to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 07.05.2022

Πολιτική

Η Άννα Βαγενά στο 1ο Συνέδριο Μαρτυρικών Κοινοτήτων στην Ελασσόνα

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας Άννα Βαγενά στο 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ στην Ελασσόνα»


Στην έναρξη του 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΔΙΚΑΙΟ στην Ελασσόνα παραβρέθηκε σήμερα, 7/5/2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε της Ελασσόνας, κ. Νίκο Γάτσα, θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτού του πολύ ενδιαφέροντος συνεδρίου.

Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», της οποίας είχα την τιμή και τη χαρά να είμαι μέλος, και ο Πρόεδρός της Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εργάστηκαν σκληρά για τη δημιουργία ενός τεκμηριωμένου Πορίσματος-Έκθεσης για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, το οποίο υιοθέτησε η Ολομέλεια της Βουλής στις 17/4/2019.

Στις μέρες μας, που δυστυχώς τα φαντάσματα του φασισμού και του ναζισμού ξαναζωντανεύουν στην Ευρώπη, το να κρατάμε ζωντανή με κάθε τρόπο τη μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στον τόπο μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την περίοδο 1941-44, είναι μια πράξη απολύτως αναγκαία και απαραίτητη.

Το χώμα της πατρίδας μας, της Ελλάδας, ποτίστηκε σχεδόν σε κάθε γωνιά του από το αίμα των θυμάτων του φασισμού και του ναζισμού. Αυτές οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν με μαρτυρικό τρόπο δεν ξαναγυρίζουν πίσω. Όμως οι αποζημιώσεις στις οικογένειές τους είναι μια μικρή δικαίωση για τον άδικο θάνατό τους.

Τα λύτρα, 3,5 δισ. δραχμές, που η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης έδωσε στους Γερμανούς για να σώσει τους γιούς και τους άντρες της, όχι μόνο δεν επιστράφηκαν ποτέ, αλλά ήταν και το αντίτιμο της κοροϊδίας που έστησαν οι Γερμανοί για να θανατώσουν στη συνέχεια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Οι αρχαιότητες και οι πολιτιστικοί μας θησαυροί που κλάπηκαν, στολίζουν μέχρι και σήμερα τα μουσεία τους.

Αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν να έχεις κλέψει κάτι από κάποιον άλλο τόπο και λαό και να το εκθέτεις με περηφάνια σε ένα δικό σου μουσείο. Δεν είναι ντροπή;

81 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αν και καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, όχι μόνο αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας, αλλά και καταργεί μονομερώς τις διεθνείς συνθήκες που επέβαλαν τον αφοπλισμό της, προχωρεί σε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα στρατιωτικών εξοπλισμών, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή της Ο.Δ.Γ. επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη οριστικής διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους και η απόδοση των γερμανικών κατοχικών οφειλών.

Καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να επιμείνουν στην εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και να χαράξουν εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, καταργώντας πρώτα-πρώτα τα απαράδεκτα νομικά εμπόδια που στερούν τα θύματα από το δικαίωμά της προσφυγής στο φυσικό τους δικαστή!

Το αδικαίωτο αίτημα των θυμάτων της τριπλής Κατοχής για αποζημίωση, πρέπει να πάρει «σάρκα και οστά» τόσο σε διπλωματικό όσο και νομικό επίπεδο, σύμφωνα με τη δεσμευτική για την κυβέρνηση απόφαση της Βουλής και την από 4/6/2019 Ρηματική Διακοίνωση της ελληνικής προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, ανοίγει ο δρόμος για την επανάληψή αυτών των εγκλημάτων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)