to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 23.03.2020

Αθλητισμός

«Ίσως αναπόφευκτη» η αναβολή: Όλες οι διεργασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Εάν η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθίσταται ανέφικτο να γίνει η διοργάνωση υπό ασφαλείς συνθήκες, αναγνώρισε σήμερα ο Σίνζο Άμπε. Τοποθετήσεις στελεχών της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων. Αντιδράσεις από Αυστραλία και Καναδά.


Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανέφερε χθες ότι εντείνει τους «σχεδιασμούς» της για κάθε «σενάριο» όσον αφορά τους αγώνες στο Τόκιο, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής τους, καθώς ο κορονοϊός δεν σταματά να εξαπλώνεται.

Ο Άμπε σημείωσε πως η απόφαση της ΔΟΕ συνάδει με τη θέση πως οι αγώνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν κανονικά, αλλά μόνο πλήρεις. «Αν αυτό γίνει δύσκολο, μπορεί να μην έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να εξετάσουμε την αναβολή» των αγώνων, με δεδομένη την αρχή πως προέχει η υγεία των αθλητών, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Η ακύρωση των Αγώνων αποκλείεται, επέμεινε ο Άμπε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι εξέφρασε τη θέση του στον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων της ιαπωνικής πρωτεύουσας, τον Γιοσίρο Μόρι, το απόγευμα της Κυριακής, ο οποίος κατόπιν συζήτησε το ζήτημα με τον πρόεδρο ΔΟΕ της Τόμας Μπαχ.

Ο Άμπε έκρινε ακόμη τοποθετούμενος στο ιαπωνικό κοινοβούλιο ότι το καλύτερο θα ήταν η απόφαση της ΔΟΕ να ληφθεί και να κοινοποιηθεί στο Τόκιο το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι χθες Κυριακή καταγράφονταν πάνω από 324.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και τουλάχιστον 14.396 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 σε 171 χώρες και περιοχές.

«Θα ακολουθήσουμε κάθε απόφαση της ΔΟΕ» 

Η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Σέικο Χασιμότο, επισήμανε σήμερα ότι  η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής απέκλεισε εκ νέου την ακύρωση των Αγώνων του Τόκιο, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα ακολουθήσει την απόφαση της επιτροπής για το πώς θα προχωρήσει.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, έπειτα την χθεσινή  απόφαση της ΔΟΕ σε έκτακτη συνεδρίαση να εντείνει τον «προγραμματισμό των σεναρίων» για τους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένης πιθανής αναβολής, τόνισε:

«Με κάθε ειλικρίνεια, χαίρομαι που ακούω ότι η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν φαίνεται να είναι επιλογή», δήλωσε η Χασιμότο. «Οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί προς το παρόν, αλλά η κυβέρνηση θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση με τις σκέψεις της ΔΟΕ για αναβολή

Αλυσιδωτές, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν οι αντιδράσεις με τις ανακοινώσεις της ΔΟΕ, σχετικά με τις σκέψεις που υπάρχουν για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ως επακόλουθο της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ταυτόχρονα και του αποκλεισμού της πιθανότητας ματαίωσής τους.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), Άντριου Πάρσονς, τοποθετήθηκε άμεσα λέγοντας: «Η IPC και είμαι βέβαιος γι΄ αυτό, όλο το Παραολυμπιακό Κίνημα, υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση της ΔΟΕ να ασχοληθεί με όλα τα σενάρια των Αγώνων του Τόκιο και των Παραολυμπιακών, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της αναβολής τους».

«Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ πιο σημαντική απ΄ οτιδήποτε άλλο και σαφώς για τον καθένα ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητών. Μείνετε σπίτι για να αποτρέψωετε την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της φοβερής νόσου, η οποία έχει επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα».

Η θέση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου: «Η World Athletics χαιρετίζει τις συζητήσεις με την ΔΟΕ να αναβάλλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και νωρίτερα μέσα στην ημέρα ενημέρωσε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τις θέσεις των προέδρων των εθνικών ομοσπονδιών, των αθλητών και των διοικητικών συμβουλίων. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ΔΟΕ και όλους τους φορείς του αθλητισμού για μία εναλλακτική ημερομηνία».

Για το θέμα αυτό μίλησε και ο πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής (BOA), Χιου Ρόμπερτσον: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ να εξετάσει τις επιλογές για το ενδεχόμενο της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020. Εντούτοις, προτρέπουμε να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις για το καλό των αθλητών, που ακόμη αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει».

«Οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα έχουν καταργήσει την ικανότητα των αθλητών να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις και πολύ απλά δεν είναι σκόπιμο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο συγκεκριμένο περιβάλλον».

Η θέση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γκολφ (IGF) είναι η ακόλουθη: «Η IGF παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της ΔΟΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο 2020, για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων και θα συνεργαστεί μαζί τους τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα σενάρια που θα επιτρέψουν ασφαλή και δίκαια διοργάνωση για όλους τους αθλητές».

Μόρι: «Κανονικά θα γίνει η λαμπαδηδρομία» - Μούτο: «Ανοικτές όλες οι επιλογές»

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι, δήλωσε σήμερα ότι οι διοργανωτές θεωρούν την αναβολή ως ένα από τα πολλά σενάρια που έχουν ως στόχο να είναι έτοιμα σε τέσσερις εβδομάδες, αλλά ότι οι Αγώνες δεν θα ακυρωθούν.

Ο Μόρι είπε σε μια συνέντευξη Τύπου, πως  μια ομάδα ανθρώπων από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους διοργανωτές του Τόκιο, θα συζητήσουν πώς να προχωρήσουν με τους Αγώνες. «Δεν είμαι ανόητος να θέλω να θέσω σε δοκιμασία τους αθλητές και τους ανθρώπους που θα έρθουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες». 

Επίσης σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας, διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει επίσημα στις 26 Μαρτίου.

Ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο, τόνισε από την πλευρά του: «Νομίζω ότι η ΔΟΕ πιστεύει ότι η ακύρωση θα ήταν κακή για τους αθλητές και τους ενδιαφερόμενους. Πάντως  όλες οι επιλογές είναι ανοικτές, δεν μπορούμε να πούμε σε αυτό το σημείο εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν μέσα σε αυτό το ημερολογιακό έτος ή όχι».

Αυστραλοί: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν ν' αρχίσουν Ιούλιο»

Στέλεχος της ολυμπιακής επιτροπής της Αυστραλίας εκτίμησε σήμερα πως είναι «σαφές» ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο το καλοκαίρι στο Τόκιο και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός πλέον πρέπει να γίνει για το 2021.

«Είναι σαφές ότι οι Αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν τον Ιούλιο», είπε ο αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής Ίαν Τσέστερμαν, επικεφαλής της αποστολής της χώρας που θα πάει στο Τόκιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε ότι οι αθλητές πρέπει να δώσουν την προτεραιότητα στην υγεία τους και την υγεία των οικείων τους και να προετοιμαστούν για τους αγώνες το 2021.

Οι δηλώσεις του Τσέστερμαν και η ανακοίνωση της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής ακολούθησαν την απόφαση του Καναδά να μη στείλει αθλητές στο Τόκιο τον Ιούλιο.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή άφησε χθες μισάνοιχτη την πόρτα στο ενδεχόμενο αναβολής, που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα πως ίσως γίνει «αναπόφευκτη».

Ως χθες καταγράφονταν πάνω από 324.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και τουλάχιστον 14.396 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 σε 171 χώρες και περιοχές.

Ο Καναδάς δεν θα στείλει τους αθλητές του στο Τόκιο

Οι δύο επιτροπές «καλούν επειγόντως τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» να λάβουν την απόφαση «να αναβληθούν οι Αγώνες για έναν χρόνο», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάτι που όπως αναφέρεται υποστηρίζουν επίσης επιτροπές των αθλητών, εθνικοί αθλητικοί οργανισμοί και η κυβέρνηση του Καναδά.

Ο Καναδάς κατέγραψε χθες αλματώδη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, που ανήλθαν σε 20 ως τις 18:00 [τοπική ώρα· 00:00 ώρα Ελλάδας], από 13 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων επίσης κατέγραψε αλματώδη αύξηση, στα 1.430 από 1.099 μία ημέρα νωρίτερα. Καταγράφονται κρούσματα και στις 10 επαρχίες του Καναδά.

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό έκλεισε τα σύνορα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο πρωθυπουργός Τριντό έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και τη στήριξη της καναδικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)