to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 10.06.2013

Κοινωνία

Η απαγωγή του Μπ. Γιαϊλά και οι περίεργες συμπτώσεις - Διαδήλωση αλληλεγγύης την Τρίτη

Διαδήλωση αλληλεγγύης στον Μπ. Γιαϊλά καλεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατουμένους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, σήμερα Τρίτη, 11 Ιουνίου, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στην πορεία καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόσφατη ανακοίνωσή του στηλιτεύει την ένοχη κυβερνητική σιωπή


Το χρονικό της υπόθεσης 

 

Δέκα ημέρες έχουν περάσει από τότε που ο 26χρονος Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη από τα Εξάρχεια και δύο ημέρες μετά βρέθηκε να κρατείται στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Κωσταντινούπολης. Μέχρι σήμερα καμία ανακοίνωση ή αναφορά δεν έχει υπάρξει από την πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη για την υπόθεση, ούτε μετά τη δημόσια δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλά ότι ενημερώθηκε από την ίδια την αστυνομία ότι ο αριθμός της πινακίδας του οχήματος με το οποίο έγινε η απαγωγή ανήκει σε υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. που ανήκε σε υπηρεσία εκτός Αττικής.

Την Παρασκευή, μια εβδομάδα μετά δηλαδή, το τούρκικο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ανακοίνωσε και επισήμως τη σύλληψη του Μπουλούτ Γιαϊλά σε τούρκικο έδαφος και σε μικρή απόσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως υποστηρίζουν οι συμπατριώτες του από την Επιτροπή Αλληλεγγύης, ο Μπουλούτ Γιαϊλά είχε συμμετάσχει στο φοιτητικό κίνημα και ήταν μια αναγνωρίσιμη μορφή, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που παρουσιαζόταν σαν ομιλητής σε διάφορες εκδηλώσεις. Σπούδαζε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρχαιολογία και η συμμετοχή του στα κινήματα τον είχε οδηγήσει 10 φορές σε φυλακές.

Από την άλλη, ο τουρκικός Τύπος εμφανίζει τον Μπουλούτ Γιαϊλά ως μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP/C), οργάνωση που χαρακτηρίζουν ακροαριστερή.

Ο 26χρονος βρισκόταν εδώ και οκτώ μήνες στη χώρα μας, όπως ανέφερε από την πρώτη στιγμή η δικηγόρος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) Μαριάννα Τζεφεράκου που είχε να αναλάβει την υπόθεσή του έπειτα από τις πολλές αποτυχημένες προσπάθειές του να καταθέσει αίτημα ασύλου, παρά το γεγονός πως είναι θύμα βασανιστηρίων, σύμφωνα με το ΕΣΠ.

"Η ΕΛ.ΑΣ. φάσκει και αντιφάσκει"

Υπενθυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση της 2ης Ιουνίου, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ισχυριζόταν ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά δεν είχε ποτέ καταθέσει αίτηση ασύλου, αλλά ούτε υπήρχε καμία καταγραφή της παρουσίας του στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωση της επόμενης ημέρας, η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται ότι γνώριζε πως το ΕΣΠ έχει αναλάβει την εκπροσώπησή του και πως "παρότι είχε προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία (η 21η Μαΐου 2013) για την εμφάνισή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και την υποβολή αιτήματος παροχής ασύλου, δεν εμφανίσθηκε". Το ΕΣΠ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι στις 20 Μαΐου 2013, με έγγραφη αναφορά του (με τηλεομοιοτυπία) γνωστοποίησε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τη βούλησή του να καταθέσει αίτημα ασύλου καθώς και ότι είναι θύμα βασανιστηρίων, ζητώντας συγχρόνως να διασφαλιστεί η παραλαβή του αιτήματός του για την επόμενη ημέρα, την 21η Μαΐου 2013. Ωστόσο, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ, ούτε τον δέχθηκαν!

Οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση τουλάχιστον πέντε Τούρκων πολιτικών προσφύγων

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται, όπως μας διηγούνται δικηγόροι που έχουν αναλάβει τις αντίστοιχες υποθέσεις, μια στοχοποίηση των Τούρκων πολιτικών προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τις αρχές. Συγκεκριμένα, Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο συλλαμβάνονται βάσει ενταλμάτων σύλληψης που φτάνουν μέσω της Ιnterpol με κατηγορίες που συχνά, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι, ταυτίζονται με τις διώξεις που αποτελούν και τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στη χώρα και ζήτησαν άσυλο. Μέχρι στιγμής πέντε τέτοια εντάλματα έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ κανένας από τους συλληφθέντες δεν έχει εκδοθεί στην Τουρκία, καθώς οι δικαστικές αρχές δεν επέτρεψαν την εκδοσή τους.

Εισαγγελική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Στο μεταξύ, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαράλαμπο Λακαφώση για την υπόθεση του Μπουλούτ Γιαϊλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει τους πρώτους μάρτυρες προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν τελεστεί ποινικά διωκόμενες πράξεις. Τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε ζητήσει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Υπενθυμίζουμε ότι η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι το τοπικό αστυνομικό τμήμα είχε ξεκινήσει προανάκριση. Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. είχε γίνει μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί από δημοσιεύματα και δηλώσεις της επιτροπής αλληλεγγύης για τους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατουμένους, δικηγόρων και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλά.

Κατά τα άλλα, από το πρωί της επομένης της απαγωγής η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαίωνε ότι δεν ήξερε πού ήταν και μάλιστα έψαχναν να δουν αν κρατείται σε κάποιο τμήμα στην Αττική, όπως είχαν τονίσει η Γ. Κούρτοβικ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλάς, στη συνέντευξη Τύπου του περασμένου Σαββάτου. Είκοσι λεπτά αφού δόθηκε ο αριθμός των πινακίδων του αυτοκινήτου των "πέντε απαγωγέων" στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο ότι ο αριθμός ανήκε σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά ήταν από υπηρεσία εκτός Αττικής, δήλωσε ο Δ. Τσουκαλάς.

Το χρονικό της απαγωγής

Η απαγωγή και μετέπειτα σύλληψη σε τουρκικό έδαφος ξεκίνησε, όπως διηγήθηκε ο Ερκάν, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου το περασμένο Σάββατο, στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης, στη γωνία Σόλωνος και Μπόταση. Μια ομάδα πέντε ανδρών με πολιτικά βγήκαν από το ασημί Peugeot με πινακίδες ΖΚΙ 8462, όπως σημειώνουν. Οι τέσσερις έπιασαν τον Μπουλούτ και δέρνοντάς τον τον έβαλαν στο ασημί αυτοκίνητο. Ο πέμπτος έφυγε περπατώντας. Λίγο πιο κάτω υπήρχε μάλιστα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απομακρύνθηκε όταν ξεκίνησε η φασαρία, επεσήμανε η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ επικαλούμενη μαρτυρίες.

Η Επιτροπής Αλληλεγγύης ειδοποιήθηκε το Σάββατο από τον δικηγόρο του Γιαϊλά στην Τουρκία ότι βρίσκεται στην αντιτρομοκρατική στην Κωσταντινούπολη. Η πορεία μέχρι την Κωσταντινούπολη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Επιτροπής, είναι ότι η πρώτη ομάδα, που μιλούσε ελληνικά, τον παρέδωσε σε δεύτερη ομάδα, που μιλούσε ελληνικά και αγγλικά, αφού του φόρεσε μια μαύρη κουκούλα. Η ομάδα, δύο ώρες μετά, τον κατέβασε και τον έσερνε σε χωράφια. Επιβιβάστηκαν ξανά σε αυτοκίνητο και αρκετές ώρες αργότερα ένιωσε να τον περνούν κάτω από σύρματα, προφανώς πέρασε τα σύνορα. Μετά παρελήφθη από ομάδα που μιλούσε αγγλικά και τουρκικά και με άλλο αυτοκίνητο συνεχίστηκε η πορεία μέχρι να φτάσουν στο αστυνομικό τμήμα της Αδριανούπολης, όπου του αφαιρέθηκε η μαύρη σακούλα και έγινε η σύλληψή του. Έπειτα οδηγήθηκε στα κρατητήρια της αντιτρομοκρατικής στην Κωσταντινούπολη. (Ρεπορτάζ: Έλλη Ζώτου - Πηγή: avgi.gr)

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη διαδήλωση

Μια βδομάδα πέρασε από τη μαφιόζικη  απαγωγή του 26χρονου Τούρκου αντικαθεστωτικού Μπουλούτ Γιαϊλά και ο υπουργός κ. Δένδιας και η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζουν την ένοχη σιωπή τους.

Καμιά απάντηση ή εξήγηση δεν δίνουν  για ποιο λόγο και με ποιες και πόσες  ξένες μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν για να απαγάγουν με τη βία από το κέντρο της Αθήνας  τον Τούρκο αγωνιστή, παρακάμπτοντας την ελληνική και διεθνή νομιμότητα. Με ποια ανταλλάγματα διέσχισαν όλη την ελληνική επικράτεια, περνώντας τα ελληνικά σύνορα παράνομα, για να τον παραδώσουν ως δώρο στον Ερντογάν, σε μια στιγμή που ο λαός της Τουρκίας αγωνίζεται για τη δημοκρατία.

Είναι προφανές ότι καμιά ανάγκη δεν αισθάνονται οι εχθροί (!) της ανομίας να δικαιολογήσουν τις ακραίες αυτές επιλογές τους, οι οποίες καλύπτονται με τα γνωστά ανταλλάγματα από τα συστημικά ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ   καταγγέλλει για μια ακόμα φορά αυτή την ακραία παραβίαση του Συντάγματος, των νόμων και των διεθνών συμβάσεων, εκ μέρους της κυβέρνησης και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Καλεί στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, την Τρίτη, 11 Ιούνη στις 6.30 στα Προπύλαια.

Το αίτημα να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή την ύποπτη ιστορία συναλλαγής με τον Ερντογάν, με στόχο τους πολιτικούς κρατούμενους, αποτελεί απαίτηση της δημοκρατικής κοινωνίας.

Κανένας δεν είναι ανεξέλεγκτος, ειδικά όταν παραβιάζει τον σκληρό πυρήνα των ελευθεριών και μάλιστα τον καθιστά επίδικο μυστικών υπηρεσιών και σκοπιμοτήτων ξένων κυβερνήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Μπ. Γιαϊλά: Μυστικές υπηρεσίες τον απήγαγαν και τον πέρασαν παράνομα στην Τουρκία - Και μετά η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε προανάκριση!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)