to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αντιδημοκρατική πρόκληση δεν θα περάσει!

Η Αριστερά, ο δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος, το ευρύτερο πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε το αυταρχικό πισωγύρισμα


Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί «αν τελέστηκαν αδικήματα από τους πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου». Το ζήτημα προέκυψε μετά από καταγγελία του γνωστού ακροδεξιού δικηγόρου και προέδρου της «Νέας Δεξιάς», Φαήλου Κρανιδιώτη. Η «έρευνα», που παραπέμπει σε μαύρες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, θα γίνει από την Κρατική Ασφάλεια.

Εισαγγελική έρευνα λοιπόν, για Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη μετά από καταγγελία Κρανιδιώτη. Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Άλλωστε, όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, «η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει γέλια…».

Η Δεξιά γνωρίζει πολύ καλά ότι η νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική της προκαλεί την οργή και αγανάκτηση της πλειοψηφίας των κοινωνικών δυνάμεων. Για να την αντιμετωπίσει, διαθέτει και επιστρατεύει πολλά όπλα. Ξεχωρίζει η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με τον επικοινωνιακό καταιγισμό προστασίας των επιλογών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και αποσιώπησης, διαστρέβλωσης ή υπονόμευσης των πολιτικών προτάσεων των πολιτικών της αντιπάλων. Ωστόσο, στην αντιμετώπιση της ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας στην πολιτική της ΝΔ, κυριαρχεί η οικοδόμηση ενός αυταρχικού κράτους περιορισμού των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας. 

Γι’ αυτό, η πρόκληση Κρανιδιώτη, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι σε μια πορεία. Έχουν ήδη προηγηθεί:

1. Ο Νόμος Χρυσοχοΐδη μέσα στο καλοκαίρι που βάζει φραγμούς στις διαδηλώσεις και πνίγει τη συνδικαλιστική δράση

2. Η κυνική θέση Βορίδη ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξανάρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

3. Ο πρώτος νόμος για το επιτελικό κράτος που έβαλε τα θεμέλια για ένα συγκεντρωτικό Μαξίμου -από την ΕΥΠ και την ΕΡΤ μέχρι την απόσπαση νευραλγικών αρμοδιοτήτων συγκεκριμένων Υπουργείων- με στόχο, με την απόσυρση του Δημοσίου, να τραβηχτεί το χαλί κάτω από το δημοκρατικό κεκτημένο.

Η μήνυση απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς του ευρύτερου χώρου της κεντρο-Αριστεράς, έρχεται λίγες μέρες μετά το Πολυτεχνείο, σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, αποκαλύπτοντας το ρεβανσιστικό πρόσωπο της Δεξιάς που εκμεταλλεύεται ακόμα και την πανδημία για τα σχέδια της.

Σωστά, το ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι «Η Δεξιά θέλει να σβήσει τα πάντα μετά το ΄74», και το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «Καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να «βάλει στον γύψο» τη λαϊκή διεκδίκηση».

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η στροφή προς τον αυταρχισμό αγκαλιάζει όλη την κλίμακα της Ελληνικής κοινωνίας, όλη την πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης. Θυμόμαστε τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων, αμέσως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Πολλά είναι τα παραδείγματα επιλογής των «αρίστων» με κριτήριο «τα δικά μας παιδιά» είτε της απόρριψης με κριτήριο «ήταν επιλογές των άλλων». Οι εργαζόμενοι, στους χώρους που ζουν, εργάζονται, κινούνται, βιώνουν καθαρά, μέρα τη μέρα, την επιδείνωση του κλίματος που έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες. Στην ίδια πολιτική κατεύθυνση βρίσκονται και τα αντεργατικά σχέδια που είτε νομοθέτησε ήδη είτε σχεδιάζει να νομοθετήσει η ΝΔ.

Η Αριστερά, ο δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος, το ευρύτερο πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε το αυταρχικό πισωγύρισμα που επιδιώκει Δεξιά. Η τουλάχιστον ασυνήθιστη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κίνηση, μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την ενίσχυση των αγώνων για εμβάθυνση της δημοκρατίας. Χρειάζεται προσοχή στην αντιμετώπιση της πρόκλησης. Ιδίως αν το επόμενο διάστημα θα έρθει στην ολομέλεια του κοινοβουλίου το ενδεχόμενο αίτημα άρσης ασυλίας. Πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εξασφάλιση της κοινής δράσης, όχι μόνο των διωκόμενων πολιτικών αρχηγών, αλλά πρώτα και κύρια όλων των συμπολιτών μας, που αισθάνονται να τους προσβάλει η καταγγελία Κρανιδιώτη.  

Σίγουρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, η κοινοβουλευτική μας ομάδα και το σύνολο των δυνάμεων μας, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ελλάδα της νέας εποχής.

*Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)