to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 16.01.2020

Πολιτική

Η αντιπολίτευση αποφασίζει για την Αικ. Σακελλαροπούλου - Τα επόμενα βήματα για την εκλογή της

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε χθες ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία προφανή προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού με στόχο την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας - Από ώρα σε ώρα η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα


Στην ανακοίνωση του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προέβη την Τετάρτη 15/1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού όμως, όπως τον κατηγορεί ηξ αξιωματική αντιπολίτευση, λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ. Πρόκειται για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η παρούσα βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

«Η απόφαση του πρωθυπουργού να προταθεί η κυρία Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα δεκαετία, σε μία νέα εποχή, σε μία χώρα που βγαίνει από μία δεκαετή κρίση και ελπίζει σε μία εθνική αναγέννηση», επανέλάβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, την Πέμπτη 16/1.

«Τι καλύτερο από μία γυναίκα να συμβολίσει αυτήν την εθνική αναγέννηση. Η πρότασή μας για να έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μία επιλογή ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική. Ελπίζουμε να τη θεωρήσουν έτσι και οι άλλες πτέρυγες της Βουλής», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι το Σύνταγμα και η πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προτείνεται από τον πρωθυπουργό πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά ευρύτερης συναίνεσης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδράσεις από σαμαρικούς για την εκλογή της Σακελλαροπούλου

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο αν θα στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή, αλλά και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει στη Βουλή για την προεδρική εκλογή.

Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασαν το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου ενώ χθες, κομμάτικές πηγές τόνισαν ότι το ζήτημα «θα αντιμετωπιστεί με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» από την Κουμουνδούρου. Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται δήλωση του Αλ. Τσίπρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη συνεδριάζουν σήμερα στις 15:00 το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος. Αργά το απόγευμα, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει - ούτε τώρα επικεντρώνει - στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». «Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός Κυρ. Βελόπουλος δήλωσε την Πέμπτη ότι η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου «είναι προβληματική γιατί είναι γυναίκα και δεν μπορεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, την ώρα που το διεκδικούν διάφοροι» (!).

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία

Την ερχόμενη Τετάρτη στις 22 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές). Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες (Δευτέρα 27/1), κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200). Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας (Σάββατο 1 Φεβ) θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180), ενώ σε περίπτωση ανάγκης για τέταρτη ψηφοφορία (6 Φεβ) θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151). Εάν και αυτή δεν επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία (11 Φεβ) με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

Οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες προστέθηκαν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Το βιογραφικό της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά:

• «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)

• «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)

• «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η' Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)

• «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)

• «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)

• «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)

• Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)

• «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)

• «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)

• «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου,

1/2016)

• «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)

• «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)

• «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),

• «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)

• Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)

• Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)

• Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)

• Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)

• Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)

• Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)

• Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)

• Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)

• Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)

• Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)