to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 27.02.2018

Διεθνή

Η Άγκυρα δεν θα ανταλλάξει Τσέχους υπόπτους με τον πρώην ηγέτη των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ

Η Άγκυρα αναμένει από το τσεχικό δικαστήριο να αποφασίσει την προφυλάκισή του


Η Τουρκία δεν πρόκειται να ανταλλάξει δύο Τσέχους υπόπτους που έχει θέσει υπό κράτηση με τον πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος συνελήφθη στην Πράγα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Γκιουλ είπε πως η Τουρκία αναμένει πως το τσεχικό δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να συζητήσει την υπόθεση σήμερα, θα αποφασίσει την προσωρινή κράτηση του Μούσλιμ για 16-40 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων η Άγκυρα μπορεί να επιδώσει το αίτημα έκδοσής του.

Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος -- αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επίθεση στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που συνδέεται με το PYD και την οποία η Άγκυρα θεωρεί απειλή στα σύνορά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)