to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αλήθεια τσούζει, κ. πρόεδρε

Το μοντέλο της κυβερνητικής αντίδρασης το περασμένο καλοκαίρι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να σκεπάσει τις ευθύνες του μεγάρου Μαξίμου για την τραγωδία στα Τέμπη. Αλλά, όπως συνέβη και με τις υποκλοπές, η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.


Μετά το απίστευτο σιδηροδρομικό δυστύχημα και την εκατόμβη των νεκρών νέων κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το κυβερνητικό αφήγημα για την ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα που χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες τρέχουν να μεταφέρουν σε άλλους τις ευθύνες και υποδεικνύουν ως ενόχους τους υπαλλήλους του ΟΣΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να μη γνωρίζει ούτε την παραπομπή της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε., λόγω της μη συμμόρφωσης της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, ούτε το γεγονός ότι κινητοποιήσεις νέων που διαμαρτύρονταν για την τραγωδία αντιμετωπίστηκαν με χημικά από τις δυνάμεις του κ. Θεοδωρικάκου. Το μόνο που επαναλάμβανε κάθε λίγο ήταν η φράση «η αλήθεια σώζει».

Το μέτρο εδώ έχει χαθεί. Γιατί η φράση αυτή είναι βέβαια στον πυρήνα του χριστιανικού δόγματος. Η «αλήθεια» που «σώζει» είναι η διδασκαλία του Ιησού Χριστού, δηλαδή του Σωτήρα που είναι «η οδός, η αλήθεια και η ζωή» (Κατά Ιωάννη, 14.6). Από πού κι ώς πού εμφανίζεται ο κ. Οικονόμου ως νέος ευαγγελιστής; Και ας μη δικαιολογηθεί ότι αντέγραψε τη φράση από το γνωστό τραγούδι του Ζιώγαλα («Πέφτουν τα ψέματα βροχή / μα η αλήθεια σώζει»). Την πρωτοχρησιμοποίησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το θεολογικό της μάλιστα μήνυμα πριν από έναν χρόνο στον Αη Στράτη, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι «το πραγματικό νόημα [της ημέρας των Θεοφανίων] είναι η αλήθεια που σώζει και είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η χώρα δοκιμάζεται από την επέλαση της Ομικρον» (6.1.2022). Το κακό για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Οικονόμου είναι ότι την ίδια φράση χρησιμοποίησε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ το 2010, όταν ήθελε να αντιμετωπίσει το τεράστιο σκάνδαλο των παιδοβιασμών από ιερωμένους σε ιδρύματα της Καθολικής Εκκλησίας.

Αφήνω άλλους να αναρωτηθούν για την ευκολία με την οποία εμφανίζονται ως μιμητές του Πάπα και συνεχιστές του Ιησού οι κατά τα άλλα ευλαβείς πολιτικοί. Θυμίζω πάντως ότι «Συμφωνία Αλήθειας» αποκαλούσε το κυβερνητικό του σχέδιο ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, στην οποία απαρίθμησε «έξι αλήθειες», οι οποίες έχουν ήδη διαψευστεί με πάταγο: μειώνονται οι φόροι (για ποιους;), καταπολεμούνται οι ανισότητες, το πολιτικό σύστημα γίνεται λειτουργικό, η Παιδεία βοηθά τους νέους, η ασφάλεια επιστρέφει στους δρόμους, αναβαθμίζεται ο ρόλος μας στην Ε.Ε.

Κακά τα ψέματα. Η μοναδική αλήθεια που του έχει μείνει είναι η συγκάλυψη των δικών του ευθυνών για τα δεινά που έχει σωρεύσει στη χώρα η δική του διακυβέρνηση. Αρκεί κάποιος να διαπιστώσει τον πανομοιότυπο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι και την πρόσφατη τραγωδία.

  1. Οπως και τώρα, έτσι και τότε είχε προβάλει τις δικές του «αλήθειες» στη Βουλή (26.8.2022). Τώρα μιλά για την «αλήθεια που σώζει», πέρυσι το καλοκαίρι είχε αραδιάσει «4 αλήθειες» για τις υποκλοπές, οι οποίες τώρα ακούγονται ως ομολογία ενοχής. Ως «αλήθειες» πρόβαλε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν λειτουργούσε το Predator στην Ελλάδα (1), ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη υπήρξε νόμιμη (2), ότι πουθενά στον κόσμο δεν ελέγχονται οι μυστικές υπηρεσίες (3), ότι η δική του ευθύνη καλύφθηκε, εφόσον κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά κι εκείνος αρνήθηκε (4).
  2. Οπως απέπεμψε τώρα τον ανιψιό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τιμώντας τον για την πολιτική του ευαισθησία να παραιτηθεί, έτσι και τότε είχε αποδώσει τα εύσημα στον δικό του ανιψιό που είχε κι εκείνος παραιτηθεί για λόγους… ευθιξίας. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια οι τιμές προς τους πρώην οφείλονταν στο γεγονός ότι δέχτηκαν να σηκώσουν το βάρος και των δικών του ευθυνών.
  3. Οπως και σήμερα με την τραγωδία στα Τέμπη, έτσι και πέρυσι με τις υποκλοπές ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να αναλάβει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μάλιστα είχε τότε περιορίσει αρχικά το ενδιαφέρον του σε όσους ευθύνονταν για διαρροές σχετικά με το σκάνδαλο και όχι στους ίδιους τους δράστες των υποκλοπών.
  4. Στην προσωπική του δήλωση την περασμένη Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να προκαταλάβει κάθε έρευνα λέγοντας ότι «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Το ίδιο είχε κάνει με την προσωπική του δήλωση στις 8.8.2022, όταν ακύρωνε κάθε έρευνα λέγοντας ότι «όλα έγιναν νόμιμα» και η παρακολούθηση Ανδρουλάκη «ήταν τυπικά επαρκής».
  5. Το ίδιο πρόσωπο στο οποίο είχε αναθέσει τότε ο κ. Μητσοτάκης το έργο της «διερεύνησης» επωμίζεται και σήμερα την ίδια ευθύνη: ο κ. Γεραπετρίτης. Προφανώς ακολουθείται η ίδια «επιτελική» μέθοδος, όπως προκύπτει ήδη από τον τρόπο που συγκροτούνται οι «εξεταστικές» επιτροπές.

Το κακό για τον πρωθυπουργό είναι ότι αυτή τη φορά δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κανένα «απόρρητο» ούτε να επικαλεστεί «εθνικούς λόγους» προστασίας της ΕΥΠ. Είναι αντιμέτωπος με τους χιλιάδες νέους που ήδη ζητούν μια άλλη απάντηση. Δηλαδή την αλήθεια που δεν μπορεί να σώσει τους ενόχους.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)