to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αντίστροφη μέτρηση

Το σαββατοκύριακο οι δύο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στην Τούμπα στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός και στο Τάε Κβον Ντο στην ομιλία του Τσίπρα.


Τι να είναι άραγε αυτό που σε μία «νεκρή» πολιτική περίοδο συσπειρώνει και προκαλεί τη συνεύρεση χιλιάδων ανθρώπων; Δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν σαββατιάτικα; Να ετοιμαστούν για ένα μασκέ αποκριάτικο πάρτι; Να ετοιμάσουν βαλίτσες για την προσεχή οικογενειακή επανένωση στο Φόρουμ των Δελφών, καλή ώρα όπως το σόι Μητσοτάκη;

Στην πραγματικότητα είναι μία δυναμική δήλωση παρουσίας της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας σε μία περίοδο πολιτικής και κοινωνικής κινητικότητας. Φεύγοντας το Σάββατο από το Φάληρο μετέφερα με το αυτοκίνητο έναν κύριο. Δεν τον ρώτησα πώς τον λένε, δεν με γνώρισε (νομίζω). Ήταν ένας άνθρωπος πληγωμένος από σφαίρες στη σπονδυλική του στήλη κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τότε έως τώρα. Μιλούσε για τις αφίσες του Χρυσοχοΐδη που κολλούσε, για τον Λαλιώτη, για τη δημοκρατική παράταξη. Δεν μιλούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «για εμάς που φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ».

Αυτό, η δημοκρατική παράταξη, είναι το ένα κομμάτι της εξίσωσης. Η Ν.Δ. είναι το δεύτερο κομμάτι. Και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. το τρίτο.

Η κυβέρνηση εξάντλησε τη δυναμική της εκλογικής νίκης σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τώρα εισέρχεται στον χώρο του γκρι. Ακολουθεί το μαύρο της λαϊκής αποδοκιμασίας.

Ήδη ο Ιούλιος της πολιτικής αλλαγής μοιάζει μακρινός. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν και το επιχείρημα της «καμένης γης» δεν πιάνει. Η κυβέρνηση κρίνεται γι’ αυτά που δεν κάνει (π.χ. στην οικονομία, όπου εμφανίζονται σημάδια επιβράδυνσης) και γι’ αυτά που κάνει (π.χ. επτά «συντονιστές» στο προσφυγικό, εφεκτική στάση απέναντι στον Ερντογάν).

Όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που έχουν πλέον προσδοκίες από τον Κ. Μητσοτάκη, εκτός ίσως από εκείνους που ενδιαφέρουν τα «συμβόλαια» που «τρέχουν». Αποδεικνύει ότι είναι λίγος, κενός πολιτικού περιεχομένου, χωρίς αντίληψη για τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Από την πλευρά του Μαξίμου επιχειρείται να «εγκατασταθεί» η Ν.Δ. στο κέντρο της πολιτικής ζωής μετατοπιζόμενη από τον χώρο της Δεξιάς (που είναι μειοψηφία στη χώρα) στον χώρο του Κέντρου. Για να το σηματοδοτήσει αυτό θα χρειαστεί «μετεγγραφές» από στελέχη του σημερινού ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η Φώφη Γεννηματά το γνωρίζει και αυτός είναι ένας από τους φόβους της που την κάνουν να αντιπολιτεύεται όλο και πιο έντονα τη Ν.Δ.

Τακτικά ο Κ. Μητσοτάκης κερδίζει χρόνο απειλώντας με πρόωρες εκλογές, τις οποίες διαψεύδει στη συνέχεια, και προς τα αριστερά (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) αλλά και προς τα δεξιά εντός της Ν.Δ. (Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη).

Η αλήθεια είναι ότι τώρα νομίζει πως προλαβαίνει. Αλλά σε λίγους μήνες...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)