to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 26.11.2022

Διεθνή

Hürriyet: Οι ΗΠΑ προτείνουν να αποσύρουν τους Κούρδους 30 χλμ από τα τουρκικά σύνορα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να αποσύρουν αποσπάσματα των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχονται από τους Αμερικανούς από τη βόρεια Συρία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η διασυνοριακή επιχείρηση της Άγκυρας στην περιοχή


Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να αποσύρουν αποσπάσματα των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχονται από τους Αμερικανούς από τη βόρεια Συρία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η διασυνοριακή επιχείρηση της Άγκυρας στην περιοχή, γράφει την Παρασκευή η τουρκική εφημερίδα Hürriyet μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα μεταξύ των Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο τα σχέδια για τη διεξαγωγή χερσαίας επιχείρησης σε πολλές περιοχές στη βόρεια Συρία, και ο τουρκικός Τύπος ισχυρίζεται ότι οι Κούρδοι άρχισαν να ζητούν βοήθεια από τους Αμερικανούς, βλέποντας ότι δεν έχουν τύχη σε χερσαία επίθεση των Τούρκων.

Στην Ουάσιγκτον, γνωρίζοντας την πρόθεση Ερντογάν να πραγματοποιήσει την επιχείρηση, αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς να φέρουν την κατάσταση σε κρίσιμη κατάσταση, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την ίδια, πραγματοποιήθηκε αρχικά τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι και του Τούρκου ομολόγου του Γιασάρ Γκιουλέρ και στη συνέχεια του επικεφαλής του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Ακολούθως ο Χουλουσί Ακάρ, δέχθηκε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ.

Τι σημαίνουν αυτές οι συναντήσεις σε συνθήκες που όλοι μιλούν για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης; Πρώτον, τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι αναμενόμενες, αφού ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται και στο Κομπάνι. Δεύτερον, οι Αμερικανοί προσφέρουν στην Τουρκία να αποσύρει τις κουρδικές δυνάμεις υπό τον έλεγχό τους στο απόσταση 30 χιλιομέτρων για να μην χρειαστεί χερσαία επιχείρηση, σημειώνει η Hürriyet.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)