to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 24.01.2013

Πολιτική

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο δημοτικό συμβούλιο της 24/1/2013 η Ανοιχτή Πόλη έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα.


1.  Στυγερή δολοφονία πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα 

Η δολοφονία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, εντάσσεται στην ανεξέλεκτη από τις διωκτικές αρχές εγκληματικη δράση της Χρυσής Αυγής, την ατζέντα της οποίας έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και εφαρμόζει η αστυνομία. Η συμφωνία της δημοτικής αρχής του δήμου Αθηναίων στα πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών, η απραξία της απέναντι στα καθημερινά εγκλήματα και η ανοχή της στην κατάληψη χώρων της πόλης, όπως οι πλατείες Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα από τη Χρυσή Αυγή, όλα αυτά και πολλά άλλα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός έκδηλου και καθημερινού ρατσισμού, του οποίου η πρόσφατη δολοφονία αποτελεί ένα μόνο γεγονός ανάμεσα στα χιλιάδες περιστατικά ρατσιστικής βίας. 

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τη δημοτική αρχή να επιβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως στην πόλη της Αθήνας, ξεκινώντας από τις ίδιες τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες του δήμου. Για παράδειγμα δεν μπορεί να εξαιρεί των ελάχιστων παροχών αλληλεγγύης όσους συμπολίτες μας δεν έχουν χαρτιά, δεν μπορεί να συμμετέχει με τη δημοτική αστυνομία σε βίαιες προσαγωγές και ελέγχους, δεν μπορεί να αδιαφορεί για τους εγκλειστους της Αμυγδαλέζας, για την άρνηση επί της ουσίας του κράτους να παράσχει πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες κ.λπ., κ.λπ. 


2. Αυξήσεις ρεύματος από τη ΔΕΗ 

Οι νέες αυξήσεις του ρεύματος, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, οδηγεί στη διάλυση χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν. Οδηγούνται έτσι κυριολεκτικά στο σκοτάδι. Η καθημερινή ζωή μεγάλων και παιδιών (μαγείρεμα, διάβασμα, κ.λπ.) διαλύεται και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα ζουν σε συνθήκες κατοχής. Παράλληλα δεν καλύπτονται τα δημοτικά τέλη, που κατά τη θέση της Ανοιχτής Πόλης θα έπρεπε να επιβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια. 
Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τη δημοτική αρχή να παρέμβει στη ΔΕΗ με προτάσεις που δεν θα επιτρέπουν τη στέρηση του ρεύματος από κανένα συμπολίτη μας. 


3. Διαχείριση απορριμμάτων 

Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε αναλυτικό κείμενο αντίθεσης στην προωθούμενη διαχείριση των απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ, με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης και, ταυτόχρονα, εναλλακτική πρόταση για μια βιώσιμη οικολογικά, χαμηλού κόστους και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση. 


4. Γήπεδο Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 

Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι η δημοτική πλειοψηφία έχει τεράστια ευθύνη για την τροπολογία που εντάχθηκε στο νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και πέρασε στις 23/1 από τη βουλή. Σύμφωνα με αυτή α. αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο ανήκει στο δήμο β. νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα του γηπέδου και επιτρέπεται νέα δόμηση κατά παράβαση οποιασδήποτε οικοδομικής δεοντολογίας. 
Πρόκειται για μια χαριστική εκχώρηση γης και δόμησης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ειδικότερα στο μεγαλοεπιχειρηματία πρόεδρό της. Είναι προφανές ότι στην Αλεξάνδρας θα εγκατασταθεί επι μακρόν και, πάντως, τουλάχιστον για 5 χρόνια, ένα νέο γήπεδο με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, ενώ η διατυμπανιζόμενη διπλή ανάπλαση παραπέμπεται στις καλένδες.  


5. Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής σίτισης των μαθητών στα σχολεία

Η Ανοιχτή Πόλη διαπιστώνει τη συστηματική κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής στο θέμα της σίτισης των παιδιών στα σχολεία του δήμου Αθηναίων. Χαρακτηρίζει αυτή τη στάση ανάλγητη και καλεί όλες τις παρατάξεις να συμβάλουν στη σύσταση και λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής για το οικείο θέμα, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τρεις μήνες πριν. 


6. Σε τι φάση βρίσκεται η ανακατασκευή του 5ου και 6ου δημοτικού ιατρείου

Στη σημερινή περίοδο κρίσης που ζούμε, η μνημονιακή πολιτική σπρώχνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο. Κρίσιμη πλευρά αυτής της πραγματικότητας, είναι η ολοένα δυσκολότερη πρόσβαση αδύναμων κοινωνικών ομάδων στο σύστημα υγείας. Κυρίως λόγω της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, μεγάλος αριθμός των δημοτών της Αθήνας, είναι ανασφάλιστοι. Καλούμε το δήμαρχο να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει τα δημοτικά ιατρεία, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν κάθε άνθρωπο που είναι ανασφάλιστος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ζητάμε να ενημερωθούμε για την πορεία ανακατασκευής του 5ου και 6ου δημοτικού ιατρείου.


7. Επίταξη των εργαζομένων του μετρό 

Οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν για μας, ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την πόλη των Αθηνών. Η κυβέρνηση, αφού έχει σπρώξει στη φτώχεια τα λαϊκά στρώματα, ξαφνικά επικαλείται την ταλαιπωρία των πολιτών, για να χτυπήσει εργατικά δικαιώματα, όπως η απεργία. Η ταλαιπωρία των πολιτών οφείλεται πρώτα απ’ όλα στην κυβερνητική πολιτική, και όχι στους κοινωνικούς αγώνες, που την αντιπαλεύουν. Η Ανοιχτή Πόλη καταδικάζει την επίταξη των εργαζομένων του μετρό, και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)