to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Χρυσός στα χρόνια της κρίσης»: Νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα για τα μεταλλεία χρυσού

«Δύο περιοχές της Ευρώπης. Μία στην Ρουμανία, μια στην Ελλάδα. Τις χωρίζουν χιλιόμετρα, αλλά τις ενώνει κάτι κοινό. Χρυσός στα Χρόνια της Κρίσης». To α' μέρος του νέου ντοκιμαντέρ του Εξάντα για τα μεταλλεία χρυσού θα προβληθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 17/10, στη ΝΕΤ.


Περισσότερα στο τρέιλερ και το δελτίο Τύπου του Εξάντα που ακολουθεί, και στην ιστοσελίδα του. Να θυμίσουμε και το ντοκιμαντέρ «Το άγγιγμα του Μίδα» που ασχολούνταν με το ίδιο θέμα, αλλά στην Κολομβία. Δυστυχώς, το θέμα είναι τρομακτικά επίκαιρο μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την εντολή του ΥΠΕΚΑ για κοπή του δάσους στις Σκουριές της Χαλκιδικής.


ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ : ΜΕΡΟΣ Α', ΜΑΥΡΗ ΒΙΛΒΑ - Trailer from Yorgos Avgeropoulos on Vimeo.


«ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Α', ΜΑΥΡΗ ΒΙΛΒΑ
Το νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα
από τον Γιώργο Αυγερόπουλο

Η Ρόσια Μοντάνα είναι ένα χωριό 4.000 κατοίκων, φωλιασμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στα Καρπάθια όρη της Ρουμανίας, με ιστορία 2.000 ετών. Στο υπέδαφός της κρύβει ένα θησαυρό, το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού της Ευρώπης! Πρόκειται για 240 τόνους χρυσού συνολικά, που η καναδική εταιρεία Gabriel Resources σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, κατασκευάζοντας στην περιοχή το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο εξόρυξης χρυσού της γηραιάς ηπείρου.

Οι ιστορικά υψηλές τιμές του πολύτιμου μετάλλου καθιστούν την επένδυση για την εταιρεία ιδιαίτερα θελκτική. Το ρουμανικό κράτος από την πλευρά του, στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που διανύουμε, προσδοκά ότι αυτό το έργο θα του αποφέρει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και άμεσα κέρδη 4 δις.

Κι όμως, κάποιοι αποφασισμένοι κάτοικοι αντιστέκονται επί χρόνια, θεωρώντας ότι το χρυσάφι δεν είναι ο πραγματικός θησαυρός της Ρόσια Μοντάνα. Αν η πραγματοποίηση του ορυχείου προϋποθέτει τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, και την καταστροφή της αρχαίας πολιτισμικής κληρονομιάς της Ρόσια Μοντάνα, ποιος θ’ αποφασίσει αν αξίζει η θυσία;

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 23:35 στη ΝΕΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)