to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 27.06.2022

Πολιτική

Η 27η Ιουνίου «Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από τον ΟΗΕ - Εδώ, η ΜμΕ επιχειρηματικότητα εκπέμπει SOS

Κοινή δήλωση Α. Χαρίτση, Χ. Μαμουλάκη , Γ. Σαρακιώτη Με αφορμή την καθιέρωση της 27ης Ιουνίου ως «Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» με απόφαση του Ο.Η.Ε. στις 6/4/2017 και στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας


Ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και οι αναπληρωτές τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, προχώρησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εκπέμπει SOS. Οι 800.000 και πλέον ΜμΕ επιχειρήσεις, η πάλαι ποτέ ραχοκοκαλιά της οικονομίας που αντιμετωπίζονται ως ζόμπι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παλεύουν με τη μείωση του τζίρου, τα συσσωρευμένα χρέη, τον τραπεζικό αποκλεισμό και την πληθωριστική κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων. Ο ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μπορέσουν οι ΜμΕ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής οικονομίας, η διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημίας και η εξόφληση του υπολοίπου σε 120 δόσεις, η ενεργοποίηση της Δομής Στήριξης Επιχειρήσεων που είχαμε δρομολογήσει το 2018, είναι μερικά μόνο από τα βήματα που θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει εδώ και  καιρό η κυβέρνηση, αν δεν αδιαφορούσε επιδεικτικά. Αν δεν είχε στόχο την εξαφάνιση των ΜμΕ.

Μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα δημιουργήσει ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο θα στηρίξει και θα αναβαθμίσει τη μικρομεσαία επιχείρηση, προκειμένου να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στις σημερινές εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες».

Η Χαρά Καφαντάρη για την 27η Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Η 27η Ιουνίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ΜμΕ για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη , τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ICSB,( International Council for Small Business), οι ΜμΕ αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων του πλανήτη, απασχολούν το 60 με 70% των εργαζομένων και εισφέρουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ιδιαίτερα αναφέρω τη  Δυτική Αθήνα ,που έχει περί τις 35.000 ΜμΕ, με 135.000 περίπου εργαζόμενους.( 9.500 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου, 5500 από αυτές στο λιανεμπόριο και συνολικά στον κλάδο του εμπορίου απασχολούνται 50.000 περίπου εργαζόμενοι),η οποία  ήταν πάντα κέντρο ανάπτυξης μικρών και μεσαίων οικογενειακών εμπορικών, βιοτεχνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εστίασης.

Στα χρόνια της κρίσης, εκατοντάδες λουκέτα μπήκαν και πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν, ενώ αξιοπρεπείς άνθρωποι βρέθηκαν από την μία μέρα στην άλλη στον δρόμο. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι υποστήριξε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι κατά κύριο λόγο δάνεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να στηρίξει ειδικά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με επιχορηγήσεις, και είχε έγκαιρα  παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων.

Αντιθέτως, η Κυβέρνηση προχώρησε στο εργαλείο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2, 3, 4, 5, οι οποίες απέτυχαν να παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, μία στις δύο επιχειρήσεις αποκλείστηκαν. Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν επιχειρήσεις αλλά και οι Σύλλογοί τους ,η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στα προτεινόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΤΕΠΙΧ II και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.  Τα δε εργαλεία των Μικροπιστώσεων, καθώς και η Αναπτυξιακή Τράπεζα  δεν αξιοποιούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , που  θα ανασχεδιάσει πόρους και δράσεις και θα στηρίξει τις ΜμΕ, ώστε να ανταπεξέλθουν στις σημερινές συνθήκες της πράσινης ,δίκαιης ανάπτυξης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)