to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 21.09.2016

Κοινωνία

Η απάντηση της 6ης Υγ. Περιφέρειας στη ρατσιστική ανακοίνωση γονέων του 2ου Δημοτικού Φιλιππιάδας

«Η 6η ΥΠΕ από την έναρξη λειτουργίας των δομών φιλοξενίας προσφύγων, όπως αυτό της Φιλιππιάδας, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου οργάνωσε την υγειονομική κάλυψή τους, τόσο στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας, όσο και στην παρέμβασή της για την τήρηση των κανόνων υγιεινής διαβίωσης»


Σχετικά με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων του 2ου   Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας που ζήλεψαν τη «δόξα» του Ωραιοκάστρου, «επενδύοντας την ρατσιστική ανακοίνωση με επιστημονικοφανείς ανοησίες [«διαφορετικό υπόβαθρο(!) ασθενών και συνθηκών υγιεινής»] και εσκεμμένη παραπληροφόρηση», η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δηλώνει, σε ανακοίνωσή της, τα εξής:       

Η 6η ΥΠΕ από την έναρξη λειτουργίας των δομών  φιλοξενίας  προσφύγων σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου οργάνωσε την υγειονομική κάλυψή τους, τόσο στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας, όσο και στην παρέμβασή της για την τήρηση των κανόνων υγιεινής διαβίωσης.

Το ίδιο συνέβη και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα με τη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ΚΥ της περιοχής, των ιατρών και νοσηλευτών της αεροπορικής βάσης Ακτίου,  τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, των ΜΚΟ, των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων Άρτας και Πρέβεζας, των εθελοντών   και των αλληλέγγυων πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των νοσοκομείων, στη Φιλιππιάδα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα φυματίωσης, ελονοσίας ή άλλου σοβαρού λοιμώδους νοσήματος, πέραν των συνήθων εποχικών λοιμώξεων της κοινότητας.

Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού του συνόλου των παιδιών που διαβιούν στο Κέντρο έχει ολοκληρωθεί από την οργάνωση  «Γιατροί του Κόσμου», σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το Παιδοψυχιατρικό τμήμα της δομής Ψυχικής Υγείας Πρέβεζας παρακολουθεί τα προσφυγόπουλα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τραύματα του πολέμου, της καταστροφής και της ανασφάλειας που κουβαλούν και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν απειλή για την τοπική κοινωνία.

Οι λειτουργοί της υγείας, σε όποια θέση και αν εργάζονται προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανεξάρτητα από τη φυλετική καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικονομική κατάσταση, το φύλο κλπ, τηρώντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της Ιπποκρατειακής αντίληψης άσκησης της ιατρικής.

Με τον ίδιο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και την ισοτιμία στο δικαίωμα της υγείας οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουν την κοινωνική ασθένεια των διακρίσεων, του αποκλεισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι απειλεί την ίδια τη ζωή.  

Κ. Μπάρκας: Η πρόσβαση στην παιδεία και στη γνώση είναι στοιχείο ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, για τον υποτιθέμενο κίνδυνο, που διατρέχουν τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά-πρόσφυγες, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογραμμίζει:

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σέβεται, προστατεύει και προωθεί το ελληνικό κράτος. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και, πολύ περισσότερο, κάθε παιδί αιτούντα άσυλο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα αποτελεί βασικό καθήκον και  υποχρέωση της πολιτείας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως και η ίδια η Βουλή, έχουν συζητήσει το ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών των προσφύγων στην παιδεία και της ενσωμάτωσής τους στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, για όσο καιρό φιλοξενούνται στην χώρα μας. 

Η πρόσβαση στην παιδεία και στη γνώση είναι στοιχείο  ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου. Πρόκειται για πανανθρώπινα αγαθά και δικαιώματα. Ο πόλεμος στέρησε από τα προσφυγόπουλα την πατρίδα τους, τα σπίτια τους, τους συγγενείς τους. Δεν θα τους στερήσουμε εμείς το βιβλίο και το σχολείο.

Εν κατακλείδι, η διαχείριση του προσφυγικού μέρα με τη μέρα βελτιώνεται και δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες της Φιλιππιάδας και της Ηπείρου.

Κάνουμε το καθήκον μας, ανακουφίζοντας τον πόνο των προσφύγων που  φιλοξενούνται στην περιοχή μας. Γιατί, εμείς έτσι έχουμε μάθει. Και αυτός είναι ο πολιτισμός μας, όταν έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους αδύναμους, ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)