to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αλήθεια για τους διορισμούς

Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού* στην «Εφ.Συν.»


ΥΣΤΕΡΑ από 5μηνη καθυστέρηση, που είχε αρνητική επίπτωση στη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας, ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε αυτό που όφειλε να κάνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε: διόρισε 175 μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου που είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής τους πριν από τις εκλογές και, εντελώς αναίτια όπως αποδείχτηκε, έγινε αναπομπή των πρακτικών, αφήνοντας μάλιστα αιχμές περί «παρατυπιών» στις κρίσεις. Η υπογραφή του κ. Κικίλια άργησε 5 μήνες, αλλά ο «πόνος» για τα ΤΕΠ καλά κρατεί σε κάθε μία από τις συχνές δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι στο πεδίο της Επείγουσας Ιατρικής έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση -για 1η φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ- μια σημαντική παρέμβαση που περιλαμβάνει την επίσημη αναγνώριση διετούς εξειδίκευσης στην Επειγοντολογία, τη θεσμοθέτηση των δύο πρώτων Κέντρων Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Νοσοκομείο «Αττικόν») και κυρίως τη στοχευμένη προκήρυξη περίπου 500 θέσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ για να αποκτήσουν τα ΤΕΠ όλης της χώρας τη δυνατότητα αυτόνομης στελέχωσης και αναβαθμισμένης λειτουργίας.

Επίσης ο υπουργός Υγείας ενέκρινε επιτέλους την προκήρυξη 1.350 θέσεων νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, «ξεχνώντας» όμως να μας πει ποιος τις σχεδίασε, με βάση ποιον κανόνα προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και ποιος εξασφάλισε ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για να μπορούν να προκηρυχθούν. Η απάντηση και εδώ είναι ότι η νέα κυβέρνηση αξιοποιεί το 1:1 του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019, που έλεγε ότι θα μετατρέψει σε 1:5 γιατί δήθεν θέλει μικρό και επιτελικό κράτος. Οταν θέλει να δείξει ενδιαφέρον για τη δημόσια περίθαλψη ο υπουργός Υγείας, είναι μια χαρά ο σχεδιασμός και οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα «διέλυσε το Σύστημα Υγείας»!

«Ξέχασε» όμως και κάτι άλλο ο υπουργός Υγείας. «Παρέλειψε» να μας πει τι θα γίνει με τις 904 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων για τις οποίες ως γνωστόν δόθηκε έγκριση προκήρυξης τον Μάιο του 2019, στη συνέχεια «πάγωσαν» λόγω των εκλογών και, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου, ακόμα να «ξεπαγώσουν».

Η κυβέρνηση, με άλλα λόγια, δεν έχει ακόμα δρομολογήσει ούτε μία νέα πρόσληψη γιατρού ή άλλου εργαζόμενου στο ΕΣΥ. Κινείται με χαμηλά αντανακλαστικά στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας των νοσοκομείων, διόρισε διοικητές που δεν δίνουν κανένα εχέγγυο αξιοπιστίας και αφοσίωσης στη δημόσια περίθαλψη, ενώ η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδίου ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) είναι πασιφανής. Μεγάλα λόγια, πολλή επικοινωνία και ελάχιστη ουσία.

*Τέως υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)