to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 13.02.2014

Πολιτική

Η Ανοιχτή Πόλη για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Η Ανοιχτή Πόλη έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων της Αθήνας, σε στενή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους φιλόζωους πολίτες.


Ήδη από την προηγούμενη αρχή του κ. Κακλαμάνη είχαμε διαφωνήσει ριζικά με τη συνεργασία του δήμου με το καταφύγιο Παπαϊωάννου τόσο για λόγους απαράδεκτου εγκλεισμού των ζώων όσο και για το υπέρογκο κόστος που πλήρωνε ο δήμος στο εν λόγω καταφύγιο. Στη διάρκεια της θητείας της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας είχαμε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις σχετικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική, που δεν επαναλαμβάνουμε στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου λόγω χρόνου.

Το τοπίο άλλαξε ριζικά μετά τη δωρεά του καταφυγίου της κας Wynn στα Μέγαρα, το οποίο και η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ελένη Πορτάλιου έχει επισκεφτεί προσωπικά. Η έκταση του όλου χώρου είναι 5.162 τ.μ. και οι εγκαταστάσεις ικανοποιητικές εφόσον γίνουν ορισμένες αναγκαίες παρεμβάσεις και θεσμικές διευθετήσεις. Η Ανοιχτή Πόλη επί ένα και πλέον χρόνο που έχει παρέλθει μετά τη δωρεά της κας Wynn έκανε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αντωνόπουλο και τις υπηρεσίες του δήμου, παρεμβάσεις καταγεγραμμένες στα ανάλογα δελτία τύπου τα οποία καταθέτουμε εκ νέου στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 που έγινε η δωρεά μέχρι τις 13/6/2013 που υπεγράφη η σύμβαση με την Κοιν.Σ.Επ. Εκάτη, το καταφύγιο λειτουργούσε χάρις στις φιλόζωες/ους και την κα Wynn. Ο δήμος αδιαφόρησε παντελώς. Αλλά και μετά την υπογραφή της σύμβασης η κατάσταση δεν άλλαξε. Η Εκάτη ήταν απούσα, με αποτέλεσμα 5 ζώα νεκρά και λειτουργία του καταφυγίου όλο το καλοκαίρι από την κα Wynn και εθελοντές, που κάλυπταν και όλα τα έξοδα, χωρίς καμμία συνδρομή του δήμου.

Αναλυτικό υπόμνημα των προβλημάτων υπάρχει στις ανακοινώσεις της Ανοιχτής Πόλης. Συνοπτικά επαναλαμβάνουμε τα κύρια ζητήματα που αφορούν : στο επαρκές και σε μόνιμη βάση, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερινής βάρδιας, προσωπικό, στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνεται κτηνίατρος, στην καθαριότητα των εγκαταστάσεων, στον προαυλισμό των ζώων και στην επισκευή των υποδομών. Για το τελευταίο υπάρχουν θέματα νομιμοποίησης μη νόμιμων κατασκευών, επέκταση ορόφου για τη δημιουργία ιατρείου και τροποποίηση του σχετικού νόμου ώστε να επιτρέπεται η διαβίωση κατά ομάδες.

Η Ανοιχτή Πόλη παρενέβη με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία συζήτησης του ν/σχεδίου για τα αδέσποτα ζώα στη βουλή, με την τροπολογία που συνέταξαν οι υπηρεσίες του δήμου (τροποποίηση ΠΔ 463/1978) ώστε να συμπεριληφθεί η ορθή πολιτική ευζωίας των ζώων - αυτή της διαβίωσης κατά ομάδες. Σημειωτέον ότι έτσι λειτουργεί σήμερα ικανοποιητικά το καταφύγιο. Δυστυχώς δεν έγινε δεκτή, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε ο δήμος ως επίσημος φορέας να έρθει σε συνεννόηση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και εισηγητές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει επειγόντως να επανέλθουμε.

Πιστεύουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες του στην δωρήτρια κα Wynn, να σεβαστεί αυτή την προσφορά που λύνει το μόνιμο πρόβλημα του καταφυγίου αδέσποτων ζώων και να επιληφθεί των αναγκαίων αποφάσεων λειτουργίας του χώρου ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι υπάρχουσες εκκρεμότητες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)