to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:33 | 09.10.2014

Πολιτική

Σε συζήτηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η ψήφος εμπιστοσύνης (ενημέρωση - βίντεο από τη 2η ημέρα)

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με τις τοποθετήσεις βουλευτών των κομμάτων (αλλά και κάποιων αρχηγών κομμάτων) και υπουργών - Στρατηγική πόλωσης από την κυβέρνηση που κάνει πρόβα αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεδιπλώνει το κυβερνητικό του πρόγραμμα - Σηφουνάκης & Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) επιτέθηκαν με ένταση στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας προσωρινή τη συμμαχία με τη ΝΔ - Πυρά πανταχόθεν για την απαξίωση του κοινοβουλίου από τον Α. Σαμαρά - Εξαγγελίες Βενιζελου για τα «κόκκινα» δάνεια και κινδυνολογία εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ


Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και βίντεο από την πρώτη ημέρα της συζήτησης.

Στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης παρέμεινε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης με την κυβέρνηση να... αντιπολιτεύεται μετατρέποντας τη συζήτηση σε πρόταση μομφής στην αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κυριαρχούν πολιτικές αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους με το ακροδεξιό πρόσωπο της κυβέρνησης να πρωτοστατεί στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γ. Δραγασάκης παρουσίασε την Τετάρτη το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τα συμφέροντα που διαπλέκονται στην πολιτική διακυβέρνηση. Ο Π. Λαφαζάνης παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και δεσμεύθηκε ότι «αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Βουλής που δε θα έχει εγγεγραμμένο το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Εν τω μεταξύ, όπως σχολιάζει ο Κ. Πουλακίδας, ο Ε. Βενιζέλος δυναμιτίζει το κλίμα εντός του ΠΑΣΟΚ καθώς μία ημέρα πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ότι το 2010 του υπαγόρευσαν το μνημόνιο (διαβάστε αναλυτικά). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης,ο Ν. Βούτσης κατήγγειλε «στήσιμο» της διαδικασίας και σημείωσε ότι σε μία Βουλή με 8 (πλέον) κοινοβουλευτικές ομάδες δε γίνεται να μιλούν συνέχεια εκπρόσωποι της κυβέρνησης, και μάλιστα υπουργοί και υφυπουργοί, και να αναμασούν την κυβερνητική προπαγάνδα σαν να πρόκειται για πρόταση μομφής εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (κάτω από το livestreaming, η συνεχής ενημέρωση της Πέμπτης).

Αναλυτική ενημέρωση - βασικές τοποθετήσεις της Πέμπτης:

23:55 Ε. Τσακαλώτος στη Βουλή: «Σηκώνουμε το γάντι κύριε Βορίδη»

Στη μονοκαλλιέργεια της Αγοράς και της ιδιωτικής οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τον πλουραλισμό, με συνδυασμό δημόσιων επενδύσεων, κοινωνικής οικονομίας, τραπεζών ειδικού σκοπού και συμμετοχή του κόσμου της Εργασίας.

 

22:15 Θ. Πετράκος: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για φθηνή ενέργεια

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε τις εγκληματικές πολιτικές της συγκυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας που ευνοούν μόνο τα μεγάλα συμφέροντα. Όπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική καταστροφή με (μεταξύ άλων μέτρων) διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, επαναφορά του ΕΦ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, διεύρυνση του κοινωνικού ρεύματος, μείωση του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες κ.α. 

22:40 Ο Μ. Μπόλαρης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές τάχθηκε εναντίον των πολιτικών λιτότητας και έφερε ως παράδειγμα τις αποφάσεις της Γαλλίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Πρότεινε τη συμπαράταξη της Ελλάδας στο μέτωπο Γαλλίας και Ιταλίας, απέναντι στις επιταγές της Μέρκελ. Όπως είπε, ο ίδιος ο Γιούνκερ έθεσε ως όρο για τη στήριξη ένα σχέδιο κινητροδοσίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας. Η κυβέρνηση έχει οικτρά αποτύχει στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, τόνισε ο Μ. Μπόλαρης που επίσης κατηγόρησε τον Βενιζέλο για απουσία της χώρας από τις διεθνείς εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο. Ο Μ. Μπόλαρης θα πει «ένα ξεκάθαρο όχι» στην αίτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

22:20 Στήσιμο» της διαδικασίας καταγγέλλει ο Ν. Βούτσης

Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι σε μία Βουλή με 8 (πλέον) κοινοβουλευτικές ομάδες δε γίνεται να μιλούν συνέχεια εκπρόσωποι της κυβέρνησης, και μάλιστα υπουργοί και υφυπουργοί, και να αναμασούν την κυβερνητική προπαγάνδα σαν να πρόκειται για πρόταση μομφής εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι επίπεδο δημοκρατίας αυτό» κατέληξε ο Ν. Βούτσης ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του Ε. Τσακαλώτου που αναρωτήθηκε αν από τις 6:30 το απόγευμα θα μιλήσει τελικά μόνο ένας από την αξιωματική αντιπολίτευση (!), και συγκεκριμένα ο Π. Λαφαζάνης. 

21:45 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Νεράντζης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για θεσμική άγνοια και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να ακυρώσει το επιχείρημα περί απονομιμοποιημένης Βουλής. Η πρόταση παροχής ψηφου εμπιστοσύνης «είναι υπέρτατο θεσμικό διάβημα» όπως υπογράμμισε ο Α. Νεράντζης αναφέροντας ότι πρόκειται για πρόταση - πρόσκληση επανεπιβεβαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής. «Με το ευτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης θα πετύχουμε φυγή προς τα εμπρός καθώς θα σταματήσουν οι σειρήνες των εκλογών και θα ασχοληθούμε με την ουσία της πολιτικής» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

21:30 Θ. Παφίλης: Ίσες αποστάσεις από ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ - «Έτοιμο το σκηνικό του νέου διπολισμού»

21:15 Βουλή: Αιχμές (και) από τον Γ. Κουτσούκο (ΠΑΣΟΚ) για την πενταετία Καραμανλή

20:50 Ο Ν. Τσούκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και στην ψευδαίσθηση ψυχολογικής τόνωσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση την ώρα που η ελληνική κοινωνία βουλιάζει σε τέλμα. Προέβλεψε ότι η Ευρώπη βαδίζει σε γενικευμένη ύφεση και υπενθύμισε τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας. Λύση, κατά τη ΔΗΜΑΡ, αποτελεί η «περισσότερη Ευρώπη» και η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής από πλευράς της Ελλάδας, στρατηγική που δεν σχεδιάζει η κυβέρνηση Σαμαρά  - Βενιζέλου. Ο Ν. Τσούκαλης σημείωσε ότι σκόπιμα δεν γίνεται διευθέτηση του χρέους για «να μας διατηρούν σε επιτήρηση διαρκώς» και υπενθύμισε τη θέση της ΔΗΜΑΡ για καταψήφιση της κυβέρνησης

20:35 Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κοντογιάννης ανάλωσε την τοποθέτηση του σε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και την ανευθυνότητα των προτάσεων του ενώ προσπάθησε να τρομοκρατήσει  με φόβητρο την άνοδο της Χρυσής Αυγής σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί κυβέρνηση.

20:30 Ο Μ. Βορίδης πήρε το λόγο για να απαντήσει για τη σκανδαλώδη τροπολογία για το Ερρίκος Ντυνάν στην οποία αναφέρθηκε ο Π. Καμμένος (διαβάστε παρακάτω). Όπως είπε, η τροπολογία που έφερε, προέβλεπε τη μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής και δεν έχασε ούτε το δημόσιο ούτε τα ασφαλστικά ταμεία ενώ πληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι (και διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας).

20:10 Ο Ε. Βενιζέλος πήρε το λόγο για να εκθειάσει την πολιτική της κυβέρνησης για το χρέος και να «επιβεβαιώσει» ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, το οποίο είχε και «καλή όψη, αυτή του δανείου των 250 δισ. ευρώ». «Έπρεπε να σώσουμε τις καταθέσεις» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμυνόμενος πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όπως είπε, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι το ιδιωτικό χρέος για το οποίο θα υπάρξει «ριζοσπαστική λύση στην πράξη». «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει το βάρος από την αρχή, όχι γιατί θέλουν να γίνουν αντιπαθείς αλλά άσκησαν αυτήν την πολιτική με τις τραγικές συνέπειες για να διασωθεί η εικόνα της χώρας και να μην φτάσουμε σε ασύντακτη χρεοκοπία», ανέφερε και παραδέχτηκε ότι το πρώτο μνημόνιο «υπαγορεύτηκε» μέσα σε δύσκολες συνθήκες, «καρφώνοντας» έτσι τον Γ. Παπανδρέου. Δεν έχασε, τέλος, την ευκαιρία να μιλήσει για την ολέθρια επιλογή «φωτογραφίζοντας» τον «ανεύθυνο» ΣΥΡΙΖΑ που ψεύδεται και παραμυθιάζει το λαό. 

20:00 Π. Καμμένος: «Χρησιμοποιείτε τη Βουλή για να εξυπηρετείτε τους δικούς σας ανθρώπους»

19:50 Στον κόσμο του success story o Γκ. Χαρδούβελης - Θα εφαρμόσουμε πιστά τις «δεσμεύσεις μας»

19:25 Ο Β. Πολύδωρας, ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό» καυτηρίασε την ασυνεννοησία των κομμάτων και την κινδυνολογία της κυβέρνησης με στόχο τον «μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ». Ο διαγραφείς από τη ΝΔ βουλευτής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη μη καταπολέμηση της ανεργίας και την υπερχρέωση της χώρας και των νοικοκυριών. Όπως άφησε να εννοηθεί, θα καταψηφίσει την κυβέρνηση γιατί ασκεί καταστροφική πολιτική.

19:00 Π. Λαφαζάνης: Διεκδίκηση κατοχικού δανείου - Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Διαβεβαιώνουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Βουλής που δε θα έχει εγγεγραμμένο το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

18:20 Η εικόνα της μνημονιακής βαρβαρότητας δεν αλλάζει με μπογιάτισμα ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δερμιτζάκης που κατέκρινε την αισχρή κινδυνολογία των κυβερνητικών παραγόντων., πρωτοστατούντος του Αδ. Γεωργιάδη. «Η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του» είπε αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Τόνισε επίσης τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα και τη «νεά Σεισάχθεια» και έδωσε έμφαση στην πάταξη του λαθρεμπορίου, για την οποία δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση.

18:15 Θ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ): Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση, «δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά» 

18:00 Πατριδοκαπηλεία και τρομολαγνεία από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτο ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει ως αυτοσκοπό το καλό του Έθνους» και αν απειληθεί η μνημονιακή σταθερότητα θα κλονιστεί η πολύτιμη σταθερότητα και οι ελπίδες που έχει ο ελληνικός λαός. Αν και εκπρόσωπος της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, ο Γ. Γιακουμάτος εμφανίστηκε σύμφωνος με τις ασκούμενες πολιτικές τις οποίες αποκάλεσε «αναγκαίες» και χαρακτήρισε χαλασμένο γραμμόφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ και τις διακηρύξεις του για την ανάγκη τερματισμού των μνημονίων. Προέβλεψε εκλογές το 2016 και όχι νωρίτερα και εκτίμησε ότι οι δημοσκοπήσεις όπως είναι σήμερα θα μείνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας προτού επιδοθεί σε ένα κρεσέντο καφενειακής κριτικής στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές.

17:50 Ε. Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ): Αθλητισμός για όλους και όχι κρατικό χρήμα στους παράγοντες

15:35 Ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Σολδάτος επέρριψε στον ΣΥΡΙΖΑ ευθύνες για πολιτική αστάθεια «λίγο πριν το τέλος του μνημονίου και της τρόικα» και χαρακτήρισε επιβλαβή τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές πολιτικές και χαρακτήρισε παντελώς ανεφάρμοστα όσα ευαγγελίζεται η αξιωματικής αντιπολίτευση. Αναμάσησε τα περί δημοσιονομικής σταθεροποίησης και αποφυγής του κινδύνου του «Grexit». Αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του για να... κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να αμφισβητήσει τη δυνατότητα εφαρμογής του. 

17:15 Ελάχιστοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που επιδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική χωρίς αστερίσκους. Ακόμα λιγότεροι όσοι αποφεύγουν την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Γ. Κασαπίδης (από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές) ζήτησε μείωση του κόστους παραγωγής του γάλακτος, μείωση που «δεν θα έρθει με τα ευχολόγια Γιακουμάτου». Ο προερχόμενος από τη ΝΔ βουλευτής έδωσε έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα (και την ενίσχυσή του) και χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» το ξεπούλημα της φέτας στις πολυεθνικές από τη σημερινή κυβέρνηση (η οποία συνυπέγραψε τη συμφωνία CETA). Ο Γ. Κασαπίδης καυτηρίασε μεταξύ άλλων τις τροπολογίες που απαλλάσσουν τους τραπεζίτες από τις ευθύνες τους και τόνισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

17:00 Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Ανδριανός, αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης στον αθλητισμό καλώντας σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

16:45 Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη έκανε λόγο για σκιαμαχία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας ειρωνικά για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επανέλαβε τη λογική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί το ΚΚΕ στη διάρκεια της συζήτησης και αφιέρωσε ολόκληρη την τοποθέτησή της στην αποδόμηση των ενεργειών και θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν διαφωνούμε μαζί σας για το σοσιαλισμό σε αυτή τη φάση», είπε η Λ. Κανέλη, αλλά «πρέπει να δείτε τη σημερινή πραγματικότητα και τη συμπεριφορά της ΕΕ στα μείζονα ζητήματα». «Το μείγμα διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λύσει τα σημερινά προβλήματα ούτε να ενισχύσει το κίνημα», συμπλήρωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και ζήτησε την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις «συγκεκριμένες θέσεις» του ΚΚΕ. 

16:35 Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση καταλόγισε ακραία κινδυνολογία στην κυβέρνηση και δήλωσε αντίθετη στις πολιτικές λιτότητας που επέφεραν φτωχοποίηση χωρίς να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος. Η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά της για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους, τόνισε η Μ. Ρεπούση και ανέφερε ως εξίσου τεράστια πληγή την ανεργία που μαστίζει ιδιαίτερα τους νέους. Δεν μπορούν σώσουν τη χώρα τα κόμματα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία, υπογράμμισε και υπενθύμισε τη θέση της ΔΗΜΑΡ για καταψήφιση της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε, τέλος, ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά, την πιθανότητα να κυβερνήσει:

16:00 Γ. Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Εντιμότερη επιλογή της κυβέρνησης, η παραίτηση

15:20 Στ. Κοντονής: Η ΝΔ μετατρέπεται σε ΛΑΟΣ με την ακροδεξιά κατρακύλα Βορίδη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα άρει τις καταστροφικές διαιρέσεις, τα εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα Βορίδη» σημείωσε ο Στ. Κοντονής και κάλεσε τη ΝΔ να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά κατρακύλα που μετατρέπει τη ΝΔ σε ΛΑΟΣ. Για το ζήτημα των απορριμμάτων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η επίθεση στη Ρ. Δούρου θα πέσει στο κενό γιατί η Περιφέρεια Αττικής θα εφαρμόσει όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία «και αυτό πρέπει να το ξέρουν καλά η κυβέρνηση και οι εργολάβοι». 

14:40 Ο Α. Σαμαράς έκανε αποδεκτή την επιστροφή του Ν. Κακλαμάνη στην ΚΟ της ΝΔ, η οποία ανακοινώθηκε και επίσημα.

14:35 Σε υβρεολόγιο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε στο τέλος της τοποθέτησής του ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης κάνοντας λόγο για «μπαχαλάκηδες» και «περιθωριακούς».

14:15 Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ): «Η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη στη συνείδηση του λαού, οι νέες αντιλαϊκές πολιτικές είναι δεσμεύσεις της ΕΕ και των μνημονίων διαρκείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την επιστροφή της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της κερδοφορίας του Κεφαλαίου».

13:45 Ο Τ. Κουϊκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επανέλαβε την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και αμφισβήτησε την κυβερνητική προπαγάνδα περί success story.

13:40 Ντ. Μπακογιάννη: «Εγώ ποτέ δεν έσκισα μνημόνια» (όπως ο Σαμαράς): Πυρά για τον ΕΝΦΙΑ από τη βουλευτή της ΝΔ, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης «για να πάει η χώρα μπροστά».

13:15 Μας έχετε γυρίσει με τις πολιτικές σας στην εποχή των μαγκαλιών, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υπογράμμισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεπερασμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που είναι και αντίθετο στις οδηγίες της ΕΕ. Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε την θέση του κόμματος της για την Πολιτική Προστασία και την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκείμενου να γίνει αποτελεσματικότερη η πυροπροστασία και ασφαλέστερο το έργο των πυροσβεστών. 

13:10 Ν. Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ): Φορομπηχτική η πολιτική, αλαλούμ ο ΕΝΦΙΑ - Δώσαμε συγχωροχάρτι στην πενταετία Καραμανλή

12:45 Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των «μεταρρυθμίσεων» και επικαλέστηκε τον μπαμπούλα του «αριστερού πειραματισμού που θα κάνει την Ελλάδα Αργεντινή ή Βενεζουέλα». Κατακεραύνωσε την «Ελλάδα των ελλειμμάτων» και του πελατειακού κράτους, σαν ο ίδιος να εμφανίστηκε σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο. Έκανε σημαία τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών και επέμεινε στην ανάγκη ανθρωποθυσιών στο δημόσιο τομέα. 

12:35 Θ. Φωτιου: Θεσμικές αλλαγές στην Εκπαίδευση στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης διάλυσης 

Με σωστή λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές, πρωινό και μεσημεριανό στα σχολεία για όλα τα παιδιά, αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, κατάργηση των συνεχόμενων εξετάσεων, επαναφορά του ολοήμερου σχολείου με πιστοποίηση μίας ξένης γλώσσας καθώς και με εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης που θα συμβάλουν στο μεγάλο σχέδιο δημοκρατικής αναγέννησης του τόπου μας.  

12:15 Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Λυκούδης σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα πολιτικά της αποθέματα και δήλωσε ότι θα ψηφίσει «όχι» στο αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης. Τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι λύση και ότι οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν δυναμική για τη «νέα αρχή που έχει ανάγκη ο τόπος». Πρόκρινε τη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή, με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας

11:55 Ο Γ. Νταβρής (από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές) ανέφερε ότι ούτε με τη σημερινή κυβέρνηση αλλά ούτε με την αντιπολίτευση δεν βλέπει να λύνονται τα προβλήματα της χώρας. Έκρινε αναγκαία την «εθνική συνεννόηση» και δήλωσε ότι «μέχρι να λεχθούν αλήθειες για τα μείζονα θέματα» ο ίδιος προσωπικά «δε θα συμμετάσχει στα επικοινωνιακό παιχνίδι που διεξάγεται» (εννοώντας την ψήφο εμπιστοσύνης και κυρίως την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή). 

11:45 Α. Ντινόπουλος: «Λαϊκή δεξιά», με εικόνισμα το Μνημόνιο

Ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στους δημάρχους που αρνούνται τον έλεγχο των συμβάσεων και τόνισε πολλάκις ότι πρέπει να τηρείται η νομιμότητα. «Κανένας δήμιος ή περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος» ανέφερε και επιτέθηκε στην Ρ. Δούρου για την άρνηση υλοποίησης των σχεδίων για τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. «Δεν θα παίξουμε με την υγεία των πολιτών» επισήμανε κινδυνολογώντας για τις συνέπειες που θα έχει η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών από τη νέα περιφερειακή Αρχή. 

11:25 Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης έκανε λόγο για κάλπικα & αποπροσανατολιστικά διλήμματα και επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση  για την «τεχνητή πόλωση» που προκαλούν παρ' ότι «συγκλίνουν στο ίδιο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ και του Κεφαλαίου».

11:20 Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης άσκησε κριτική στον οικονομισμό του νεοφιλελευθερισμού και τον πελατειασμό ΝΔ & ΠΑΣΟΚ και τεκμηρίωσε την αρνητική ψήφο του κόμματός του στη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Όραμά του, ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα μας απομακρύνει από το «σάπιο παρελθόν».

11:15 Η Α. Ασημακοπούλου κλείνει την πόρτα των μνημονίων

11:00 Μάνια Παπαδημητρίου: Στήριξη της Τέχνης και του Πολιτισμού ενάντια στη ζούγκλα της Αγοράς

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό παρουσίασε η βουλευτίνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Τάσος Γιαννόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)