to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 05.02.2019

Πολιτική

Η Άγκυρα επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς

Tους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, επικήρυξε για 700.000 ευρώ το «κεφάλι» η Τουρκία λίγο πριν την άφιξη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν - Δημ. Βίτσας: Απαράδεκτη η επικήρυξη


Στην «κόκκινη» κατηγορία της λίστας του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών με τους καταζητούμενους «τρομοκράτες» βρίσκονται οι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και πήραν άσυλο στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο κατάλογος με τους επικηρυγμένους ενημερώθηκε, με αποτέλεσμα 12 φυγάδες πρώην στρατιωτικοί να ενταχθούν στην «κόκκινη» κατηγορία, 1 στην «πορτοκαλί» και 61 στην «γκρι».

Η επίμαχη λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καταζητούμενους για σχέσεις με οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές, και συγκεκριμένα 672 άτομα για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), 342 για την οργάνωση «FETO» του Φετουλάχ Γκιουλέν, 119 με αριστερές οργανώσεις και άλλα 75 που κατηγορούνται ως τρομοκράτες για άλλους λόγους. 

Συνολικά τα ποσά για τους επικηρυγμένους φτάνουν τα 66.900.000 λίρες, ενώ στην κατηγορία που «κατατάχθηκαν» οι «8» τα 4.000.000 λίρες. Το ίδιο ποσό των 4.000.000 λιρών δίνεται και για τον πρώην αρχηγό του τουρκικού στρατού, ο οποίος - όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο - είναι στην «κορυφή» των καταζητούμενων για συμμετοχή στην απόπειρα του πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στην υπόθεση των «8» κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα για να ζητήσει ακόμα μία φορά την έκδοσή τους στη γειτονική χώρα.

Δημ. Βίτσας: Απαράδεκτη η επικήρυξη των 8

«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σχολιάζοντας την επικήρυξη των "8" από την Άγκυρα σε συνέντευξή του στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Συγκεκριμένα ο Δημ. Βίτσας τόνισε: "Εχει μεγάλη σημασία οποιαδήποτε κίνηση ή δραστηριότητα να μην τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας μας. Δεν επιτρέπεται κάποιος να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις και μένω σ' αυτό". Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία είπε ότι αυτές οι συναντήσεις κορυφής "είναι σημαντικές και προσοδοφόρες για να μειώσουν την ένταση. Δεν χρειαζόμαστε μόνο συναντήσεις όπου όλα είναι ωραία και καλά, χρειαζόμαστε απευθείας διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να προληφθεί κλιμάκωση"

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, Documento, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)