to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ανθρωπιά, η ευημερία, η δημοκρατία, περνούν μέσα από την ισότητα των φύλων

Σήμερα και κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη, τιμούμε τις αγωνίστριες γυναίκες που με τη συμβολή τους ,άλλαξαν τον κόσμο.Θυσιάστηκαν ,πόνεσαν,γνώρισαν κάθε μορφής βία και κακοποίηση ,αγωνίστηκαν για να καταργήσουν αναχρονιστικές αντιλήψεις ….


8 Μάρτη ,Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας .
Μια διαχρονική ιστορία  διαμαρτυρίας και αγώνα  γυναικών  ,
που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή διεκδικώντας  τη θέση που τους  αξίζει στη κοινωνία.
Αγώνας    χωρίς ημερομηνία λήξης.
Πρόκληση καθημερινή ,γραμμένη στα κύτταρα κάθε γυναίκας που διεκδικεί  το δικαίωμα στην ισότητα   ,την αξιοπρέπεια και το σεβασμό.
Σήμερα  και κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη,  τιμούμε τις αγωνίστριες γυναίκες που με τη συμβολή τους ,άλλαξαν τον κόσμο.Θυσιάστηκαν ,πόνεσαν,γνώρισαν κάθε μορφής βία και κακοποίηση ,αγωνίστηκαν για να  καταργήσουν  αναχρονιστικές αντιλήψεις ….

Είμαστε στο 2022 και ζούμε άλλη μια μεγάλη κρίση της ιστορίας .
Νεες προκλήσεις,νέα δεδομένα,νέες επιθέσεις στα γυναικεία δικαιώματα.
Οι ζωές μας σφυροκοπούνται από την οικονομική κρίση και την πανδημία .
Ο εγκλεισμός ,η τηλεργασία ,το κλείσιμο των σχολείων  ,ο άνισος καταμερισμός  των οικιακών εργασιών ,έχουν πλήξει την ισότητα των φύλων και επιβαρύνει σημαντικά τις συνθήκες ζωής και την ψυχική υγεία πολλών γυναικών.
Οι νεοφιλελεύθερες   πολιτικές   στην εργασία, στην υγεία ,τη παιδεία ,τα μέτρα λιτότητας, η ακρίβεια και η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών για την προστασία της μητρότητας,την υγεία,την ασφάλεια,τα ωράρια , τις συμβάσεις εργασίας…
Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να μεταφέρουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο σπίτι, ή να βγουν στην ανεργία και να  επιστρέψουν  στο σπίτι , για τη  φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων γονέων ή ανάπηρων μελών της οικογένειας, αφού  όσα βγάζουν από τη δουλειά τους δεν αρκούν  για την αμοιβή  των ανθρώπων που θα φροντίζουν την οικογένειά τους. Επωμίζονται  υπηρεσίες φροντίδας που είναι υποχρέωση του Κράτους να παρέχει . Στη  περίοδο της πανδημίας ,η ανεργία των γυναικών αυξήθηκε στο 21,2% ενώ των ανδρών μειώθηκε στο 12,3%.
Πως να υπάρξει απελευθέρωση των γυναικών και πραγματική ισότητα,  χωρίς   πολιτικές  κοινωνικού κράτους ,που παρέχουν στη γυναίκα τη δυνατότητα να συνδυάσει την εργασία με τη φροντίδα της οικογένειας και των παιδιών της;
Γιατί πρέπει ν αντιμετωπίζεται  ως υπαίτια για τη δημογραφική συρρίκνωση ,η γυναίκα που εργάζεται και επιθυμεί να έχει επαγγελματική εξέλιξη, ώστε να αξιοποιήσει  τα προσόντα και τις σπουδές της;

Η  φτώχεια,η ανεργία,η ανασφάλεια,η πανδημία, δημιουργούν εντάσεις  και φαινόμενα   κακοποίησης και έμφυλης  βίας σε κάθε της εκδοχή.
Στη  χώρα μας οι  κακοποιητικές συμπεριφορές  και η ενδοοικογενειακή βία  , έχουν αυξηθεί τραγικά .
Δυστυχώς το 2021 ,στιγματίζεται από το χαμό 17 γυναικών, που  υπήρξαν θύματα εγκληματικής ενέργειας από μέρους των συντρόφων τους .Η  εμφάνιση του κινήματος Metoo και οι  θαρραλέες  αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς  ανέδειξε τον  ζόφο  του συστήματος σε όλους τους τομείς,τη διαπλοκή,τη συγκάληψη ,την αδράνεια των αρμόδιων αρχών   αλλά και την τραγική έλλειψη δομών υποστήριξης των θυμάτων.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , βρίσκει την ανθρωπότητα να παρακολουθεί συγκλονισμένη έναν νέο πόλεμο συμφερόντων ,που απειλεί την παγκόσμια Ειρήνη.
Σήμερα 8 Μάρτη 2022,εμείς οι γυναίκες ,έχουμε πολλούς λόγους να σπάσουμε τη θυμωμένη σιωπή μας, ν αναλάβουμε δράση ,να κινητοποιηθούμε ,να  αλλάξουμε τα πράγματα.

Όλες  μαζί,
Να ενώσουμε  τις φωνές και το ενδιαφέρον μας , για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν δίπλα μας!

  • Με    συλλογικές  πράξεις,    αντιδρούμε  και στηρίζουμε :

Κάθε γυναίκα που διεκδικεί ορατότητα, ισότητα, το δικαίωμα  να ζει μακριά από το φόβο και  τη βία,γυναίκες που  επέζησαν από  έμφυλη βία και όσες  βιώνουν δράματα πίσω από κλειστές πόρτες.
Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να μην ανέχονται καμμία μορφή σεξισμού,
να λένε όχι σε καταστάσεις και ανθρώπους που τις υποτιμούν .
Γυναίκες που είναι θύματα βίας  πρέπει να ζητούν βοήθεια και υποστήριξη  απ  το πρώτο περιστατικό και να μην αφήνουν καταχρηστικές συμπεριφορές να συνεχίζονται.
Η σιωπή σκοτώνει!
Απαιτούμε το έγκλημα της γυναικοκτονίας να ενταχθεί στον ποινικό κώδικα.
Να ενισχυθούν  οι  δομές αντιμετώπισης της έμφυλης βίας,  ώστε κάθε γυναίκα να έχει άμεση πρόσβαση.

  • Διεκδικούμε ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία και  εξίσωση μισθού ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία.Αντιμετώπιση της αθέατης  οικιακής εργασίας και μέτρα που συμφιλιώνουν  την οικογενειακή με την  επαγγελματική ζωή.

Ενίσχυση δημόσιων κοινωνικών δομών φροντίδας(παιδικούς /βρεφονηπιακούς σταθμούς,Κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων,κέντρα ψυχικής υγείας,κ.λ.π.)

  • Διεκδικούμε τη συμμετοχή   περισσότερων γυναικών    στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα λήψης των αποφάσεων .

Οι γυναίκες  είναι αγωνίστριες και ανταποκρίνονται με επιτυχία σε πολλαπλούς  ρόλους,έχουν ταλέντα , ευαισθησίες , ικανότητες και εμπειρίες διαφορετικές απ αυτές των ανδρών.
Ο ρόλος τους σημαντικός  και αποφασιστικός, θα  συμβάλλει   να προαχθούν πολιτικές πιο επωφελείς  για  την κοινωνία, φιλικές προς την οικογένεια ,με  μεγαλύτερη ευαισθησία για ζητήματα όπως η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η απασχόληση, η παιδεία, η υγεία, η έρευνα,πολιτικές που θα αυξήσουν  την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
Όσο δεν συμμετέχουν ισότιμα  γυναίκες και  άντρες στα κοινά ,η πολιτική και η κοινωνία γίνονται φτωχότερες!

  • Αγωνιζόμαστε για παγκόσμια ειρήνη!

Η  Ελλάδα ν αναλάβει πρωτοβουλίες και να  πρωτοστατήσει στη δημιουργία  ενός μεγάλου φιλειρηνικού κινήματος .
Να  στηριχτούν  οι γυναίκες πρόσφυγες  και  μετανάστριες, που βιώνουν το πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου και των εκτοπισμών.
Άνδρες και γυναίκες έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε σε έναν δίκαιο ,ειρηνικό και ελεύθερο κόσμο!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου,πρ. Βουλευτής Σύριζα Καρδίτσας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)