to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:49 | 10.04.2014

πηγή: avgi.gr

Διεθνή

«Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»: Ιταλικό τσουνάμι 220.000 υπογραφών σε τρεις εβδομάδες!

Ανταπόκριση από Ρώμη - Ιταλία: Αργύρης Παναγόπουλος


Ο αντιδημοκρατικός ιταλικός εκλογικός νόμος καταρρίφθηκε στην πράξη από την κοινωνική, ακτιβιστική και πολιτική αριστερά, που κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της διορίας για την κατάθεση του ψηφοδελτίου σχεδόν 220.000 υπογραφές, από τις 150.000 που απαιτεί ο νόμος, ξεπερνώντας το όριο ακόμη και στις πιο δύσκολες πληθυσμιακά και γεωγραφικά περιφέρειες, όπως της ορεσίβιας Βαλ ντ΄Αόστα και της νησιωτικής Σαρδηνίας και Σικελίας. Ο υπεύθυνος της εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών ζήτησε από τις τοπικές Επιτροπές στήριξης να σταματήσουν τη συγκέντρωση υπογραφών, δεδομένου ότι εάν κατατεθεί ένας μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο αριθμό ακυρώνεται η συμμετοχή του ψηφοδελτίου στις εκλογές!

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παλέρμο και η κάλυψη που είχε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οδήγησε εκατοντάδες δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες κοντά στο «Ψηφοδέλτιο Τσίπρα», αφού μόνο την Κυριακή σε ένα τραπεζάκι στο κέντρο του Παλέρμο συγκεντρώθηκαν πάνω από 400 υπογραφές και σε ένα άλλο στην παραλία του Μοντέλο πάνω από 100. Η συγκέντρωση των υπογραφών ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σικελίας και της Σαρδηνίας, όπως το Παλέρμο, η Κατάνια, οι Συρακούσες, το Κάλιαρι και το Σάσσαρι.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι για τη διοργάνωση λαϊκών δημοψηφισμάτων απαιτούνται 500.000 υπογραφές, που να έχουν συγκεντρωθεί σε τρεις μήνες, είναι κατανοητό ότι οι 220.000 υπογραφές του «Ψηφοδελτίου Τσίπρας» σε λιγότερο από ένα μήνα αποτελούν ένα πραγματικό δημοψήφισμα για την πολιτική εκπροσώπηση της ιταλικής αριστεράς στους θεσμούς, ξεκινώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πιο αισιόδοξοι ακτιβιστές του ψηφοδελτίου της κινηματικής και πολιτικής αριστεράς στοχεύουν σε ένα διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία κάλυψη από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά και μη. Οι πλέον απαισιόδοξοι φιλοδοξούν να δουν το ψηφοδέλτιο να ξεπερνά αξιοπρεπώς το όριο του 4% που θέτει ο ιταλικός εκλογικό νόμος.

Οι τοπικές Επιτροπές συγκέντρωσης υπογραφών θα μετατρέψουν  σε γιορτή την κατάθεση των υπογραφών στα πέντε περιφερειακά δικαστήρια στις 15 Απριλίου. Στο Μιλάνο για παράδειγμα τρεις σχολές ελληνικών χορών στοιχηματίζουν ότι θα συγκεντρώσουν πάνω από τριακόσια άτομα στην κεντρική «Γκαλερία», απέναντι από τη Σκάλα του Μιλάνου και το δημαρχείο της πόλης, για να χορέψουν… συρτάκι!

Η κεντρική συντονιστική προεκλογική Επιτροπή αποφάσισε τη διοργάνωση μιας μεγάλης συγκέντρωσης στην «Πλατεία του Λαού» της Ρώμης με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο της προεκλογικές εκστρατείας. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)