to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 22.10.2018

Πολιτική

Η «Αλ Αχράμ» για τη συνάντηση του Τ. Κουΐκ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου

Τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Άχμεντ Χάφεζ, καταγράφει σε αναλυτικό της σημερινό δημοσίευμα η ιστοσελίδα της «Αλ Αχράμ», αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν χθες στο Κάιρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουΐκ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.


Όπως γράφει η «Αλ Αχράμ», ο εκπρόσωπος κ. Χάφεζ δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι επεσήμανε τους ισχυρούς και ειδικούς δεσμούς μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας», τις οποίες ο κ. Χάφεζ περιέγραψε ως «μία φιλική σχέση και μία στρατηγική συνεργασία». Ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί ένα «σπουδαίο μοντέλο για μία εποικοδομητική και δημιουργική εταιρική σχέση για την περιοχή της Μεσογείου, δεδομένης της μεγάλης σπουδαιότητας που αποδίδουν οι ηγέτες αυτών των χωρών στην κοινή τους συνεργασία».

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, «η Αίγυπτος συμμετέχει σε μία σειρά συνεργασιών με την Ελλάδα και την Κύπρο, που στοχεύουν στην ενίσχυση των οικονομικών, βιομηχανικών και εμπορικών σχέσεων της Αιγύπτου με τους δύο μεσογειακούς γείτονές της».

Ο κ. Χάφεζ προσέθεσε ότι και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και ότι «ο Αιγύπτιος υπουργός των Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την οικονομική ζώνη του Σουέζ της Αιγύπτου, η οποία θεωρείται η κύρια πύλη προς την Αφρική».

Παράλληλα, η «Αλ Αχράμ» ανέφερε ότι «οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τη συνάντηση Αιγυπτίων, Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "ΝΟΣΤΟΣ: Επιστροφή στις Ρίζες" μεταξύ των τριών χωρών».

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», όπου επισημαίνεται ότι «τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι εγκαινίασαν την πρωτοβουλία "Νόστος" στην Αλεξάνδρεια, που στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων των τριών χωρών», προσθέτοντας ότι «οι τρεις εταίροι συνεργάζονται στενά για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα, με κορυφαίο αυτών την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι «νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι επισκέφθηκε την Κρήτη για την 6η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, που είχε στόχο την αξιολόγηση των εξελίξεων στη συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών και την αξιολόγηση της προόδου στα κοινά τους προγράμματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)