to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η άνοδος και η πτώση του τραπεζίτη

Η επιτυχία στον τραπεζικό χώρο βασίζεται στην καλή πληροφόρηση. Συχνά αυτή η πληροφόρηση αναμιγνύεται με φήμες και εκτιμήσεις, ενώ το πέπλο της μυστικότητας γίνεται ακόμα πιο αδιαφανές.


Και όταν οι πραγματικές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποκαλύπτονται, τότε το «παζλ» συμπληρώνεται και οδηγεί τους παρατηρητές σε εξόχως διαφωτιστικά συμπεράσματα.

Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα, έλαβε το διδακτορικό του στη Χαϊδελβέργη και άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974 συνδέθηκε στενά με το ΠΑΣΟΚ.

Το 1981 ορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εμπορίου και κατόπιν ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ).

Το 1983 ξεκίνησε να διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Η επιχειρηματική καριέρα του ξεκίνησε το 1990, όταν ίδρυσε την «Ιδιωτική Επενδυτική», ενώ λίγους μήνες μετά, το 1991, ηγείται ομάδας επιχειρηματιών (Δ. Δασκαλόπουλος, Π. Μπήτρος, Στ. Γκολέμης) με σκοπό την ίδρυση ιδιωτικής τράπεζας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί τότε το 67% της «Πειραιώς Τράπεζα», η οποία ανήκε στον όμιλο της δημόσιας τότε Εμπορικής Τράπεζας.

Η (ανανεωμένη) ομάδα υπό τον Μιχάλη Σάλλα, στην οποία συμμετείχαν πλέον οι Κ. Αγγελόπουλος, Βασιλάκης, Δασκαλόπουλος, Δασκαλαντωνάκης και Φουρλής, αγοράζει το εν λόγω μερίδιο της μικρής τράπεζας για 3 δισ. δραχμές.

Η «τρελή κούρσα» ανάπτυξης της μετονομασμένης πια σε «Τράπεζας Πειραιώς» ξεκινά το 1996, με πρώτη κίνηση την ίδρυση της Tirana Bank στην Αλβανία.

Σταθμοί στην πορεία της αποτελούν η εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas (1998), η εξαγορά σημαντικού πακέτου της Xiosbank (1999) και εξαγορά του 58% της ETBAbank (2002).

Παράλληλα εξάπλωσε τις δραστηριότητες της Τράπεζας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στη Νέα Υόρκη, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία και την Κύπρο.

Η κρίση έφερε στην «αγκαλιά» της Τράπεζας Πειραιώς το «καλό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας και τη Γενική Τράπεζα (2012), ενώ το 2013, μετά την τραπεζική κατάρρευση της Κύπρου, απέκτησε τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank, και της Ελληνικής Τράπεζας. Κατόπιν απέκτησε και τη Millennium Bank Ελλάδας.

«Παράδειγμα αδιαφάνειας»

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με την περίπτωση Σάλλα αρκετές φορές. Το πρακτορείο Reuters τον Απρίλιο του 2012 ανέφερε ότι «η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά διαθέτουν μια σειρά από ιδιωτικές εταιρίες επενδύσεων, οι οποίες -σύμφωνα με δημόσια έγγραφα- έχουν εξασφαλίσει εκατομμύρια ευρώ σε δραστηριότητες real estate μέσω της Πειραιώς, με συμφωνίες που δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ στους μετόχους της τράπεζας».

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους το ίδιο πρακτορείο επανήλθε και ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Πειραιώς, η οικογένειά του και πρώην στελέχη της τράπεζας «έλαβαν δάνεια συνολικά άνω των 100 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν επισφαλείς επενδύσεις», ενώ αγοράστηκαν ακίνητα «σε εξευτελιστικές τιμές και μετά μεταπωλούνταν στην Πειραιώς σε διπλάσια τιμή».

Τότε το Reuters χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές «χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφάνειας που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία».

Η Τράπεζα Πειραιώς μήνυσε τότε το πρακτορείο, ζητώντας 50 εκατ. ευρώ αποζημίωση. Η προσφυγή απορρίφθηκε από το δικαστήριο για τυπικούς λόγους.

Τον Ιούνιο του 2013 οι New York Times χαρακτήρισαν τον Μιχάλη Σάλλα «πανούργο» και επισήμαναν ότι «ο 2012, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε έναν πλήρους κλίμακας έλεγχο για ακάλυπτα δάνεια ύψους 113 εκατ. ευρώ για τρία υπεράκτια επενδυτικά οχήματα που ελέγχονται από τον κ. Σάλλα, τον γιο του Γιώργο και την κόρη Μυρτώ».

Εθεταν δε και το ζήτημα της κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας, μιλώντας για δάνεια με «καμία οικονομική λογική», αφήνοντας αιχμές ότι «αυτά αντανακλούσαν μια “ευρύτερη συνεργασία” μεταξύ του πρώην προέδρου της Λαϊκής, του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου».

Η Τράπεζα Πειραιώς όταν ανελήφθη από τον Μιχάλη Σάλλα κατείχε μόλις το 0,15% της αγοράς και έφτασε να κατέχει το 30%.

Οι επικριτές του, σύμφωνα με τους New York Times, τον κατηγορούν ότι κινείται στο «σκοτεινό κόσμο της ελληνικής χρηματοδότησης, όπου τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτικών συχνά αναμιγνύονται».

Ο ίδιος πάντως το 2011 είχε διαφορετική άποψη. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε δηλώσει ότι για την κρίση «όλοι έχουμε ευθύνες, αλλά βεβαίως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το πολιτικό προσωπικό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)