to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 26.02.2013

Πολιτική

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει τη ρατσιστική εκτροπή και ζητεί να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών

Η Ανοιχτή Πόλη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:


ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Η ιθαγένεια είναι ο νομικός δεσμός ενός πολίτη με ένα κράτος. Ο δεσμός αυτός στηρίζεται στη βούληση του ατόμου να ανήκει σε μια συντεταγμένη κοινωνία.
Η ιδιότητα του πολίτη δεν συνδέεται και δεν ταυτίζεται με την πολιτισμική ή την εθνο-θρησκευτική ταυτότητα. 
Ο νόμος Ραγκούση ήρθε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παιδιών της δεύτερης γενιάς και της λεγόμενης μιάμισης γενιάς, δηλ. των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας ή ήλθαν πολύ μικρά εδώ και φοίτησαν στα ελληνικά σχολεία. Σύμφωνα με το νόμο, για τα παιδιά μεταναστών οι οποίοι έχουν νόμιμο τίτλο διαμονής και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα επί πέντε χρόνια, μπορεί να υποβληθεί αίτηση για ιθαγένεια, εφόσον τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή φοίτησαν για έξι χρόνια σε ελληνικά σχολεία.

Όταν ο νόμος Ραγκούση βρίσκονταν στη διαδικασία ψήφισης, είχε δεχθεί από οργανώσεις δικαιωμάτων και μεταναστών επικρίσεις, γιατί έθετε ως κριτήριο για την υπαγωγή των παιδιών στο νόμο, τη νομιμότητα των γονιών τους. Σήμερα, με μια άδικη απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ, τουλάχιστον 200.000 παιδιά που ζουν κανονικά στη χώρα μας βρίσκονται στον αέρα. Η απόφαση αυτή είναι οπισθοδρομική γιατί ο λαός των σύγχρονων κρατών είναι πολυεθνικός. Η μη απόδοση δικαιωμάτων του πολίτη σε μεγάλα τμήματα του λαού μιας χώρας αποτελεί αντιδημοκρατική διολίσθηση, που στηρίζεται στην εθνική «καθαρότητα» η οποία κυοφορεί εθνικισμούς, ρατσισμούς ακόμα και το φασισμό. 
Αν η παροχή άδειας παραμονής στους μετανάστες ήταν ευχερής και γρήγορη, αν ο ρατσισμός δεν ήταν τόσο προκλητικός και επικίνδυνος, αν η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική και πολιτική συμμετοχή δεν είχε φραγμούς και εμπόδια, πράγματι μπορεί το ενδιαφέρον για την απόκτηση ιθαγένειας, να ήταν πιο περιορισμένο. Σήμερα, όμως, με τα πογκρόμ κατά των μεταναστών, είναι ο μόνος δρόμος για μια οριστική νομιμότητα, όσων διαμένουν στην Ελλάδα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή της Αθήνας, που έχει επιδείξει ευαισθησία στο θέμα, τα όργανα της αυτοδιοίκησης και κάθε δημοκρατικό πολίτη να υπερασπιστούν τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο θέμα της ιθαγένειας. Να μην αντιμετωπιστούν τα παιδιά των μεταναστών σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ν’ αρνηθούμε τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό που εκτρέφει τις νεοναζιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)