to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ανώμαλη κατάσταση με την παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ πρέπει να σταματήσει

«Η εικόνα και η σημειολογία της σταθμευμένης κλούβας των ΜΑΤ στην κεντρική κύρια είσοδο του ΑΠΘ και η παρουσία κάθε μορφής αστυνομικών εντός και εκτός του Ιδρύματος δεν τιμούν την κοινότητα του ΑΠΘ και θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές»


Η κατάσταση στο ΑΠΘ έχει γίνει αβίωτη και επικίνδυνη για φοιτητές, διδάσκοντες και προσωπικό με τη μόνιμη στρατοπέδευση για περισσότερο από 9 μήνες ένοπλων αστυνομικών, διμοιριών των ΜΑΤ και μηχανοκίνητων (αύρα, κλούβες, μοτοσυκλέτες) στους χώρους του πανεπιστημίου, που παραπέμπει σε στρατό κατοχής.

Το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά ως ακαδημαϊκούς, ως παιδαγωγούς, ως γονείς και ως πολίτες. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για την εγκατάσταση και τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και στο ΑΠΘ.

Ιδιαίτερα, μετά από μια σειρά άκρως επικίνδυνων γεγονότων κι ενεργειών, που έγιναν από και με την ευθύνη της αστυνομίας στο ΑΠΘ κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα:

  • Με τη ρίψη χημικών και χειροβομβίδας κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ στους χώρους του ισογείου του κεντρικού κτηρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών, την ώρα που γίνονταν μαθήματα στις αίθουσες, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και να κινδυνεύσουν άνθρωποι που προσπαθούσαν έντρομοι να απεγκλωβιστούν, τον Μάιο του 2022.
     
  • Με την ευθεία ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ προς το πλήθος των διαμαρτυρόμενων φοιτητών, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό στο λαιμό (μερικά χιλιοστά δίπλα από την καρωτίδα αρτηρία) του φοιτητή του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης Γιάννη Ντουσάκη, τον Μάιο του 2022.
     
  • Με τους αυθαίρετους ελέγχους φοιτητών/τριών από την αστυνομία έξω από τις Σχολές, την παρεμπόδισή τους να προσέλθουν στα μαθήματα και στις εξετάσεις και τις αναίτιες συλλήψεις.
     
  • Με φαινόμενα σεξιστικών χειρονομιών και παρενοχλήσεων φοιτητριών από τους άνδρες των ΜΑΤ.
     
  • Με τελευταίο δραματικό γεγονός, την εγκληματική ενέργεια των ΜΑΤ να ρίξουν χημικά μες στο πλήθος των 5.000 ατόμων (φοιτητών, μαθητών, διδασκόντων, γονέων με ανήλικα παιδιά, ΑμεΑ, πολιτών) κατά την ειρηνική συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στον υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ μπροστά στη Φιλοσοφική, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2022, κι ενώ η συναυλία βρισκόταν σε εξέλιξη.

Το πλήθος πανικόβλητο στην προσπάθειά του να γλιτώσει από την καταδίωξη και τα χημικά των ΜΑΤ, στριμώχτηκε επικίνδυνα στα κλιμακοστάσια του κτιρίου διοίκησης, με κίνδυνο να ποδοπατηθεί. Η μόνη διέξοδος διαφυγής ήταν τα στενά σκαλοπάτια μπροστά από το κτήριο της Θεολογικής, όπου δημιουργήθηκε απίστευτος συνωστισμός.

Το πλήθος διέφυγε σκαρφαλώνοντας και υπερπηδώντας την καγκελόφραχτη περίφραξη του ΑΠΘ μπροστά από την Αίθουσα Τελετών, με κίνδυνο τραυματισμού από πτώση. Άτομα, χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, χρειάστηκαν βοήθεια για να απεγκλωβιστούν και να βγουν εκτός ΑΠΘ.

(«Να προσέχεις παιδί μου μη σε ποδοπατήσουν…», https://nevronas.gr/na-prosecheis-paidi-moy-mi-se-podopatisoyn/).

Η ωριμότητα και η αλληλεγγύη του πλήθους απέτρεψε τα χειρότερα. Είναι θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Γι' αυτή την εγκληματική ενέργεια των ΜΑΤ θα έπρεπε να είχε παρέμβει εισαγγελέας. Κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, χωρίς κανένας θεσμικά υπεύθυνος να έχει αναλάβει καμία ευθύνη. Ηχηρή σιωπή από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ. Όλα τα παραπάνω περιστατικά είναι άκρως ανησυχητικά για τα χειρότερα. Δεν θα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε.

Η μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία  αποτελούν αχρείαστες, ανορθολογικές και επικίνδυνες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης που επιτείνουν τα υπαρκτά προβλήματα που υποτίθεται ότι προσπαθούν να επιλύσουν και συμβάλλουν στην περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων αυτών. Άλλωστε, το έχουν επισημάνει με την αντίθεσή τους σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, καθώς και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Η μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία  δεν εξυπηρετεί καμία πραγματική ανάγκη και δεν ακολουθεί καμία καλή διεθνή πρακτική. Ο μοναδικός στόχος της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι η καταστολή του φοιτητικού κινήματος και της ελευθερίας της έκφρασης. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα η φύλαξη των πανεπιστημίων δεν υπάγεται στην αστυνομία. Η συστηματική παρουσίαση των ελληνικών πανεπιστημίων ως δήθεν αποκλειστικά χώρων συστηματικής βίας και ανομίας είναι συκοφαντική. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια είναι σποραδικά, περιορισμένα και σχετικά μικρής σοβαρότητας, η δε εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς χώρους και συσχετίζεται με τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα.

Σε κανένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο δεν υπάρχει Πανεπιστημιακή Αστυνομία και ΜΑΤ στρατοπεδευμένα εντός των Ιδρυμάτων. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επιτρέπει στην αστυνομία να επιχειρεί ελεύθερα στο ΑΠΘ, όποτε κρίνει ότι χρειάζεται, χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν, εφόσον δεν υφίσταται το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η εικόνα και η σημειολογία της σταθμευμένης κλούβας των ΜΑΤ στην κεντρική κύρια είσοδο του ΑΠΘ και η παρουσία κάθε μορφής αστυνομικών εντός και εκτός του Ιδρύματος δεν τιμούν την κοινότητα του ΑΠΘ και θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές. Η υποδοχή των φοιτητών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν μπορεί να γίνει από τα ΜΑΤ. Τα πανεπιστήμια είναι εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, όχι στρατόπεδα. Η έναρξη των μαθημάτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας προκαλεί ένταση και ανασφάλεια στους φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του ΑΠΘ. Οι πρυτανικές αρχές, πρύτανης και αντιπρυτάνεις, η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχουν την ευθύνη να προλάβουν τα χειρότερα. Η επίκληση εκ μέρους της πρυτανείας της εφαρμογής του νόμου 4777/2021 όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκει και επιτείνει το αδιέξοδο.
Ενώνουμε τη φωνή μας με σύσσωμη την κοινότητα του ΑΠΘ κάνοντας έκκληση προς τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν, έστω και τώρα, τις ευθύνες τους και σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα από τους χώρους του ΑΠΘ οι αστυνομικές δυνάμεις κάθε μορφής.

Η ανωμαλία αυτή πρέπει να σταματήσει.

Το αίτημα του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ και κοινό αίτημα όλων ανεξαιρέτως των συνδικαλιστικών παρατάξεων, όλων των φοιτητικών συλλόγων αλλά και του συνόλου της κοινότητας του ΑΠΘ είναι: ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ.

Οι φοιτητές είναι παιδιά μας. Η αστυνομία κακοποιεί τους φοιτητές μας. Μπορεί να είναι εκεί έξω και τα δικά μας παιδιά.

Ακόμη και οι άβολες αλήθειες πρέπει να λέγονται.

*Ο Αντώνης Κυπάρος είναι καθηγητής στο ΑΠΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)