to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 10.10.2022

Κοινωνία

Η Ανοιχτή Πόλη στο πλευρό των κατοίκων για τον λόφο του Στρέφη

«Οι εικόνες πάνοπλων αστυνομικών παραταγμένων έξω από δημοτικά σχολεία και χώρους άθλησης, τα ακραία περιστατικά καταστολής, ο αποκλεισμός ενός μεγάλου μέρους του λόφου, σε αντίθεση με την γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι πλέον η θλιβερή καθημερινότητα»


Όπως αναφέρει αναλυτικά η δημοτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ:

Στη σημερινή (10/10) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τέθηκε προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, η πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων υπέρ της Prodea στην εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι. Η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας τις συγκεκριμένες ευθύνες της στο θέμα.

Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας από τους σπάνιους και σημαντικούς για τις πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας ελεύθερους χώρους υψηλού πρασίνου. Παρά την χρόνια εγκατάλειψη από τις δημοτικές αρχές και τα προβλήματα από την έλλειψη συστηματικής φροντίδας, ο λόφος είναι ένας ιδιαίτερα ζωντανός χώρος, με συνεχή χρήση από κατοίκους και επισκέπτες, κάτι που αποδείχτηκε και ιδιαίτερα σημαντικό στην περίοδο της πανδημίας.

Ενώ οι κάτοικοι χρόνια τώρα ζητούσαν, μάταια, βασικές εργασίες φροντίδας από τον δήμο, η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη προχώρησε, δύο χρόνια μετά την εκλογή της, σε μια απαράδεκτη διαδικασία “υιοθεσίας” και ανάπλασης του λόφου από την κτηματομεσιτική εταιρεία Prodea και από μελετητές της επιλογής της. Η πρακτική της εγκατάλειψης ενός χώρου και της εμφάνισης ενός δωρητή – “ευεργέτη” ως της μόνης λύσης δεν είναι βέβαια άγνωστη. Η ανάγκη για διαβούλευση με κατοίκους και φορείς, για δημόσιο σχεδιασμό και διαφάνεια, προφανώς δεν απασχόλησε, ούτε σε αυτή την περίπτωση, τη δημοτική αρχή.

Η αντίδραση των κατοίκων (των ίδιων που χρόνια διεκδικούν τη φροντίδα του λόφου), η οποία έρχεται τώρα και με την μορφή των ασφαλιστικών μέτρων, δεν είναι η μόνη. Να θυμίσουμε ότι στην “υιοθεσία” αυτή είχαν αντιδράσει έντονα με δημόσιες επιστολές τους, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου, πιο πρόσφατα ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μηχανικών Ελλάδος που επιφυλάσσεται για νομικές ενέργειες, αλλά και μέλη του ίδιου του ΔΣ του Σωματείου "Σύμπραξη για την Αθήνα", στο οποίο εντάσσεται το πρόγραμμα "Υιοθέτησε την Πόλη σου", καταγγέλλοντας ότι καμία διαδικασία δεν τηρήθηκε και έμαθαν την πρόταση από τον Τύπο.

Για να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος αρέσκεται να χρησιμοποιεί το τσιτάτο περί “μειοψηφιών”. Με κάποια περίεργη λογική όλοι οι παραπάνω, κάτοικοι και θεσμικοί φορείς, αποτελούν την “μειοψηφία”, ενώ ο δήμαρχος και η εταιρεία real-estate που έφερε τα έτοιμα σχέδια κάποια “πλειοψηφία”.

Η Ανοιχτή Πόλη είχε καταψηφίσει την πρόταση “υιοθεσίας” από την Prodea στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε επισημάνει τότε και συνεχίσαμε να το κάνουμε όλο αυτό το διάστημα:

την ανάγκη για μια δημόσια στρατηγική προστασίας και ανάπτυξης του αστικού πρασίνου της πόλης, με πρωτοβουλία και σχεδιασμό του δήμου, μαζί με άμεσες ενέργειες φροντίδας και αποκατάστασης σε χώρους με διαπιστωμένες ανάγκες,

την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου και στη διαρκή φροντίδα των ελεύθερων χώρων, έναντι των αμφιλεγόμενων “αναπλάσεων” εντυπωσιασμού με άρωμα real-estate, που δικαιολογημένα προκαλούν τις ανησυχίες των κατοίκων,

τη σημασία της διαβούλευσης, της διαφάνειας και των συμμετοχικών διαδικασιών, απέναντι σε θολές διαδικασίες που παρακάμπτουν την δημόσια αξιολόγηση και έλεγχο. Αυτή είναι η απάντηση για το λόφο του Στρέφη, αλλά και για τους άλλους μεγάλους χώρους πρασίνου, που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση εγκατάλειψης και φθοράς.

Τα αποτελέσματα των πρακτικών της δημοτικής αρχής τα βλέπουμε όλες και όλοι τις τελευταίες μέρες. Με την απαράδεκτη διαδικασία “υιοθεσίας” έχει καταφέρει να δυναμιτίσει την κατάσταση στο λόφο αλλά και την γύρω περιοχή και να βαθύνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης του δήμου και πολιτών. Οι εικόνες πάνοπλων αστυνομικών παραταγμένων έξω από δημοτικά σχολεία και χώρους άθλησης, τα ακραία περιστατικά καταστολής, ο αποκλεισμός ενός μεγάλου μέρους του λόφου, σε αντίθεση με την γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι πλέον η θλιβερή καθημερινότητα.

Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό των κατοίκων για ελεύθερους, καθολικά προσβάσιμους, ασφαλείς και ποιοτικούς χώρους πρασίνου στις γειτονιές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)