to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 10.03.2020

Κοινωνία

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Η Ανοιχτή Πόλη επισημαίνει προβλήματα που δημιουργούνται με το κλείσιμο σχολικών μονάδων


Η δημοτική κίνηση αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Όπως είναι γνωστό, την αποκλειστική ευθύνη για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 έχει το Υπουργείο Υγείας κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Προβλήματα δημιουργούνται ωστόσο στην περίπτωση του κλεισίματος σχολικών μονάδων, καθώς η Επιτροπή εισηγείται μεν με βάση τα περιστατικά που της αναφέρονται, χωρίς όμως να προηγείται κάποια συνεννόηση με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
Αυτή η απουσία επικοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα παραδοξότητες όπως οι εξής:
Περιπτώσεις δύο συστεγαζόμενων σχολείων, στα οποία οι μαθητές μοιράζονται τις ίδιες αίθουσες και τον ίδιο εξοπλισμό, εκ των οποίων κλείνει το ένα και όχι το άλλο (π.χ. το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και το Μουσικό Σχολείο Αθηνών).
Την περίπτωση του συγκροτήματος της Γκράβας, όπου κάποια σχολεία έκλεισαν την πρώτη μέρα (π.χ. 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ και 40ο Γυμνάσιο Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου), κάποια έκλεισαν την επόμενη (π.χ. 40ο ΓΕΛ Αθηνών, 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου), ενώ παραμένουν σε λειτουργία το 21ο ΓΕΛ Αθηνών, το 21ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 1ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, τρία Δημοτικά και τρία Νηπιαγωγεία της Αθήνας και το Ειδικό Σχολείο.
Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:
Να απαιτήσει από το Υπουργείο Υγείας να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τους προϊσταμένους Εκπαίδευσης, προκειμένου να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο για τις περιπτώσεις συστεγαζόμενων σχολείων όσο και για εκείνες τυχόν εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε περισσότερα του ενός σχολεία.
Όταν υπάρχει λόγος να κλείσει μια σχολική μονάδα, να κλείνει οπωσδήποτε το συστεγαζόμενο, το γειτονικό ή τα ευρισκόμενα σε μικρή απόσταση σχολεία όλων των βαθμίδων – και τα Νηπιαγωγεία που συνήθως βρίσκονται δίπλα στα δημοτικά.
Να φροντίσει να γίνεται επίσημη ενημέρωση στους Διευθυντές των Σχολείων και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για τους συγκεκριμένους λόγους που έκλεισε το κάθε σχολείο προς αποφυγή διάχυσης ανησυχίας και πανικού.
Να παρακολουθεί την εφαρμογή των οδηγιών και να εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής τους. Για παράδειγμα, κάποια σχολεία δεν βρίσκουν αντισηπτικά στην αγορά οπότε χρειάζεται να τα προμηθευτούν από τον Δήμο· κάποια άλλα μπορεί να μην έχουν ρευστότητα και να χρειάζεται να την εξασφαλίσουμε άμεσα.
Τέλος, να καλύψει με πρόσθετη χρηματοδότηση τις δαπάνες για τις αναγκαίες προμήθειες των σχολείων, είτε για τον Η1Ν1 είτε για τον COVID-19, καθώς, λόγω των καθυστερήσεων της προηγούμενης περιόδου, κάποια σχολεία είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)