to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 01.02.2016

Κοινωνία

Πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στην... αλληλεγγύη στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές του εθελοντικού κινήματος των πολιτών στο Αιγαίο, που όμως εκπροσωπούν το σύνολο των Ελλήνων νησιωτών και ξένων εθελοντών, περιλαμβάνει η πρόταση Ελλήνων πανεπιστημιακών για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης - Ταυτόχρονα, 620.000 πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης, για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη.


«Ο λαός του Αιγαίου υπερασπίστηκε τις αξίες του πολιτισμού μας»

Υποψηφιότητς για το Νόμπελ Ειρήνης κατατέθηκαν για την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση από τη Συκαμνιά της Λέσβου –η οποία, παιδί μικρασιατών προσφύγων κι η ίδια, έγινε σύμβολο των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου, όταν ο φακός την απαθανάτισε να φροντίζει το βρέφος μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία- για τον 40χρονο ψαρά Στρατή Βαλιαμό από τη Λέσβο, που έχει σώσει με τη βάρκα του χιλιάδες ανθρώπους, και τη διάσημη ηθοποιό και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον, η οποία επισκέφθηκε τον Δεκέμβριο το νησί για να ανακουφίσει με τη δράση της τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στα πρόσωπά τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου, οι αφανείς ήρωες που υπερασπίζονται τις αξίες του πολιτισμού μας, καθώς και οι χιλιάδες ξένοι που έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν τους καταδιωκόμενους πρόσφυγες.

Η επίσημη πρόταση έγινε από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Την Κυριακή, η πρόταση κατατέθηκε στη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ανακοινώνοντας την πρόταση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη σοβαρής στρατηγικής χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης είπε ότι ο λαός του Αιγαίου στήριξε τους καταδιωκόμενους πρόσφυγες, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη καταδίωκε τους καταδιωκόμενους.

(πηγή: ΕΡΤ)

*******************************

Εξακόσιες είκοσι χιλιάδες πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης, για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη.

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο τον περασμένο Νοέμβριο από την Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονα και μέλος του κινήματος Avaaz από την Κρήτη.

Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα είναι οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens από το London School of Economics και Margaret MacMillan από την Οξφόρδη. Το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά και στην επιστολή της υποψηφιότητας υπογραμμίζεται ότι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζεται από την πρωτοφανή και αυθόρμητη κινητοποίηση απλών, ανώνυμων πολιτών».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)