to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως στήριγμα για την κοινωνία και τη νέα γενιά

Οφείλουμε να είμαστε παρόντες στους αγώνες και τα κινήματα, όπως και να θίξουμε το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών, αξιοποιώντας τις προτάσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον ευρύ διάλογο των αναπτυξιακών συνεδρίων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη περίοδο


Η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα. Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος δεν αποσκοπεί απλώς στην επικράτηση στο πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, αλλά επιδιώκει τη μακροπρόθεσμη ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία με όρους ρεβανσισμού.

Το δόγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοψίζεται στο «έτσι θέλω, έτσι κάνω». Υποστηρίζεται από τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα -εντός και εκτός της χώρας- και επιδιώκει την εκ νέου εγκαθίδρυση του σκληρού, κομματικού κράτους. Τελευταία παραδείγματα αμοραλισμού αποτελούν οι διορισμοί διοικητών στα νοσοκομεία, οι ορδές των μετακλητών με τα μειωμένα προσόντα και τις αυξημένες αμοιβές, η επαναφορά της οικογενειοκρατίας και οι «ψεύτικες» αριστείες.

Σήμερα οι ανισότητες όλων των ειδών εντείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και η ανάπτυξη δεν συνοδεύεται από ποιοτικές επενδύσεις και αξιόπιστες θέσεις εργασίας με δικαιώματα και επαρκείς απολαβές. Παράλληλα τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες συρρικνώνονται. Η Ευρώπη είναι εστιασμένη στο να αντεπεξέλθει στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό (ΗΠΑ-Κίνα), αδυνατώντας να ανταποκριθεί σε καίρια ζητήματα, όπως η υψηλή ανεργία των νέων, η ένταξη των προσφύγων/μεταναστών, η κοινωνική πρόνοια και η προστασία τους περιβάλλοντος.

Οι ηγεσίες των συντηρητικών, δεξιών και νεοφιλελεύθερων κομμάτων, όπως και ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Οχι μόνο επειδή έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πολιτική που εφάρμοσαν και οδήγησαν πολλές χώρες στην κρίση και τη λιτότητα, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο προτείνοντας και εφαρμόζοντας τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές εις βάρος της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας.

Για τον λόγο αυτό ο συντονισμός των προοδευτικών δυνάμεων στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας είναι επιτακτικός. Προϋποθέτει βαθιές ανασυνθετικές διαδικασίες, διάλογο, κοινές αρχές και αξίες και συμμετοχή όλων των δυνάμεων που έχουν αναφορά στην Αριστερά, την οικολογία, τα κινήματα, καθώς και δυνάμεων που για χρόνια ήταν εγκλωβισμένες κοινωνικοπολιτικά στο σοσιαλφιλελεύθερο σχέδιο.

Η ριζοσπαστικοποίηση του προοδευτικού προτάγματος αποτελεί βασική προϋπόθεση και εγγύηση ενός βιώσιμου κόσμου για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, αντιστρέφοντας την ηττοπάθεια των κοινωνιών έναντι των δυνάμεων της αγοράς και της πολιτικής διακυβέρνησης για τους λίγους και έχοντες. Και η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί συμπορεύσεις, συνεργασίες και συμμαχίες τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τη συγκρότηση μαζικών, δημοκρατικών κομμάτων σε άμεση επαφή, δικτύωση και ανατροφοδότηση με την κοινωνία.

Η ιστορική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα από τα παραδείγματα επιτυχούς συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων, ρευμάτων και τάσεων. Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, προερχόμενο από την πολιτική δεξαμενή του ριζοσπαστισμού και διεθνισμού, το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας είναι σε εξέλιξη, χρειάζεται χρόνο, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια. Παράλληλα οι σημερινές συνθήκες και η παλινόρθωση των συντηρητικών δυνάμεων υπογραμμίζουν την ανάγκη κοινωνικοποίησης των εμπειριών, της δραστηριοποίησης, της συμμετοχής και της διεύρυνσης.

Στο πλαίσιο αυτό η συγκρότηση και η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα σημαντικό ξεκίνημα, με πλούτο απόψεων, διαφορετικές προσεγγίσεις, σημαντικές παρεμβάσεις και κυρίως με την πρόθεση όλων να συμβάλουμε στις κοινωνικοπολιτικές απαιτήσεις της εποχής, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, το κράτος δικαίου και την κοινωνική προστασία, παλεύοντας για τη βελτίωση της ζωής των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Πιο ειδικά έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τα κοινωνικά αγαθά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και που διασώθηκαν με τιτάνιες προσπάθειες κατά την περίοδο των μνημονιακών χρόνων. Μεταξύ αυτών, η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες. Ταυτόχρονα έχουμε καθήκον να ενθαρρύνουμε την κινητοποίηση της κοινωνίας, να αναζητήσουμε τις πρακτικές και τα εργαλεία για το «άνοιγμα» του κόμματος, τη γείωσή του στα εργατικά σωματεία και τα εργατικά κέντρα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις γειτονιές και τους μαζικούς χώρους, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στα επιστημονικά και αθλητικά σωματεία.

Οφείλουμε να είμαστε παρόντες στους αγώνες και τα κινήματα, όπως και να θίξουμε το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών, αξιοποιώντας τις προτάσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον ευρύ διάλογο των αναπτυξιακών συνεδρίων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη περίοδο.

Στην κατεύθυνση αυτή η ενεργοποίηση όλων των τομέων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανά θεματική και ανά περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αυξάνοντας την εξωστρέφεια και τη συμμετοχή. Την επόμενη περίοδο έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από εκδηλώσεις και θεματικές συνδιασκέψεις, ενθαρρύνοντας τον διάλογο, τον απολογισμό και την κριτική, αλλά και τη στοχοθεσία για το άμεσο μέλλον.

Ενα πολιτικό κόμμα μεγαλώνει όταν οι άνθρωποι έλκονται από ιδέες, προτάσεις και προοπτική. Οταν οι άνθρωποι επιθυμούν να δράσουν, έχοντας επίγνωση των αναγκών που ορίζει η πραγματικότητα. Στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε πως τα νέα μέλη και τα νέα στελέχη προσέρχονται με σεβασμό και αυτοκριτική διάθεση, με υποχρέωση της ενεργού αποτίμησης και συντροφικότητα.

Καταληκτικά, πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και συστηματικά για την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας στην πρώτη γραμμή το οραματικό στοιχείο και προβάλλοντας τον ταξικό, δικαιωματικό και λαϊκό πυλώνα της ιδεολογίας μας, που μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τη νέα γενιά. Οφείλουμε να γίνουμε η ελπίδα του κόσμου για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία που θα φέρει τη δημοκρατική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

*Βουλευτίνα Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)