to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 21.07.2022

Διεθνή

«Η Άγκυρα δεν ζητά ποτέ άδεια»: Ψευτολεονταρισμοί Τσαβούσογλου μετά το άδειασμα Ρωσίας-Ιράν για τη Συρία

Η Τουρκία «δεν ζητά ποτέ άδεια» από οποιονδήποτε πριν εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, «προειδοποίησε» σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τη στήριξη Ρωσίας και Ιράν στην επιχείρηση της Άγκυρας διέψευσε τόσο ο ΥΠΕΞ της Συρίας, όσο και οι άλλοι δύο ηγέτες της τριμερούς που έλαβε χώρα μεταξύ Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας.


Από το 2016, η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις στην Συρία, στα νότια σύνορά της, εναντίον κουρδικών ενόπλων οργανώσεων και μία επίθεση στις αρχές του 2020 κατά του συριακού καθεστώτος. Τμήμα της βόρειας Συρίας ελέγχεται από τις δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική ένοπλη οργάνωση που η Αγκυρα θεωρεί ότι αποτελεί πτέρυγα του PKK.

«Μπορεί να ανταλλάσσουμε ιδέες, αλλά δεν έχουμε ζητήσει ποτέ και δεν θα ζητήσουμε ποτέ άδεια για τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», είπε «Μπορεί να συμβεί, ξαφνικά, μια νύκτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντηση κορυφής με τον Ιράν και την Ρωσία στην Τρίτη στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο με τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, δήλωσε ότι υπολογίζει «στην υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ομως οι δύο ομόλογοί του απηύθυναν σαφή προειδοποίηση κατά οποιασδήποτε επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία, η οποία θα ήταν επικίνδυνη για την περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία «διέκοψε» τις επιχειρήσεις της στην ανατολική Συρία τον Οκτώβριο 2019, «έπειτα από τις υποσχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Συμφωνία η οποία υπεγράφη υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας όριζε απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

«Αλλά οι υποσχέσεις αυτές δεν τηρήθηκαν. Επιθέσεις κατά σύρων αντιφρονούντων και των στρατιωτών μας έχουν αυξηθεί», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην θέση μας; Τι θα έκανε η Ρωσία; Τι λέει για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία; Οτι υπήρχε απειλή εναντίον της».

«Καταγγείλαμε την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την αρχή. Αλλά υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας από την ζώνη αυτή» της βορειοανατολικής Συρίας, επέμεινε ο Τσαβούσογλου.

Σύρος ΥΠΕΞ: Ο Ερντογάν δεν έλαβε την υποστήριξη της Τεχεράνης ή της Μόσχας για επίθεση στη Συρία

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ, που επισκέπτεται το Ιράν, δήλωσε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να λάβει την υποστήριξη του Ιράν ή της Ρωσίας για μια επίθεση στη Συρία που απειλεί να εξαπολύσει από τον Μάιο.

Ο Σύρος αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή την επομένη της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη με τους προέδρους της Τουρκίας, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία είναι σημαντικοί παράγοντες στη σύγκρουση που ξέσπασε στη Συρία το 2011, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και την Τουρκία να στηρίζει τους αντάρτες.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης την Τρίτη, οι στόχοι του Ερντογάν "δεν επιτεύχθηκαν έπειτα από συνομιλίες και απόψεις που εξέφρασαν οι φίλοι, ο Ιρανός και ο Ρώσος", δήλωσε ο Μεκντάντ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος Ερντογάν, που θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη 30 χλμ. κατά μήκος των συριακών συνόρων, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εξαπολύσει "σύντομα" νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.

"Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει θέση στην περιοχή για τα αυτονομιστικά τρομοκρατικά κινήματα και τους συνεργούς τους. Θα συνεχίσουμε σύντομα τη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων", προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, που θεωρεί "τρομοκράτες" τους Κούρδους μαχητές.

Σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε υπογραμμίσει την αντίθεση της χώρας του σε μια τουρκική επιχείρηση στη Συρία, κρίνοντάς την "επιβλαβή" για την περιοχή και καλώντας σε μια διευθέτηση μέσω του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας, Δαμασκού, Μόσχας και Τεχεράνης.

Η Μόσχα είχε επίσης καλέσει την Άγκυρα να απόσχει από μια τέτοια επιχείρηση στη Συρία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι τρείς χώρες υποστηρίζουν εμμέσως την Άγκυρα στη μάχη της κατά των Κούρδων, εκφράζοντας τη "βούλησή (τους) να αντιταχθούν σε αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας" και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Για τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, οποιαδήποτε τουρκική εισβολή θα προκαλούσε μια "άλλη μορφή σύγκρουσης" μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Ιρανός ομόλογός του, από την άλλη πλευρά, μίλησε για την ανάγκη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, απηχώντας έκκληση που απηύθυνε την Τρίτη ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Πούτιν.

"Η παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη είναι ένα από τα προβλήματα της περιοχής", δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)