to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 20.11.2019

Πολιτισμός

Η αναγκαιότητα ενός «σύγχρονου κόμματος μαζών»: Σεμινάριο του ΕΝΑ την Τετάρτη 20/11

Σεμινάριο με τον Κώστα Ελευθερίου, Δρ. πολιτικής επιστήμης και εντεταλμένο διδασκαλίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 18.00, στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ (Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος).


Το σχετικό event στο facebook

Κρίση των κομμάτων, κρίση της πολιτικής: Η αναγκαιότητα ενός «σύγχρονου κόμματος μαζών»

Είναι κοινός τόπος ότι ο θεσμός του πολιτικού κόμματος βιώνει μια κρίση νομιμοποίησης, η οποία στην πραγματικότητα λαμβάνει τα χαρακτηριστικά κρίσης της δημοκρατίας.

Τα κόμματα γίνονται δέκτες μιας διευρυνόμενης κρίσης εμπιστοσύνης, η οποία διαβρώνει τη νομιμοποίηση των δημοκρατικών θεσμών και οδηγεί τους πολίτες είτε σε στάσεις πολιτικής απάθειας ή κυνισμού είτε σε αντιδημοκρατικές πολιτικές συμπεριφορές. Έτσι, οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την κοινωνική τους ενδυνάμωση συνιστά και προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης της πολιτικής και υπέρβασης της κρίσης της δημοκρατικής λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, πολύτιμη αποδεικνύεται η κληρονομιά του «κόμματος μαζών», το οποίο χαρακτήρισε τη νεωτερική πολιτική από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Πόσο εφικτή ή/και επιθυμητή είναι μια επικαιροποίηση της λογικής του «κόμματος μαζών» με βάση τα σημερινά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα; Μπορεί -και σε ποιο βαθμό- η λογική αυτή να αποκαταστήσει τη σχέση των κομμάτων με τους πολίτες και να λειτουργήσει ως βάση ενός εγχειρήματος δημοκρατικής ενδυνάμωσης;

Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να απαντήσει ο Κώστας Ελευθερίου, Δρ. πολιτικής επιστήμης και εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 18.00, στο πλαίσιο του νέου κύκλου σεμιναρίων οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ (Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)