to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 13.07.2019

Διεθνή

Τουρκία: Οι παραδόσεις των S-400 συνεχίζονται, παρά τις αμερικανικές απειλές

«Παραμένει μυστήριο γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε σε αυτήν την επιζήμια για την Τουρκία, αγορά των S-400», γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung


(Φωτογραφίες από την άφιξη τμημάτων των ρωσικών πυραύλων S-400)

Νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έφτασε σήμερα, Σάββατο 13/7 στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου, «η παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 συνεχίστηκε σήμερα. Το τέταρτο ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τμήματα των S-400 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιου Μούρτεντ, έξω από την Άγκυρα». Την ανακοίνωση συνόδευε φωτογραφία του ρωσικού αεροσκάφους.

Η Τουρκία έλαβε χθες τρία φορτία με εξοπλισμό των S-400, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε το αντιαεροπορικό σύστημα θα εγκατασταθεί και πότε θα είναι επιχειρησιακό (πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa, Sputnik).

FAZ: «Μυστήριο γιατί ο Ερντογάν συμφώνησε την επιζήμια για την Τουρκία αγορά των S-400

«Παραμένει μυστήριο γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε σε αυτήν την επιζήμια για την Τουρκία, αγορά των S-400», γράφει από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: «Η Τουρκία έχει μόνο μια επιλογή για αποφύγει την κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Να αφήσει αχρησιμοποίητους τους πυραύλους S-400 και να καταβάλλει το υπόλοιπο αντίτιμο στη Ρωσία. Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει σε λειτουργία το αμυντικό σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστούν αυτόματα αμερικανικές κυρώσεις. Και ορθώς, διότι οι S-400 απειλούν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μιας και είναι σε θέση να εντοπίσουν τα αμερικανικά "αόρατα" μαχητικά F-35. Σε περίπτωση που επιμείνει πράγματι ο Τούρκος Πρόεδρος, την Άγκυρα περιμένουν και άλλα δεινά, πέρα των κυρώσεων σε βάρος της οικονομίας και του στρατού. Μελλοντικά η Ουάσιγκτον δεν θα κάνει και τόσο εύκολα παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία» (πληροφορίες: Deutsche Welle).

Η άφιξη των πρώτων τμημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες με την άφιξη των πρώτων τμημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Στις φωτογραφίες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας φαίνονται μερικά φορτηγά, όπως και ένα βαρύ φορτηγό που φαίνεται πως μεταφέρει τμήμα του συστήματος S-400.

Η παράδοση αυτού του εξελιγμένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας σηματοδοτεί μια κορύφωση στην αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, η οποία πήρε τις αποστάσεις της από το δυτικό στρατόπεδο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα και η Μόσχα είχαν ωστόσο φθάσει στα πρόθυρα της ρήξης τον Νοέμβριο του 2015, όταν τουρκικά καταδιωκτικά είχαν καταρρίψει ένα ρωσικό βομβαρδιστικό πάνω από τα συροτουρκικά σύνορα, πριν οι σχέσεις τους εξομαλυνθούν σταδιακά για να συνεργαστούν κυρίως στο συριακό ζήτημα.

«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Άγκυρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η αεροπορική βάση ονομαζόταν Ακιντζί, πριν μετονομασθεί σε Μούρτεντ. Θεωρείται πως ήταν το αρχηγείο των πραξικοπηματιών αξιωματικών που είχαν αποπειραθεί να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Η 3η επέτειος της ματαίωσης του πραξικοπήματος αυτού θα εορτασθεί τη Δευτέρα.

Υπέρ της αγοράς και η αντιπολίτευση

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, υποστήριξε σήμερα την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, επισημαίνοντας την ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

«Αφού η παλαιότερη επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει τους Πάτριοτ (το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα) δεν ικανοποιήθηκε, φυσικά θα συνέχιζε με άλλες επιλογές για να εγγυηθεί την ασφάλειά της» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα συστήματα S-400, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επισημαίνοντας τη στρατηγική θέση της Τουρκίας στην περιοχή, τονίζοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο «δακτυλίδι της φωτιάς», ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υπογράμμισε ότι η εγγύηση της ασφάλειας αποτελεί αναγκαιότητα.

«Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για εκείνη και θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο» είπε.

Στάση σιωπής από την αμερικανική κυβέρνηση και έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο

Σto μεταξύ, στάση σιωπής αποφάσισε να τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση κατά την πρώτη μέρα της επίσημης παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε διακομματική βάση στο Καπιτώλιο, με σύσσωμη τη θεσμική ηγεσία τον αρμόδιων επιτροπών και των δύο νομοθετικών σωμάτων να ζητά από τον Λευκό Οίκο την ενεργοποίηση των κυρώσεων (διαβάστε αναλυτικά).

Από νωρίς την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί ότι το Πεντάγωνο θα πραγματοποιήσει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα των S-400. Νωρίτερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είχε δηλώσει ότι η στάση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει και παρέπεμψε στην ενημέρωση που θα ακολουθούσε. Στο ενδιάμεσο μεσολάβησε η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Έσπερ με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.

Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει «επ’ αόριστον» την ενημέρωση και πως δεν πρόκειται να εκδοθεί η συνήθης ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο υπουργών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Ευρασιατική δύναμη»

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ερντογάν είχε δηλώσει στα τέλη Ιουνίου, αφού είχε συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στη Ιαπωνία, πως δεν φοβάται να εκθέσει τη χώρα του στον κίνδυνο των κυρώσεων αγοράζοντας τους πυραύλους S-400.

Σύμφωνα με τον Νικ Χέρας του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, το σύστημα S-400 «αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού όσον αφορά την αντιαεροπορική αμυντική στρατηγική της Τουρκίας».

«Από την άποψη της εθνικής ασφάλειας, η Τουρκία έχει ανάγκη ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας αποτελεσματικό και εξαιρετικής εμβέλειας ώστε να καλύπτει ολόκληρη την Ανατολία και οι S-400 ανταποκρίνονται θαυμάσια σ' αυτή την ανάγκη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν θέλει να κάνει την Τουρκία μια ευρασιατική δύναμη, πράγμα που προϋποθέτει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα από τη μια πλευρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη», πρόσθεσε. «Δεν είναι σίγουρο πως η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στο αμερικανικό στρατόπεδο».

Για τον Νίκολας Ντάνφορθ του German Marshall Fund, η αγορά αυτών των πυραύλων μεταφράζει μια βούληση της Άγκυρας να υιοθετήσει «μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να επανεξετάσει τους όρους της σχέσης της με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Οι τούρκοι ηγέτες πιστεύουν ότι, με δεδομένη τη σημασία της Τουρκίας, θα μπορούσαν, ενεργώντας με τόσο αποφασιστικό τρόπο, να υποχρεώσουν την Ουάσινγκτον να είναι πιο συμβιβαστική απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα», προσθέτει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)