to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 19.02.2014

Πολιτική

ΧΥΤΑ Φυλής: Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη απομάκρυνσης της χωματερής

«Είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί άμεσα ένα συνολικό σχέδιο περιβαλλοντικής αξιολόγησης - αποκατάστασης της περιοχής» επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στους Μιχελάκη και Μανιάτη


Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος με θέμα «Χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης ΧΥΤΑ Φυλής»:

Τα τελευταία 50 χρόνια, ερήμην των κατοίκων Άνω Λιοσίων και Φυλής, η περιοχή «υποδέχεται» το 90% των απορριμμάτων της Αττικής και περίπου το 40-45% των απορριμμάτων της χώρας, χωρίς χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Την ίδια στιγμή μεταφέρονται και εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων από την Πελοπόννησο, γεγονός που αντιμετωπίζει μεν προσωρινά το πρόβλημα αυτής της Περιφέρειας, επιβαρύνει όμως ακόμα περισσότερο τη Δυτική Αττική και μειώνει τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ.

Ο πυρήνας του προβλήματος αφορά την κοινωνική, οικονομική και θεσμική ομηρία της Δυτικής Αττικής, όπου έχει διαμορφωθεί μια τραγική και εκρηκτική κατάσταση από άποψη ποιότητας περιβάλλοντος και συνθηκών διαβίωσης.

Σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων επηρεάζονται 25.000 στρέμματα της έκτασης του οικιστικού ιστού 6 καλλικρατικών δήμων και περίπου 95.000 κάτοικοι, ενώ σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων επηρεάζονται 125.000 στρέμματα της έκτασης του οικιστικού ιστού 20 καλλικρατικών δήμων και περίπου 750.000 κάτοικοι!!!

Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ιδιαίτερα οι μεγάλοι χώροι διάθεσης και υγειονομικής ταφής όπως αυτός της Φυλής και των Άνω Λιοσίων, είναι σύνθετα έργα με βαθύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι έργα που δημιουργούν τοπικές και υπερτοπικές επιπτώσεις, τόσο κατά τη λειτουργία τους, όσο και πολλά χρόνια μετά το πέρας αυτής.

Για το λόγο αυτό τα έργα πρέπει να προετοιμάζονται προσεκτικά, να σχεδιάζονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές, να υλοποιούνται με την επίβλεψη και την αυστηρή παρακολούθηση των τοπικών κοινωνιών, να έχουν χρονοδιάγραμμα λειτουργίας αλλά και αποκατάστασης και να διαμορφώνονται έτσι ώστε να συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία τουλάχιστον όσα αφαιρούν από την ποιότητα ζωής της περιοχής που τα φιλοξενεί.

Οι επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής είναι αναμφίβολα τεράστιες και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν μετρηθεί και αξιολογηθεί σε βάθος, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, πόσο μάλλον που νέα έργα, για το 80% των απορριμμάτων της Αττικής, έχουν ήδη δημοπρατηθεί για τον ίδιο υπερκορεσμένο χώρο, χωρίς καμιά πρόβλεψη αποκατάστασης αυτού, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ είναι εξαιρετικά περιορισμένη (2-3 έτη) και οι πιθανότητες επέκτασης ανύπαρκτες, λόγω των υφιστάμενων χωροταξικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών περιορισμών. Πέραν αυτού, πρόκειται για έργα πρόχειρα, φαραωνικών διαστάσεων και πλήρως ιδιωτικοποιημένα.

Ουδέποτε έχει γίνει ένα συνολικό σχέδιο περιβαλλοντικής αξιολόγησης - αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής, που προσφέρει τη μοναδική υφιστάμενη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων για το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας. Βεβαίως έχουν γίνει έργα αποκατάστασης παλαιών αποθέσεων, ωστόσο ο σχεδιασμός τους ήταν αποσπασματικός, ενώ η σημερινή τους κατάσταση χαρακτηρίζεται από εγκατάλειψη και σημαντικές φθορές που τα καθιστούν απαξιωμένα.

Είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί άμεσα ένα συνολικό σχέδιο περιβαλλοντικής αξιολόγησης - αποκατάστασης. Επίσης, απαιτείται πλήρης καταγραφή του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος των υφιστάμενων αποθέσεων απορριμμάτων, καθώς και του βαρύτατου οικονομικού κόστους που επιφέρει, τελικά, η διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι Υπουργοί:

  • Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η εκπόνηση μελέτης που να περιγράφει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων (υφιστάμενων και νέων προγραμματιζόμενων) στην άμεση και ευρύτερη περιοχή, λαμβανομένης υπόψη της σωρευτικής επίδρασης που έχουν σε συνδυασμό με άλλα έργα και της φέρουσας ικανότητας του τοπικού οικοσυστήματος της Δυτικής Αττικής;

  • Προτίθεται η πολιτεία να διαβουλευθεί με τους ΟΤΑ της περιοχής για όλα τα δεδομένα των υπό δημοπράτηση έργων, με πλήρη διαφάνεια και με βάση την αρχή του δημοκρατικού προγραμματισμού;

  • Προτίθεται έστω και τώρα η πολιτεία να δώσει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων από την περιοχή που θυσιάστηκε για να εξυπηρετήσει το λεκανοπέδιο για μισό αιώνα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτριος Παπαδημούλης

Αθανάσιος Αθανασίου

Ηρώ Διώτη

Ειρήνη Δούρου

Χαρά Καφαντάρη

Αλέξιος Μητρόπουλος

Γεώργιος Πάντζας

Σοφία Σακοράφα

Γεώργιος Σταθάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)