to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 17.10.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. (βίντεο)

Στις αποφάσεις που θα πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, για το Συριακό και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Για άλλη μια φορά στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις αποφάσεις που θα πάρει για τα Δυτικά Βαλκάνια, τις αποφάσεις που θα πάρει για το Συριακό και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις αποφάσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα που θα δοθεί στις χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Βόρεια Μακεδονία δεν θα είναι ένα μήνυμα αρνητικό. Δε θα είναι ένα μήνυμα, ότι ανεξαρτήτως των μεγάλων προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα έχουν καμία προοπτική να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Και ότι θα αφεθούν έρμαια στις διαθέσεις τρίτων χωρών, που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή.

Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας κι ένας οδικός χάρτης ενδεχομένως για την Αλβανία, με απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσουν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν επιτέλους οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ότι αφορά την παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Κυρώσεις στοχευμένες, που μπορεί να αποτελέσουν ένα εμπόδιο προς την Τουρκία, προκειμένου να μη συνεχίσει αυτήν την παραβατική δραστηριότητα και συμπεριφορά.

Και βεβαίως πρέπει η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να παίξει τον ρόλο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να παίζει σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτήν της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία.

Και να αποφασίσει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, όσο διαρκούν αυτές οι παράνομες ενέργειες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο ζήτησα εξάλλου χθες και από τον Πρόεδρο Γιούνκερ. Και τέλος, κρίσιμη συζήτηση είναι και αυτή που αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Χωρίς αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν υπάρχει το απαραίτητο συστατικό που είναι η κοινωνική συνοχή, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά.

Κρίσιμες λοιπόν αποφάσεις. Φοβάμαι όμως, ότι παρά την κρισιμότητα των στιγμών, όπως πάντα, δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλους προκειμένου να προχωρήσουμε με συναίνεση κάποια βήματα προς τα μπρος, πολύ αναγκαία στην κρίσιμη φάση που διάγουμε.

Αλέξης Τσίπρας: Θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ οι κυρώσεις στην Τουρκία και η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Την εφαρμογή των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξηγώντας ότι, διαφορετικά, πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι «η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων». Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία, «που συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως ανέφερε. Επίσης, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, αλλιώς «ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί». Και υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πιέσουν για επανέναρξη αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Στις τέσσερις αλληλένδετες κρίσεις και ταυτόχρονα προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φόρουμ Friends of Europe στις Βρυξέλλες.

Είναι η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κλιματική κρίση και η ευρύτερη κρίση στην περιφερειακή σταθερότητα, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ε.Ε., δεν διέθεταν τα εργαλεία και τους μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις αυτές. Αλλά και τώρα που - επιτέλους - αρχίζουμε να συζητούμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, δεν βρίσκουμε την απαραίτητη συναίνεση για να συμφωνήσουμε επ' αυτών». (Διαβάστε αναλυτικά)

«Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook αναφορικά με τις επαφές που έχει στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαδοχικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι και με τους προέδρους των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων.

Ολιγόλεπτη συνάντηση με Στάνιτσεφ και Ζάεφ

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος «έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία υπογράμμιζε την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά», καλώντας το Συμβούλιο να εκκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία. Μια συμφωνία, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, «την οποία στήριξε σύσσωμο το PES πλην του Κινήματος Αλλαγής».

Συνάντηση με την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα, κυρίως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Οι Ευρωβουλευτές ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα σε σχέση με την ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου και το νέο συσχετισμό δυνάμεων που έχει προκύψει μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Α. Τσίπρας συζήτησε με την Ευρωομάδα τα κύρια θέματα σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής - Brexit, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία - ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί επιγραμματικά και στην εσωτερική επικαιρότητα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το “isyriza.gr”, μέσω του οποίου έχουν ήδη εγγραφεί στο κόμμα χιλιάδες νέα μέλη, προτρέποντας να συνεχιστεί η καμπάνια και η διεύρυνση και στις Βρυξέλλες, αλλά και στις οργανώσεις του εξωτερικού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)