to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 24.05.2017

Διεθνή

Η αλλαγή ισορροπιών στους Ισπανούς Σοσιαλιστές και η στάση των «βαρόνων» του κόμματος

Η επικράτηση του εκφραστή της ‘βάσης’ έναντι των ‘βαρόνων’ του κόμματος, έχει αναγκάσει την ιστορική και σκαιώδη ηγεσία της, που στήριξε αναφανδόν για την ηγεσία του κόμματος την κυβερνήτη της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντίαθ να αλλάξει ριζικά τη στρατηγική, αλλά και τη ρητορεία της.


Η νίκη του Πέδρο Σάντσεθ για την ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) σηματοδότησε μία πρωτοφανή αλλαγή ισορροπιών στην παγιωμένη δομή και στη διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων εντός του κόμματος. Η επικράτηση του εκφραστή της ‘βάσης’ έναντι των ‘βαρόνων’ του κόμματος, έχει αναγκάσει την ιστορική και σκαιώδη ηγεσία της, που στήριξε αναφανδόν για την ηγεσία του κόμματος την κυβερνήτη της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντίαθ να αλλάξει ριζικά τη στρατηγική, αλλά και τη ρητορεία της.

Τρανό παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός και αδιαφιλονίκητος ‘ρυθμιστής’ του PSOE Φελίπε Γκονθάλεθ, ο οποίος σε χθεσινή του εμφάνιση δήλωσε πως πλέον δεν θέλει να αναμιχθεί στα του κόμματος και σάλπισε το μήνυμα για ενότητα.

Όπως τονίζει η εφημερίδα El Pais, λίγο πριν την παρουσία του σε εκδήλωση για την ευρωπαϊκή ενότητα στη Μαδρίτη, ο Γκονθάλεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «είμαι αισιόδοξος και θέλω επίσης να μην αναμιχθώ».

Ο Γκονθάλεθ, που στήριξε την Ντίαθ ανοικτά, πρόσθεσε πως «για ακόμη μία φορά» αισθάνεται πως είναι «μειοψηφία» στο κόμμα, αλλά πλέον θα πρέπει η παράταξη «να δουλέψει σκληρά, να βγει το Συνέδριο κι ένα καλό πολιτικό σχέδιο, και να βοηθήσουν τον νέο ΓΓ και να πάει μπροστά». Σε ερώτηση εάν ο ίδιος θα βοηθήσει τον Σάντσεθ, διπλωματικά ο Γκονθάλεθ απάντησε : «εγώ έχω συνταξιοδοτηθεί και θα βοηθήσω στον βαθμό που μπορώ. Σε όποιον με ρωτά, θα απαντήσω, ποτέ δεν πρόκειται να αναμιχθώ, ποτέ και πιστέψτε με». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «πρέπει να στηρίξουμε τον Σάντσεθ, αυτό επιθυμεί η πλειοψηφία και αυτό είναι σωστό».

Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα υπονοούμενα κατά του νέου ΓΓ του PSOE, ιδίως όταν ο Γκονθάλεθ δήλωσε ότι αισθάνθηκε προδωμένος όταν ο Σάντσεθ, παρ’ όλο που του το είχε υποσχεθεί προσωπικά, δεν τήρησε την απόφαση του κόμματος να απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης, που έδωσε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στον δεξιό Μαριάνο Ραχόι. Ενώ στη διάρκεια της συζήτησης, όταν έγινε λόγος για τον Σοσιαλιστή υποψήφιο στη Γαλλία Μπενουά Αμόν, που κι εκείνος είχε εκλεγεί από τη βάση κι απέτυχε απέναντι στον Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γκονθάλεθ με πικρό χιούμορ τόνισε: «μα το μοντέλο Αμόν το έκαναν εξαγωγή εδώ»!

Η βαθιά τομή που έχει προκαλέσει η εκλογή του Σάντσεθ στις σοσιαλιστικές τάξεις έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε πολλούς τομείς, ακόμη και στις κοινοβουλευτικές γραμμές του κόμματος. Χθες, αναμέτρησαν το ανάστημά τους μέσα στις επιτροπές της Βουλής, μία βουλευτής, η Μαργαρίτα Ρόβλες, φιλικά προσκείμενη και δεύτερη τη τάξει στο ψηφοδέλτιο του Σάντσεθ, και ο εκπρόσωπος του PSOE σε θέματα υπουργείου των Εσωτερικών Αντόνιο Τρεβίν, υποστυηρικτή της Ντίαθ, όπως πληροφορεί ο ηλεκτρονικός ιστότοπος της El Publico.

Η Ρόβλες παρενέβη στην επιτροπή για να ελέγξει την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της πώλησης εκρηκτικών υλών, ιδίως τη στιγμή που η επίθεση στο Μάντσεστερ καθιστά επιτακτικό τον έλεγχο της διάθεσής τους. Η παρέμβασή της έπιασε τόπο, καθώς το PSOE αποφάσισε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά ζητώντας από την κυβέρνηση να επιφέρει τροποποιήσεις. Όμως ο Τρεβίν, μετά τη λήξη της επιτροπής, περίμενε στην έξοδο τη Ρόβλες ζητώντας της με έντονο τρόπο εξηγήσεις. Η διένεξη υπήρξε σφοδρή,αλλά δεν πήρε διαστάσεις.

Μολαταύτα, το επεισόδιο τούτο είναι ενδεικτικό του κλίματος διχασμού που πλανάται επάνω από το κόμμα τις τελευταίες ημέρες και καθιστά το ζήτημα της ενότητας του PSOE την πρώτιστη προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του Σάντσεθ.

 

Πηγές: El Pais, El Publico, μετάφραση-επιμέλεια: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)