ήταν παρατηρητής των εξελίξεων. Λέγαμε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ το άλλαξε αυτό. Ζητήσαμε το 2012-2013 με τον Αλέξη Τσίπρα την εξουσία για πρώτη φορά...” και πρόσθεσε: “Τι ήταν το ΕΑΜ, η ΕΔΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και να ανοίξει”, ζητώντας να υπάρξουν κοινωνικές συμμαχίες τις οποίες και επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Αρβανίτης έθεσε τους δύο πόλους του νέου δίπολου: “Δύο είναι τα στρατόπεδα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Η Δεξιά και η Αριστερά. Δεν υπάρχει Κέντρο πλέον. Η μεσαία τάξη έχει εξαφανιστεί” και υποστήριξε: “Δώσαμε τη μάχη στην Κυβέρνηση για την ανακατανομή του πλούτου και τα καταφέραμε. Και το κατάλαβε η λαϊκή οικογένεια που έπρεπε να πάει το παιδί της στο δημόσιο σχολείο και να πάει στο δημόσιο νοσοκομείο”.

“Επιτέθηκε” ακολούθως στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: “Παίζει ο κ. Μητσοτάκης το παιχνίδι των δύο άκρων. Έχει υιοθετήσει την ατζέντα της ακροδεξιάς και της φασιστικής δεξιάς. Δεν έχουμε δικομματικό σύστημα όπως είχαμε κάποτε, αλλά διπολικό σύστημα στην Ελλάδα”.

Έκανε επίσης αναφορά στον αγώνα που δίνει η Επιτροπή σωτηρίας του δάσους της Βαλανιδορράχης και επισήμανε: “Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη ελπίδα του τόπου. Οι εκλογές θα γίνουν όποτε το αποφασίσουν οι χορηγοί του κου Μητσοτάκη. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι παντού και να ακούει”.

Ο κ. Αρβανίτης στάθηκε ακόμη σε ένα επικοινωνιακό έλλειμμα αναφορικά με τις επιτυχίες και τη δουλειά που κάνουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για το νομοθέτημα για την τεχνητή νοημοσύνη, την πρωτοβουλία για τον ενιαίο κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό, που δυστυχώς δεν φτάνουν στη βάση του κόμματος.

Στην τοποθέτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στάθηκε αρχικά στην κομβική χρονιά που ήταν το 2004. Όταν το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα είχε πείσει τους πάντες ότι θα υπάρχει πλούτος για πολλά χρόνια, ενώ η Αριστερά αναγνώριζε το πρόβλημα και προειδοποιούσε για όσα θα έρχονταν, προτάσσοντας τότε το σύνθημα “Όχι στην κοινωνία των 2/3”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε στο γεγονός ότι οι ανισότητες παγκοσμίως είναι τεράστιες και πως τα πρώτα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν σαφή στόχευση να μεγαλώσουν τις ανισότητες, όπως οι εύκολες απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ΕΒΕ και το προμοτάρισμα των ιδιωτικών κολλεγίων.

“Θεωρούν ότι η κρίση είναι παροδική και θέλουν να φτιάξουν ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον χαμηλό κατώτατο μισθό”, είπε ο κ. Τσακαλώτος και ξεκαθάρισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία τριπλή κρίση, οικονομική, υγειονομική και κλιματική, που εξελίσσεται συνεχώς και στα τρία αυτά επίπεδα, προσθέτοντας: “Η πλειοψηφία των φορολογικών μέτρων είναι για να συνεχιστεί η ανισότητα. Ο δημόσιος χώρος γι' αυτούς δεν έχει αξία”.

Ο κ. Τσακαλώτος χαιρέτισε το κίνημα στο Φανάρι για τη διάσωση του δάσους της Βαλανιδορράχης και έκανε ειδικές αναφορές στη σημασία που έχει και για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η διαμόρφωση πολιτικής απέναντι στην κλιματική κρίση.

“Η βασική διαχωριστική μας γραμμή είναι η αντίληψη του τι άλλαξε μετά το 2004. Εμείς έχουμε καταλάβει ότι ο κόσμος άλλαξε και το βάθος της οικονομικής κρίσης”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος που τόνισε ότι η Δεξιά φτιάχνει λογικές εσωτερικού εχθρού γιατί δεν μπορεί πειστικά να αντιπαρατεθεί με λύσεις στα κοινωνικά ζητήματα.

Αναφορικά με το ζήτημα των συμμαχιών που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: “Το ερώτημα που πρέπει να γίνει είναι:

Γιατί είναι δύσκολο να βρούμε 5 προοδευτικές διατάξεις για να συμφωνήσουμε σε πολιτικό επίπεδο με προοδευτικές δυνάμεις; Για το μεταναστευτικό, τον κατώτατο μισθό κτλ.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο;

Εφόσον βέβαια συμφωνούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι καταστροφική...” και πρόσθεσε:

“Η απάντησή μας για το αν πείθουμε ή όχι πρέπει να είναι επιθετική. Έχουμε μία Κυβέρνηση που επενδύσει στον φόβο και την απόγνωση. Θα μετατρέψουμε με το πρόγραμμά μας το φόβο σε δύναμη νίκης και αυτό είναι υπόθεση όλων μας. Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να πέσει γιατί είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων που υποφέρουν”.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και διάλογος ανάμεσα στους παριστάμενους και τους κ.κ. Τσακαλώτο και Αρβανίτη.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)