to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 21.06.2017

Οικονομία

Η Alpha Bank αποπλήρωσε το σύνολο των δημόσιων πόρων που της είχαν χορηγηθεί

Την πλήρη αποπληρωμή της ρευστότητας που είχε χρησιμοποιήσει από το πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των ελληνικών τραπεζών του Ελληνικού Δημοσίου (Νόμος Αλογοσκούφη) ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank.


Ειδικότερα η τράπεζα προχώρησε στην αποπληρωμή της ρευστότητας που είχε αντληθεί κάνοντας χρήση των εγγυήσεων που παρείχε το δημόσιο (Πυλώνας ΙΙ) εξέλιξη που σύμφωνα με αναλυτές αποτυπώνει τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και τις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας της τράπεζας.

Με τη λήξη ισχύος των εγγυήσεων, η Alpha Bank δεν υπάγεται πλέον στις διατάξεις και στις σχετικές δεσμεύσεις του Νόμου Αλογοσκούφη (Ν. 3723/2008), συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεώσεως διορισμού εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα τον Απρίλιο του 2014 είχε προχωρήσει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του νόμου Αλογοσκούφη, όπως και τα ειδικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί. Έτσι μετά την διακοπή χρήσης των εγγυήσεων η τράπεζα δεν έχει πια καμία χρήση πόρων του δημοσίου.

Ο νόμος Αλογοσκούφη για την ενίσχυση των τραπεζών είχε ψηφιστεί το 2008 στον απόηχο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης που είχε πλήξει τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank είναι η ακόλουθη:

Λήξη υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3723/2008 [21.6.2017]

Η Alpha Bank (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι την 20.6.2017 έπαυσε η χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008 (Πυλώνας ΙΙ), και προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή της απορρέουσας ρευστότητας που είχε αντληθεί μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος. Με τη λήξη ισχύος των εγγυήσεων, από την ίδια ημερομηνία, η Τράπεζα δεν υπάγεται πλέον στις διατάξεις και στις σχετικές δεσμεύσεις του Ν. 3723/2008, περιλαμβανομένης και της υποχρεώσεως διορισμού εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης. Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει παύσει από τον Απρίλιο 2014 να κατέχει προνομιούχες μετοχές της Τραπέζης εκ του άρθρου 1 του Ν. 3723/2008 (Πυλώνας Ι), συνεπεία ολοσχερούς αποπληρωμής τους, και ότι έχει ήδη ακυρωθεί το σύνολο των ειδικών τίτλων εκ του άρθρου 3 του Ν. 3723/2008 (Πυλώνας ΙΙΙ).

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: alpha bank

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)