to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 07.10.2021

Κοινωνία

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Ένας χρόνος από την μεγάλη αντιφασιστική νίκη - Τα μηνύματα και οι προγραμματισμένες δράσεις

Η δημοκρατική Ελλάδα γιορτάζει τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Σειρά δράσεων είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε όλη τη χώρα.


Στη σκιά των τελευταίων φασιστικών επιθέσεων στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης και στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο, αλλά και στην ευνοϊκή μεταχείριση των φυλακισμένων νεοναζιστών από τους μηχανισμούς του κράτους, ολοκληρώνεται φέτος ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής μέσω της αναγνώρισής της ως εγκληματικής οργανωσης.

Κινητοποιήσεις και δράσεις ειναι προγραμματισμένες για σήμερα σε όλη τη χώρα

Πλήθως δράσεων ανά τη χώρα, ενώ καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ο ραδιοφωνικός σταθμός «105,5 Στο Κόκκινο» έχει αφιερώσει το πρόγραμμά του στην ιστορική εκείνη ημέρα του Οκτωβρίου του 2020.

Στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία από το Εφετείο σε γειτονιές της πόλης, ενώ στις 18.30 σε συγκέντρωση καλούν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σχεδόν όλες οι οργανώσεις-συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Σωματεία και φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στις 7.30 στην Ομόνοια, πραγματοποιώντας πορεία προς το Σύνταγμα, όπου θα έχει ξεκινήσει στις 7 μ.μ. συναυλία που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι ναζί στη φυλακή

Σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου, ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ανακοινώνει την ιστορική ετυμηγορία του για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα με διάρκεια 5,5 χρόνων, αδιαμφισβήτητα δικαίωσε πρωτίστως τα θύματα της βίας και της μισαλλοδοξίας με τη φυλάκιση του ηγετικού πυρήνα της, υψηλόβαθμων στελεχών της και του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Συνολικά 39 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι 13 υπήρξαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Επί σειρά ετών η μητέρα του Παύλου αγωνιζόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να αποδοθεί δικαίωση στη μνήμη του γιου της, αλλά και στα υπόλοιπα θύματα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Επί 465 συνεδριάσεις η Μάγδα Φύσσα ήταν πάντα εκεί ως υπόμνηση ότι ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να είναι αδιάλειπτος και αδυσώπητος.

«Θα ορθώσουμε ξανά το ανάστημά μας αν χρειαστεί»: Η οικογένεια Φύσσα για τον έναν χρόνο καταδίκης της ΧΑ

«Συνεχή» και «επίμονο» αγώνα κρίνει πως απαιτούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών η οικογένεια του Παύλου Φύσσα στο μήνυμά της για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Η ατζέντα της Χρυσής Αυγής προωθείται ακόμα και από κυβερνητικούς παράγοντες, υποστηρίζει η οικογένεια του Παύλου, κάτι στο οποίο βλέπει «έδαφος για εκδήλωση νέων φαινομένων βίας». Συμπληρώνει ότι «καλούμαστε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς της ναζιστικής βίας».

«Είμαστε όλες και όλοι εδώ για να ορθώσουμε και πάλι στο ανάστημά μας αν χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μήνυμα της οικογένειας Φύσσα:

"Ένα χρόνο μετά την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, και ενώ επιτέλους η ελληνική δικαιοσύνη έδειξε αποφασιστικότητα στην τιμώρηση εγκλημάτων με ναζιστικό κίνητρο, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και επίμονος.

Η νίκη εντός της δικαστικής αίθουσας αποτελεί ένα μήνυμα πως οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αντίστοιχων εγκλημάτων δεν θα μένουν πλέον ατιμώρητοι, πως το κράτος δεν μπορεί να τους παράσχει ισόβια ασυλία και κάλυψη ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα μάθημα προς όλους μας ότι η ανοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε μία χρονική συγκυρία που η ατζέντα της Χρυσής Αυγής προωθείται ακόμα και από κυβερνητικούς παράγοντες, προφέροντας έδαφος για εκδήλωση νέων φαινομένων βίας, καλούμαστε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς της ναζιστικής βίας.

Είμαστε όλες και όλοι εδώ για να ορθώσουμε και πάλι στο ανάστημά μας αν χρειαστεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας μας και χωρίς να ξεχνάμε την πικρή εμπειρία των προηγούμενων ετών.

Οικογένεια Παύλου Φύσσα

Συνήγοροι οικ. Φύσσα"

Πώς φτάσαμε στον ναζιστικό χαιρετισμό της Σταυρούπολης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βίντεο-αφιέρωμα του news247.gr, μία εβδομάδα μετά τις ακροδεξιές επιθέσεις και τις προκλήσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου μια ομάδα νεοναζί επιτέθηκε σε μέλη της ΚΝΕ που μοίραζαν φυλλάδια στην Ηλιούπολη, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. Η Αστυνομία ταυτοποίησε τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών έναν οργανωμένο οπαδό κι έναν νεαρό που φέρεται να συμμετείχε στην άγρια επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη, το 2018 στον Λευκό Πύργο.

Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη είναι εκρηκτικό, σχολιάζει το αφιέρωμα: Μόνο που οι επιθέσεις των ακροδεξιών και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, είναι το τελευταίο μιας σειράς επεισοδίων, στα οποία οι Αρχές έκλειναν τα μάτια. Οι ίδιοι πυρήνες, χωρίς να συνδέονται απαραίτητα μεταξύ τους, εκκολάφθηκαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, τις κερκίδες των γηπέδων και τελευταία στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών. Η ακροδεξιά απειλή είναι ξανά στον δρόμο και τα σχολεία, ακριβώς έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 7/10 στις 18:30 στο Εφετείο και το Σάββατο, 9/10 στις 15:00 στην πλατεία Ομονοία.

«Τις τελευταίες μέρες οι φασιστικές δολοφονικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τα απομεινάρια της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, υπενθυμίζουν ότι ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής το αυγό του φιδιού δεν εξαφανίστηκε», αναφέρει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την έξαρση της ακροδεξιάς βίας, και επενδύει για ακόμα μία φορά στην ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, δίνοντας άλλοθι στους φασίστες», προσθέτει.

Ο Τομέας Δικαιωμάτων καλεί σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες, που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες. Και το Σάββατο στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στις 3μμ.​

Ένα χρόνο από την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας Χ.Α. Ένα χρόνο μετά τη λαοθάλασσα έξω από το Εφετείο. Ένα χρόνο μετά, τα απομεινάρια του νεοναζισμού βγαίνουν ξανά από τις θλιβερές και σκοτεινές τους τρύπες. Οι τραμπουκισμοί και οι δολοφονικές επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Αττικής εναντίον μελών της ΚΝΕ και της ΚΕΕΡΦΑ, αναδεικνύει ότι η υπόθεση της πάλης κατά του φασισμού είναι ακόμα μπροστά μας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα.

«Ανησυχητικά φαινόμενα ανασύστασης φασιστικών ταγμάτων εφόδου»

«Ανησυχητικά φαινόμενα ανασύστασης φασιστικών ταγμάτων εφόδου, ένα χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση της εγκληματικής οργάνωση της Χρυσής Αυγής», επιμένουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από την γ.γ. Αντεγκληματικής Πολικής για τις ανέσεις που απολαμβάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Με αφορμή τις ανησυχητικές απόπειρες επανεμφάνισης των φασιστικών ταγμάτων εφόδου, 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «θεαματική προσπάθεια αναβίωσης της αίγλης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, κατά πάσα πιθανότητα με “διοικητήριο” τα κελιά των φυλακών». Υπογραμμίζουν τις ηχογραφημένες εκπομπές στο διαδίκτυο του καταδικασθέντα Ηλία Κασιδιάρη, μέσα από τις οποίες συντονίζει συγκεντρώσεις του καινούργιου κόμματός του. Οι βουλευτές ρωτούν ποιο είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής σχετικά με την ποινική αξιολόγηση της δραστηριότητας του Κασιδιάρη μέσα από τις φυλακές Δομοκού, αν έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική διαδικασία και ποιο είναι το εισαγγελικό πόρισμα. Σοβαρό ζήτημα τίθεται και για το αν ο καταδικασθείς τηρεί τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα που αφορούν την τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς εκτός από τις εκπομπές «τουιτάρει» συστηματικά σχόλια για τις πολιτικές εξελίξεις.

Επιπλέον, πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστή η μεταγωγή από τις φυλακές Δομοκού προς τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας τριών καταδικασθέντων μελών της Χ.Α. (ένας είναι ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος). Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν πότε έγινε το αίτημα μεταγωγής, πότε κρίθηκε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις έγινε δεκτό.

Στην ερώτηση στηλιτεύεται και η ουδέτερη στάση της αστυνομίας στις τελευταίες επιθέσεις των νεοναζί, όπως βέβαια και η κυβερνητική εμμονή στη σκληρή γραμμή της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)