to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ανασφάλεια καθεστώς: Με μειώσεις μισθών απειλούνται ξανά οι καθαρίστριες σε Eurobank - Eurolife

Η διοίκηση της Eurobank, αξιοποιώντας το εργολαβικό καθεστώς, απειλεί εκ νέου με μειώσεις μισθών τις καθαρίστριες που το 2015 είχαν αγωνιστεί ξανά ενάντια στη λεηλασία του μισθού τους - Παράσταση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα και τους Reworkers έξω από το κεντρικό κτίριο της Eurobank, στο Μποδοσάκειο Μέγαρο


(φωτογραφίες και βίντεο από την παράσταση διαμαρτυρίας της Τετάρτης 8/11: Left.gr)

«Χρειάστηκαν 6 μήνες αγώνα για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τις εξοντωτικές μειώσεις που σχεδίαζε η Eurobank για τις καθαρίστριες που εργάζονταν εδώ και χρόνια στις εγκαταστάσεις της»: Έτσι ξεκινούσε τον Φεβρουάριο του 2016 η ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) για την (μερική) δικαίωση, μετά από επίμονο αγώνα, των καθαριστριών της εργολαβικής εταιρείας που είχε αναλάβει την καθαριότητα στα κεντρικά κτίρια της Eurobank και της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife.

Σήμερα, οι ίδιες εργαζόμενες, που τα τελευταία 2 χρόνια εργάζονται στο κεντρικό κτίριο της Eurolife (η οποία τότε ανήκε στη Eurobank, πριν εξαγοραστούν και οι δύο από την Fairfax), κινδυνεύουν με (νέες) μειώσεις έως και 40% του μισθού τους καθώς έχει ήδη προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για τον εργολάβο που θα αναλάβει την καθαριότητα

Θα είναι ο τρίτος εργολάβος που θα «αλλάξουν» τα τελευταία 3 χρόνια και μία ακόμα φορά που η Eurobank, με τη διοίκηση της οποίας είχε γίνει και τότε η διαπραγμάτευση, θα επιχειρήσει να πετσοκόψει το εισόδημά τους χρησιμοποιώντας το (νέο) εργολάβο ως μέσο.

Ακούγεται ειρωνικό για μία ασφαλιστική που διαφημίζει «προγράμματα ζωής τα οποία προστατεύουν οικονομικά εσάς και την οικογένειά σας σε περίπτωση που τύχουν αναποδιές στο δρόμο σας»...

«Τότε είχαμε δεχτεί κατά μέσο όρο μείωση 30% του μισθού μας για να σωθούν όλες οι θέσεις εργασίας αλλά σήμερα δηλώνουμε ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη θέση μας για αξιοπρεπή εργασία, όποιος κι αν είναι ο νέος εργολάβος», δηλώνουν οι καθαρίστριες στο Left.gr

Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες, όπως και κάθε εργαζόμενος μέσω εργολαβικής εταιρείας, βρίσκονται στη θέση του νεοπροσλαμβανόμενου με κάθε ανανέωση σύμβασης του εργολάβου και το εργολαβικό καθεστώς αξιοποιείται για μία ακόμη φορά από την εργοδοσία ώστε να ελαττωθεί το εργασιακό κόστος σε βάρος των πιο αδύναμων κατηγοριών εργαζομένων.

«Από τη στιγμή που το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο εργαζόμασταν τότε, πέρασε στη Eurobank είχαμε πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα άλλαζε κάτι στις εργασιακές μας σχέσεις αλλά τελικά μας έχουν εξαπατήσει», προσθέτουν οι καθαρίστριες. Είδαν στην πράξη τι μπορεί να σημαίνει «αναποδιά» στον δρόμο τους...

«Όλες μας ζούμε τις οικογένειές μας με τα χρήματα αυτά δεδομένου ότι οι σύζυγοί μας έχουν και αυτοί υποστεί δραματικές μειώσεις στους μισθούς τα τελευταία χρόνια ενώ τα δάνειά μας τρέχουν», υπογραμμίζουν. 

Η σύμβαση που λήγει στα τέλη του μήνα αφορά 9 εργολαβικές καθαρίστριες στην Eurolife αλλά, αν δεν αποτραπούν οι μειώσεις στη νέα σύμβαση, μειώσεις για τις οποίες ήδη έχει «ενημερώσει» η διοίκηση τις εργαζόμενες, θα έρθει η σειρά και των υπόλοιπων καθαριστριών σε Eurobank και Eurolife.

«Η (επικείμενη) περικοπή είναι ασφαλώς ένα αμελητέο ποσό για τον ισολογισμό της τράπεζας η οποία μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με χρήματα των φορολογουμένων έχει επιστρέψει στην κερδοφορία: το 2016 τα κέρδη της έφτασαν τα 230 εκατομμύρια ευρώ ενώ θετική είναι η πορεία της και το 2017», θυμίζει ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.

Η περικοπή αυτή δεν θα έχει καμία επίδραση στα οικονομικά της δεδομένα τα οποία εμφανίζονται βελτιωμένα χάρη και στη δουλειά των εργαζόμενων σε έναν τομέα (αυτόν των τραπεζών) που, όπως έχει αποδειχθεί κατά τους πρόσφατους ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε., δεν φημίζεται για τον σεβασμό στην εργατική νομοθεσία.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η εργοδοσία με την επικείμενη μείωση είναι, όπως λένε οι εργαζόμενες, «να συνηθίσουμε λόγω κεκτημένης ταχύτητας το γεγονός ότι ο εργοδότης θα μειώνει το μισθό όταν και όσο το επιθυμεί», όπως προσπάθησε να κάνει και το 2015.

Εκείνη την περίοδο, με τον αγώνα τους (μέρος του οποίου αποτέλεσαν και τρεις συμφιλιωτικές συναντήσεις στο υπουργείο και την Επιθεώρηση Εργασίας) και την πλήρη στήριξη του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ., οι καθαρίστριες κατάφεραν να αναστείλουν την μείωση κατά 55% και για 2 χρόνια εξασφάλισαν αξιοπρεπείς μισθούς και θέσεις εργασίας, όταν η εργολαβική εταιρεία «Glob Williams» διαδέχθηκε την «La Βolaget», η οποία είχε «προειδοποιήσει» για τις μεγάλες μειώσεις. 

Σήμερα, δεδομένης της κατάστασης και των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών στον κλάδο της καθαριότητας, οι συγκεκριμένες καθαρίστριες καλούνται ξανά να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.

Πρώτο βήμα, η παράσταση διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 8/11 έξω από το κεντρικό κτίριο της Eurobank, στο Μποδοσάκειο Μέγαρο, όπου βρέθηκαν για να τους συμπαρασταθούν και οι Reworkers. «Πιστεύουμε ακράδαντα πώς η αλληλεγγύη στον αγώνα των πραγματικών σωματείων αποτελεί καθήκον για όλους τους εργαζόμενους είτε τους αφορά άμεσα είτε όχι», το μήνυμα της συλλογικότητας.

Μπορεί τελικά η διοίκηση να αρνήθηκε συνάντηση με τις καθαρίστριες και τις συνδικαλιστικές εκπροσώπους τους αλλά είχε την... καλοσύνη, διά των ανδρών τις ιδιωτικής ασφάλειας, να προσφέρει νερά και χυμούς στους συγκεντρωμένους. «Δεν θέλουμε χυμούς, δεν θέλουμε νερά - Aυξήσεις στους μισθούς και σταθερή δουλειά», η απάντηση των καθαριστριών που ξαναρχίζουν δυναμικά τον αγώνα για το αυτονόητο...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)