to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 23.03.2020

Κοινωνία

Η αλληλεγγύη στην καθημερινή μάχη κατά του κορωνοϊού

«Μένουμε σπίτι» αλλά χωρίς να ξεχνάμε τους διπλανούς μας και όσους έχουν ανάγκη - Τι κάνουν και πώς λειτουργούν οι ομάδες αλληλοβοήθειας, που επιδιώκουν ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες κανένας και καμία να μη μείνει μόνος στη μάχη κατά του κορωνοϊού


Αθήνα, μεσημέρι Δευτέρας, στην εποχή του κορωνοϊού: δύο αυτοκίνητα σταματούν με αλάρμ κοντά στη Ομόνοια, μεταφέροντας τρόφιμα μακράς διάρκειας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Με άριστο συντονισμό και τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας, παρέδωσαν τις σακούλες στον άνθρωπο που τις είχε ζητήσει, καθώς έμαθε ότι, λόγω κορωνοϊού, σταμάτησε προσωρινά η διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από τον Δήμο Αθηναίων. Η μικρή πράξη αλληλεγγύης οργανώθηκε εύκολα και γρήγορα μέσω social media. 

Εκεί, έχουν ξεπηδήσει αρκετές ομάδες αλληλοβοήθειας για την περίοδο (άγνωστη η διάρκειά της ακόμα) της πανδημίας. Αποτελούν το αντίπαλο δέος στις εικόνες ανθρωποφαγίας και ακραίου παρτακισμού που επίσης βλέπουμε γύρω μας αυτές τις ημέρες.

Επειδή, λοιπόν, «η φάση δεν είναι ο καθένας για την πάρτη του», πολίτες, συλλογικότητες, οργανώσεις προσπαθούν να συντονίσουν τις δράσεις αλληλεγγύης, θυμίζοντας τα αντίστοιχα δίκτυα αλληλεγγύης που στήθηκαν «από τα κάτω» (και κυρίως δια ζώσης, καθώς ο κορωνοϊός δεν υπήρχε στη ζωή μας) κατά την περίοδο της κρίσης και των πολιτικών ακραίας λιτότητας.

Τα αντανακλαστικά που η κοινωνία «κληρονόμησε» παραμένουν ενεργά  και ήδη, χιλιάδες άνθρωποι ενεργοποιούνται για να προστατεύσουν εκείνους που ανήκουν στα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας.

Για παράδειγμα, η σελίδα «Ομάδα ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας ενάντια στην ασθένεια COVID-19», έχει ήδη χιλιάδες μέλη και τηρεί αυστηρούς κανόνες ώστε να μη γίνεται φορέας διάδοσης ρατσιστικού ή μισαλλόδοξου λόγου ή μετάδοσης fake news σχετικά με την εξάπλωση ή τις μεθόδους προστασίας από τον ιό. 

Μία ακόμα από τις πρώτες σελίδες που δημιουργήθηκαν, η «Ομάδα αλληλοβοήθειας κατά του Covid-19» στο facebook όπου «ανεβαίνουν» ανάγκες, ειδήσεις, πληροφορίες, ακόμα και ιδέες για το πώς θα περάσει ανώδυνα το διάστημα κατά το οποίο «μένουμε σπίτι».

Μας καλεί να προτείνουμε δράσεις που θα στηρίξουν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη με τρόπους έξυπνους που δε θα παραβιάζουν τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας Υγείας (παραθέτει μάλιστα και συμβουλές ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται ευλαβικά από όλους/ες).

(μία από τις χρήσιμες ανακοινώσεις της σελίδας)

Με «κόμβο» τις παραπάνω ομάδες, οι πρωτοβουλίες «αποκεντρώνονται», ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων που κατοικούν σε γειτονικές περιοχές (π.χ. υπάρχει η «Ομάδα Αλληλοβοήθειας Κατοίκων Εξαρχείων» και η αντίστοιχη ομάδα για τις περιοχές Γκύζη, Κυψέλη και κέντρο Αθήνας).

Βέβαια, λόγω της ιδιαιτερότητας των συνθηκών, η αλληλεγγύη φτάνει και πρέπει να φτάνει κυρίως στη μικροκλίμακα της πολυκατοικίας, όπου οι γείτονες δηλώνουν την διαθεσιμότητά τους μέσω ενός  σημειώματος στις ανακοινώσεις της πολυκατοικίας ή το ασανσέρ:

Σε κάθε πολυκατοικία διαμένουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να περπατήσουν μέχρι το σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο ή να περιμένουν στις ουρές για να αγοράσουν τρόφιμα, αντισηπτικά, καθαριστικά και είδη πρώτης ανάγκης.

Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν κάποιον δικό τους να τους βοηθήσει και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Έτσι, μία άλλη σελίδα, υπό τον εύγλωττο τίτλο «ΡΕ ΚΑΤΣΕ ΣΠΙΤΙ ΡΕ», προτείνει μία έτοιμη φόρμα για να διευκολύνει όσου/ες θέλουν να δηλώσουν ότι «είναι εκεί» για τους διπλανούς τους:

Κάλεσμα της «Αλληλεγγύης για Όλους» για φροντίδα των ατόμων της «γκρίζας ζώνης»

«Σε αυτές τις συνθήκες νομίζουμε ότι η κοινωνία πρέπει να οργανωθεί και η αλληλεγγύη να λειτουργήσει για άλλη μία φορά ως εργαλείο στα χέρια μας, άλλωστε σε εμάς δεν ταιριάζει η λογική "της ανοσίας της αγέλης"», αναφέρει στο δικό της κάλεσμα η Αλληλεγγύη για Όλους.

Συνιστά στους συναγωνιστές και στις συναγωνίστριες από τις δομές αλληλεγγύης να έρθουν σε επαφή με μοναχικά άτομα, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα τα οποία βρίσκονται στη «γκρίζα ζώνη». «Θεωρούμε αυτονόητο ότι μια ειδική έγνοια πρέπει να υπάρχει για τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Πιθανόν μία τέτοια ενέργεια να είναι απαραίτητη και να αποδειχθεί σωτήρια», τονίζει.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Πλαταιών 32, 10435, ΑΘΗΝΑ, 210-38.01.921, [email protected], [email protected], www.solidarity4all.gr
• Γραφείο Αλληλεγγύης για Όλους 210 3801921
• Υδραίος Μιχάλης 6972086311
• Ποθητός Παρασκευάς 6977228897
• Προβέζης Χρήστος 6944724777
• Ζήκου Μελίνα 6948871389

  • Φοιτητές Φαρμακευτικής έτοιμοι να συνεισφέρουν ενάντια στον κορωνοϊό

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αφορά την παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, το σχήμα του Bloco Φαρμακευτικής ζητάει άμεση χρηματοδότηση με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους των Φαρμακευτικών Σχολών της χώρας για αγορά κατάλληλων πρώτων υλών για παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ προς τους φαρμακοποιούς.

Προκρίνει την εθελοντική συμμετοχή, καθηγητών/-τριών και φοιτητών/τριών στις εργαστηριακές διαδικασίες.

«Με την παρασκευή αντισηπτικων διαλυμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο ποσοστό οι ανάγκες των δημοσίων χωρών σε αντισηπτικά με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ενάντια στις λογικές της εκμετάλλευσης της κρίσιμης αυτής κατάστασης από τον ιδιωτικό τομέα (υπερτίμηση εξέτασης για COVID19, ηλεκτρονικά φαρμακεία που εκτοξεύουν τις τιμές των αντισηπτικων), προτείνουμε την αξιοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων», αναφέρει το σχετικό κάλεσμα.

Ακολουθούν σύνδεσμοι και για άλλες ομάδες οι οποίες προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες:

Ομάδα ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας Βόλου

COVID SOLIDARITY: KENTRO, EXARCHEIA, KYPSELI, GYZI

Ομάδα αλληλοβοήθειας κατά του Covid-19

[Επειδή αναμένεται ο ιός της αλληλεγγύης να εξαπλωθεί ραγδαία, θα σας κρατάμε ενήμερους/ες για όσες δράσεις αλληλοβοήθειας ξεπηδήσουν στη σκιά του κορωνοϊού.

Ευπρόσδεκτη κάθε σχετική ενημέρωση στο [email protected] ]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)