to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 02.11.2012

Διεθνή

Η Άνγκελα Μέρκελ στην Πορτογαλία της λιτότητας στις 12 Νοεμβρίου

Επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 12 Νοεμβρίου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κομίζοντας μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση Κοέλιου, την ώρα που διογκώνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα γίνουν ακόμη σκληρότερα το προσεχές έτος με γενικευμένες αυξήσεις στη φορολογία.


Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Πορτογαλία, και θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν σε οικονομικό φόρουμ με Πορτογάλους συναδέλφους τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα μείνει στην Πορτογαλία μερικές ώρες και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου και τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, όπως μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Η καγκελάριος θα επισκεφθεί επίσης το εργοστάσιο της Volkswagen, 40 χιλιόμετρα νοτίως της Λισαβόνας, στο οποίο απασχολούνται τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι.

Η άφιξη Μέρκελ έρχεται τη στιγμή που διογκώνεται η οργή των Πορτογάλων για τα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα γίνουν ακόμη σκληρότερα το προσεχές έτος με έναν προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, ο οποίος προβλέπει γενικευμένες αυξήσεις στη φορολογία.

Οι πορτογαλικές Αρχές φοβούνται ότι η καγκελάριος, που θεωρείται τοποτηρητής της χρηματοπιστωτικής ορθοδοξίας, θα τύχει όμοιας «υποδοχής» από τους κατοίκους της Λισαβόνας, με αυτήν που τής επιφύλαξαν οι Αθηναίοι -οι οποίοι κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψή της στις αρχές Οκτωβρίου.

Αρκετές διαδηλώσεις προγραμματίζονται ήδη στη Λισαβόνα και σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης η αστυνομία αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις της στην πρωτεύουσα.

Η Μέρκελ είναι το μαύρο πρόβατο των Πορτογάλων διαδηλωτών που κατακρίνουν τον πρωθυπουργό τους ότι είναι υποτακτικός της και ότι προχωρεί πέρα από τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές της Πορτογαλίας, με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.


Πηγή:  in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)