to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 23.03.2016

Διεθνή

Financial Times: Η απάντηση πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη

Οι επιθέσεις του ISIS αναδεικνύουν την ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη» στην ασφάλεια. Αμεση προτεραιότητα, η καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών. Η απάντηση στην τρομοκρατία δεν πρέπει να προδώσει τις αξίες της θρησκευτικής ανοχής και της ατομικής ελευθερίας


Το μακελειό στις Βρυξέλλες αποτελεί μια υπενθύμιση, αν χρειάζεται κάτι τέτοιο μετά την επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι, για το πόσο εύκολο είναι για έναν πυρήνα τρομοκρατών να επιτεθεί σε νευραλγικά σημεία ευρωπαϊκών πόλεων και να τις καθηλώσει.

Αυτό που όπως φαίνεται ήταν μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζαβεντέμ και μια ακόμα πιο θανατηφόρα επίθεση στον σταθμό του μετρό Μααλμπέκ, δίπλα από διάφορα κτίρια της Ε.Ε. στην καρδιά των Βρυξελλών, σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 180, ορισμένοι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πόλη τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού.

Η ανάληψη της ευθύνης, όπως δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του ISIS, δείχνει πως πρόκειται για έργο τοπικών πυρήνων που χρησιμοποίησαν το μοντέλο του Παρισιού, το οποίο είχε βασιστεί σε επίθεση τζιχαντιστών στη Βομβάη το 2008. Οι επιθέσεις έγιναν μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την Παρασκευή, σε ένα προάστιο των Βρυξελλών που έχει γίνει γνωστό ως φυτώριο τζιχαντιστών, ο οποίος καταζητούνταν ως ο επιζών οργανωτής του μακελειού στο Παρίσι.

Οι συνεργοί του μπορεί να εκτέλεσαν νωρίτερα σχέδια για να χτυπήσουν τις Βρυξέλλες, από τον φόβο ότι η κράτησή του θα οδηγούσε στη σύλληψή τους.

Η φρίκη αυτή μας καλεί να βγάλουμε τεκμηριωμένα και βάσιμα συμπεράσματα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρυφτεί από τις εστίες πολέμου στα ανατολικά και νότια σύνορά της, τα πεδία μάχης από το Ιράκ και τη Συρία έως τη Λιβυή. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο όχι μόνο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και από την ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει ενωμένη τα κύματα των προσφύγων από αυτές και άλλες χώρες -μια απογοητευτική αντίδραση που προδίδει τις αξίες της ένωσης.

Οι Βρυξέλλες δεν είναι απλά η πρωτεύουσα του Βελγίου αλλά και της Ε.Ε., η οποία καλείται να δείξει πως είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει μια μακρά και δύσκολη σύγκρουση. Το ISIS προσφέρει καλά επιχειρήματα για «περισσότερη Ευρώπη» στην ασφάλεια.

Υπάρχουν πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, με το βασικότερο την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για τα δίκτυα των τζιχαντιστών. Το Βέλγιο, με πολλαπλά και επάλληλα διοικητικά επίπεδα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ ότι μπορεί να υπάρξει επίθεση, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να τη σταματήσει. Πρέπει, όμως, να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και με τους συμμάχους της.

Θυμηθείτε ότι μετά το Παρίσι, το αυτοκίνητο του Αμπντεσλάμ ελέγχθηκε από αστυνομικούς στα γαλλικά σύνορα με το Βέλγιο αλλά κανείς δεν είχε ιδέα ποιος ήταν.

Τα κράτη-μέλη πρέπει επίσης να μάθουν περισσότερα για τις κοινότητες μειονοτήτων και για το τι παρακινεί τα μέλη τους σε τέτοιες δράσεις. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με τον θρησκευτικό προσανατολισμό αλλά με την αναζήτηση ταυτότητας από νεαρούς μουσουλμάνους που είναι απογοητευμένοι και αποπροσανατολισμένοι και το ISIS τους προσφέρει το κύρος ενός υπερήρωα. Είναι λυπηρό να μαθαίνουμε ότι ο Αμπντεσλάμ, τον οποίο κυνηγούσαν σε όλη την ήπειρο, κρυβόταν επί μήνες από γείτονές του.

Πάνω από όλα, η Ε.Ε. και η Δύση πρέπει να επιδείξουν τις αξίες που υπερασπίζονται, αποφεύγοντας τις απλοϊκές κορώνες και τις σπασμωδικές καταπιεστικές αντιδράσεις. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρωτοπόρο στη μάχη των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, οι Βρυξέλλες είναι ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο που πιστεύει ότι θα κρατήσει τους μουσουλμάνους και τους Μεξικανούς έξω από τις ΗΠΑ. Για τηΜαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, μια επίθεση στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. είναι η δικαιολογία για μια επιδρομή της αστυνομίας στις γειτονιές των μεταναστών στις παρυφές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι πολιτικές αυτές υπονομεύουν τις ανοιχτές κοινωνίες μας, που έχουν χτιστεί στις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και στη θρησκευτική ανοχή. Η εφαρμογή τους θα συνιστούσε παράδοση. Το ISIS και οι ακόλουθοί του διαλύουν τον κοινωνικό μας ιστό. Πρέπει να κάνουμε πιο ανθεκτικό αυτόν τον ιστό, όχι να κάνουμε τη δουλειά αντί για αυτούς.

Financial Times

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)