to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αλληλεγγύη του Στάσση

Η πρεμούρα του υπουργείου να προστατεύσει το κύρος των εταιρειών λέει πολλά για το πόσο αμερόληπτα έγινε η διερεύνηση των υπερκερδών


Επιβεβαιώνοντας πλήρως το προ ημερών ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι τα υπερέσοδα που εντόπισε η ΡΑΕ στις εταιρείες ενέργειας είναι κάτι λιγότερο από 600 εκατ. Προετοιμάζει μάλιστα την κοινή γνώμη ότι από αυτό θα αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν δώσει οι πάροχοι στα τιμολόγια.

Θα απομείνουν λίγα παραπάνω από 400 εκατομμύρια. Και η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα για τη ρήτρα από τον Ιούλιο, δίνοντας τον χρόνο στις εταιρείες να αναπληρώσουν τη χασούρα με το παραπάνω - προφανώς σε βάρος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Προκαλεί όμως εντύπωση η αναφορά του υπουργείου ότι το όποιο ποσό εισπραχθεί από τις εταιρείες δεν θα εισπραχθεί ως φόρος, αλλά ως εισφορά αλληλεγγύης. Το υπουργείο υποστηρίζει πως αυτό θα γίνει για να μην προσφύγουν οι εταιρείες.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς το επιτελικό κράτος δεν βρήκε νόμιμο τρόπο να φορολογήσει τις εταιρείες. Και, στον βαθμό που δεν βρήκε, γιατί ο πρωθυπουργός έσπευσε να μιλήσει για φορολογία και όχι για εισφορά αλληλεγγύης. Η απάντηση είναι απλή: ο λόγος που θα ονομαστεί εισφορά αλληλεγγύης είναι για να μην δυσφημιστούν οι πάροχοι.

Η πρεμούρα του υπουργείου να προστατεύσει το κύρος των εταιρειών λέει πολλά για το πόσο αμερόληπτα έγινε η διερεύνηση των υπερκερδών, την ώρα που η κοινωνία φωνάζει έξαλλη. Τώρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να πουν και ευχαριστώ στον Στάσση για την αλληλεγγύη του. Αυτό είναι το νόημα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)