to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αλληλεγγύη είναι ταξική

Ομοσπονδίες, σωματεία, σύλλογοι εργαζομένων από την πρώτη στιγμή είναι με κάθε τρόπο δίπλα στους πληγέντες από την πρωτοφανή καταστροφή


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Οι ελλείψεις και τα είδη που χρειάζονται στην αποθήκη του Αθλητικού & Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Μάκρης

Θα αδικήσουμε σίγουρα πολλά σωματεία και ενώσεις εργαζομένων, δεδομένου ότι πάρα πολλά εξ' αυτών ενώθηκαν τις τελευταίες μέρες και ώρες με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της Αττικής. Αξίζει, ωστόσο, να παραθέσουμε ενδεικτικά καλέσματα και πρωτοβουλίες κάθε μορφής για έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που βιώνουν την ανείπωτη τραγωδία:

Την ανάγκη δημιουργίας δικτύου εθελοντών όλων των ειδικοτήτων, για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση της λειτουργίας της περιοχής στο Μάτι δήμου Μαραθώνα, υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

   Στο πλαίσιο αυτό, όποιος πολίτης επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, είτε να απευθύνεται στο Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., επί της οδού Αγράφων 3-5 στο Μαρούσι, προκειμένου να δηλώσει τα στοιχεία του και την ιδιότητά του, είτε εναλλακτικά να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείου: [email protected]

   Οι σχετικές λίστες που θα καταρτιστούν, θα προωθηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ραφήνας, σημειώνει το Σωματείο ενημερώνοντας επίσης ότι σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου Ραφήνας, «προς ώρας έχουν καλυφθεί οι πρώτες ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό»

   Κλείνοντας, το σωματείο χαρακτηρίζει «συγκινητική» τη χθεσινή ανταπόκριση των απλών πολιτών, αλλά και επιχειρήσεων στο κάλεσμά του, καθώς συγκεντρώθηκαν 10 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία ήδη μεταφέρθηκαν σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και ιδιώτες μεταφορείς και δίκτυα εθελοντών.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά από επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς των πληγεισών περιοχών, ενημερώνει τα Σωματεία-μέλη του ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταβούν για αιμοδοσία μπορούν να μεταβούν στα παρακάτω νοσοκομεία:

Γ.Ν.Α. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ (ωράριο 09:00 – 20:00)

Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (ΘΡΙΑΣΕΙΟ, ωράριο 09:00 – 14:00)

Γ.Ν. Η ΕΛΠΙΣ (με έκτακτο διευρυμένο ωράριο από 08:00 – 19:30 μέχρι την Παρασκευή 27/7)

Μπορούν επίσης να απευθυνθούν στο Δημαρχείο Ραφήνας εφόσον επιθυμούν να βοηθήσουν εθελοντικά σε απολύτως αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή.

H Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) καλεί επίσης όλα  τα σωματεία μας και τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στους πληγέντες, συνεισφέροντας όπως και όσο μπορούν στην ανακούφιση των συμπολιτών μας. Η ΟΙΥΕ, ως ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης, συνεισφέρει χρηματικό ποσό στο Τραπεζικό Λογαριασμό που άνοιξε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την ανακούφιση των πληγέντων.

Την ίδια στιγμή, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να συνδράμουν με την εθελοντική προσφορά τους, στους χώρους δουλειάς, στους τόπους της καταστροφής. Καλεί παράλληλα, τις Ομοσπονδίες-μέλη της, καθώς και τα Νομαρχιακά Τμήματα, να αναλάβουν και να συντονίσουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., εγκρίνει, επίσης, το ποσό των 3.000 ευρώ ως ελάχιστη συνδρομή για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η  Ομοσπονδία  Συνδικάτων  Μεταφορών  Ελλάδας  (Ο.Σ.Μ.Ε),  εκπροσωπώντας  τους  χιλιάδες  εργαζομένων  στις  χερσαίες  μεταφορές  (οδικές,  εμπορευματικές)  θέτει  εαυτήν  στη διάθεση  της  Πολιτείας  στα  πλαίσια  των  δράσεων  ανακούφισης  και  στήριξης  των  πληγέντων και καλεί  τα  σωματεία  μέλη  της  και  όλους  τους  εργαζόμενους  σε  συστράτευση,  έμπρακτη  συνεισφορά  και  αλληλεγγύη  προς  τους  πληγέντες  συμπολίτες  μας.

Μεταξύ άλλων, η ΕΝΕΔΕΠ συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες:

Δίπλα στους πληγέντες βρέθηκαν και εργαζόμενοι του ΙΑΣΩ:

Σε έμπρακτη στήριξη των πυρόπληκτων προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς:

Ανάλογη έκκληση απευθύνει και το σωματείο εργαζομένων στον ΟΠΑΠ:

Από την πλευρά του, για τρίτη μάλιστα φορά, το ΠΑΜΕ παρέδωσε την Παρασκευή 27 Ιούλη, στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου νερά, τρόφιμα, φάρμακα και παιδικά είδη που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του.  Σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί «τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τη νεολαία και τις λαϊκές επιτροπές για την άμεση και τεράστια ανταπόκρισή τους στην έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και δίνει ευχαριστίεςγια την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αίμα από όλη την Ελλάδα».

 

H ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει την πρόσφατη απόφαση της ΕΡΤ σχετικά με την βοήθεια που θα παράσχει στους πυρόπληκτους «με κάθε δυνατό τρόπο και πρόσφορο μέσο» και προτείνουμε επι πλέον σε συνεργασία με την Γ.Γ.Π.Π, να εκπονηθούν προγράμματα που θα προβάλλονται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στο πλαίσιο όχι μόνο μιας αναγκαίας έκτακτης ενημέρωσης, αλλά πάγια για την «εκπαίδευση» όλων στην αντιμετώπιση – μείωση των συνεπειών κάθε φυσικής καταστροφής.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι συμμετέχοντας στο εθνικό αυτό πένθος, δεν έκαναν χρήση της νόμιμης αργίας της 26/7 και θα είναι παρόντες στις θέσεις τους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία σε αυτή την τραγική περίπτωση έκτακτης ενημέρωσης.

Εργαζόμενοι Mega: Ζητούμε να δοθούν δύο μισθοί μας στους πυρόπληκτους

Ανακοίνωση, με αφορμή την τραγωδία με τις πυρκαγιές στην Αττική, εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Όπως αναφέρουν, ο σταθμός αδυνατεί να συμβάλλει στην ενημέρωση των τηλεθεατών στο θέμα της εθνικής τραγωδίας, καθώς «δεν διαθέτει πλέον τα μέσα να προσφέρει αυτό το οποίο υπηρετούσε με συνέπεια τα τελευταία 26 χρόνια και βρισκόταν- όπως όλοι οι τηλεθεατές γνωρίζουν- στην πρώτη γραμμή των γεγονότων».

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του MEGA, στο πλαίσιο στήριξης των ανθρώπων που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, ζητούν από τις τράπεζες που κρατούν δεσμευμένους τους λογαριασμούς της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ να αποδεσμεύσουν το ποσό που ισοδυναμεί σε δύο μηνιαίους μισθούς των εργαζομένων, με σκοπό αυτό το ποσό να προσφερθεί σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, ατομικά ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί (ρούχα, φάρμακα, αίμα).

Όπως σημειώνουν, στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοίξει για τους πληγέντες της καταστροφής «ζητούμε να μεταφερθεί ποσό ίσο με τους δύο μισθούς όλων μας. Ζητούμε να παρακαμφθεί όλη η γραφειοκρατική και τυπική διαδικασία της δέσμευσης των λογαριασμών της εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ για λόγους ανώτερου σκοπού. Η περίφημη νομοθετική ρύθμιση, που δεν ήρθε ποτέ για τα δεσμευμένα από τις τράπεζες ποσά από τα οφειλόμενά μας, ας γίνει επιλεκτικά για τη μεταφορά του ποσού (ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς 420 εργαζομένων της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ) στον κρατικό λογαριασμό για τους πληγέντες της φωτιάς. Τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας ας εξετάσουν τις προϋποθέσεις, ας προχωρήσουν τις διαδικασίες κι ας μην κωφεύσουν άλλη μία φορά σε ένα διαφορετικό αίτημά μας».

«Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας» καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων του MEGA.

Συγκλονισμένος από την τρομακτική καταστροφή που προκάλεσαν τα πολλαπλά μέτωπα της πυρκαγιάς της 23ης/24ης Ιουλίου 2018», δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), εκφράζοντας «την οδύνη του για τον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά».

Παράλληλα, όπως σημειώνει, «στέκεται αλληλέγγυος, πρώτα από όλα σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους μέσα στην κόλαση της φωτιάς και σε όλους όσους επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα», ανακοινώνοντας «ως ελάχιστη εκδήλωση αλληλεγγύης» τη δυνατότητα φιλοξενίας πυρόπληκτων στα δωμάτια του ξενώνα του ΣΕΑ.

   «Όποιος γνωρίζει άτομα που χρειάζονται φιλοξενία να απευθύνεται στο τηλέφωνο 210/3252214» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ, ο οποίος καλεί τα μέλη του να συγκεντρώνουν (από Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018) από τις 10.00 έως 15:00, στα γραφεία του Συλλόγου στο Θησείο (Ερμού 134, 10533 Αθήνα), είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Και η λίστα, φυσικά, δεν έχει τέλος...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)