to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 26.07.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Η αναστολή εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα θα φέρει «ανασφάλεια δικαίου»

Ο Κ. Τσιάρας προανήγγειλε ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις και άλλες αλλαγές από όσες έλεγε προεκλογικά η Ν.Δ., όπως την αναστολή των αλλαγών σε κοινωφελή εργασία και δικαστική ποινική διαμεσολάβηση και έπεται συνέχεια - Επιφυλάξεις των δικηγόρων για μεταφορά αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη


Την αντίθεσή της στην αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εξέφρασε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προειδοποιώντας ότι «τούτο θα προκαλέσει ανασφάλεια δικαίου». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι ο Ποινικός Κώδικας θα επανέλθει στα χέρια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ώστε να γίνουν παρεμβάσεις. Στην πραγματικότητα, ο Κ. Τσιάρας άνοιξε τον δρόμο για εκτενέστερες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από όσες είχε προαναγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση.

Προεκλογικά η Ν.Δ. επέκρινε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σε σχέση, με τη δυνατότητα αδειών κι υφ’ όρων απόλυσης για καταδικασμένους για τρομοκρατία, ένα ζήτημα, έτσι κι αλλιώς, ιδεολογικά φορτισμένο. Στην συνέχεια, η κυβέρνηση αξιοποίησε και την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου αποδίδοντάς την στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, αν και αυτό διαψεύστηκε από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος απέδωσε στους δικαστές την απόφαση να αποφυλακιστεί ο διαβόητος μεγαλοκαταχραστής του Δημοσίου.

Προαναγγελία επιπλέον αλλαγών

Όμως ήδη από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο Κ. Τσιάρας είχε αναφερθεί και σε άλλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «ανεφάρμοστες» τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την κοινωφελή εργασία και για τη δικαστική ποινική διαμεσολάβηση, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας αναστολή της εφαρμογής των αλλαγών αυτών, καθώς δικαστήρια και Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους.

Παράλληλα, ο Κ. Τσιάρας ισχυρίστηκε ότι σε διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αντιδρούν ο ΟΟΣΑ κι η GRECO, την ώρα που εξήγγειλε συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών σε μια νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας με βασικό στόχο να σταματήσει η «εργαλειοποίηση της καταπολέμησης της διαφθοράς για μικροπολιτικές στοχεύσεις».

Υπονοούμενα Τσιάρα κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κ. Τσιάρας έσπευσε, βέβαια, να χαρακτηρίζει τον νέο Ποινικό Κώδικα «σοβαρή, θετική εξέλιξη» υποστηρίζοντας ότι, ενώ υπήρχαν δυνατότητες διακομματικής συναίνεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ «την θυσίασε στον βωμό ιδεοληπτικών προσεγγίσεων». Μιλώντας στον 9,84 FM, ο Κ. Τσιάρας επέκρινε και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε κατά την προεκλογική περίοδο με διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα. Ο Κ. Τσιάρας άφησε υπονοούμενα για δημιουργία «άλλου είδους ζητημάτων», ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι υπονοεί.

Ο Γ. Μαυρωτάς είχε ψηφίσει (και) τους Ποινικούς Κώδικες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας είχαν κυρωθεί με την θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Ποταμιού. Μάλιστα, ο τότε αντιπρόεδρος του Ποταμιού και νυν γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς είχε επικρίνει τα κόμματα που είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση τονίζοντας ότι «θα μπορούσε και το Ποτάμι να βγάλει την ουρά του απ’ έξω και να αφήσει την κυβέρνηση να ψηφίσει τους Κώδικες μόνη της, να αποφύγει τις κακοτοπιές, γιατί οι νέοι Κώδικες έχουν και σημεία που προβληματίζουν, όπως κάθε τι που αλλάζει».

Επιφυλάξεις των δικηγόρων

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων εξέφρασε επίσης «επιφυλάξεις» για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και ιδιαίτερα της εποπτείας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και της Επιμελητείας Ανηλίκων. Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε ακόμα να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το ζήτημα της διαμεσολάβησης, την επίσπευση της υλοποίησης του προγράμματος δικηγορικής άσκησης για 2.500 ασκούμενους, την κατάργηση ή έστω μείωση του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, τη ριζική αναμόρφωση του θεσμού της νομικής βοήθειας.

Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε και την άμεση επαναφορά καταργηθείσας διάταξης για την αποτελεσματική προσωρινή δικαστική προστασία των οφειλετών, παρεμβάσεις στον Κώδικα Δικηγόρων για τον εξορθολογισμό των ποσών των γραμματίων, τη δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων από τους δικηγόρους ενώπιον των διοικητικών αρχών και των γραμματειών των δικαστηρίων, την άμεση κύρωση των νέων Οργανισμών Δικηγορικών Συλλόγων και Κανονισμών Διαιτησίας, τη διασφάλιση της αυτοτέλειας των δικηγορικών συλλόγων και την άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων των δικαστηρίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)